Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

119. Види інвестицій і порядок їх оцінки

Класиф-я, визнання, оцінки інвестицій регламент-ся МСБО 39 "Фін-ві інструменти: визнання та оцінка" і МСБО 40 "Інв-на нерухомість". Інвестиції визначаються як актив, що утримується під-м для приросту капіталу шляхом отримання доходу.інвестиції под-ть на короткострокові і дов-ві.До корот-х від-ся інв-ї, які легко реал-ся за своїм хар-м та призначаються для утримання протягом не більше 1року(короткострокові свідоцтва, ринкові боргові зобов'язання,ринкові цінні папери). Довг-ві інв-ї є вкладенням коштів у діял-ть компаній, фірм на термін, що перевищує1рік(інвестиції у ринкові ЦП, що дають право власності;інвестиції у ринкові боргові зобов'язання інших компаній (облігації, довгострокові векселі);інвестиції у спеціальні фонди (пенсійний фонд)). Методи оцінки інв-цій: метод оцінки за соб-тю-застос-ть коли інвестор володіє 20% власності компанії в яку зійснені інвестиції;метод оцінки за часткою участі у капіталі-застос-ся якщо інвестору належить 20-50% влас-ті компанії в яку зійснені інв-ї і він має суттєвий вплив. Сума інвест-й які первісно відоб-ся в балансі за собів-тю у подальшому збільш-ся на частку інвестора у чистому прибутку компанії або зменшується на частку в її збитках.

Фінансові інвестиції – це вкладання коштів однієї компанії в ЦП та капітал інших компаній з метою отримання прибутку. У заруб. практиці фін . інвестиції регулює МСБО №39 «Фінансові інструменти, визнання та оцінка» і МСБО №40 «Інвестиційна нерухомість». В залежності від терміну розміщення інв-ї поділ на : 1) короткострокові – до 1р. 2) довгострокові – більше 1 р. На практиці розрізняють такі методи оцінки дов-х інв-й: 1) метод оцінки за собівартістю (інвестор володіє лиш 20% капіталу); 2) метод оцінки за часткою участі у капіталі (20 - 50%); 3) метод консолідації (більше 50 %). Компанія також може вкладати вільні кошти в акції інших компаній, для цього використовується активний рах «Придбані акції». 1. Д «Придбані акції»К «ГК» 2. отримано дивідендиД «ГК»К «Дивіденди від придбаних акцій»3. якщо компанія інвестор у вигляді дивідендів отримує додаткову частину акцій Д «Придбані акції»К «Дивіденди від придбаних акцій»

120.Облік інвестицій в акції та порядок їх переоцінки

Компанія-інвестор здійснює облік інвес-й в акції на активному рах-ку "Інвес-ї в акції"".Придбання акцій інших компаній відоб-ся в обліку:Д-т "Інвестиції в акції" К-т"Грошові кошти"На суму отриманих по акціях дивідендів складається бух. проведення:Д-т"Грошові кошти"К-т"Дохід (дивіденди) по акціях"Якщо компанія-інвестор у вигляді дивідендів отримує додаткову частку акцій, то їх вар-ть не є доходом.Тоді відбувається тільки зниження собів-ті акції за рах-к збільшення к-сті акцій.У процесі утримання інвес-й в ринкові ЦП, що надають право власності, справедлива вар-ть акцій може змінюватися. Зміна справедливої вар-ті призводить до виникнення прибутку(збитків).ЗгідноМСБО 39 "Фін-ві інструменти: визнання та оцінка", визнаний прибуток або збиток, які виникають під впливом зміни справедливої вар-ті ЦП, що надають право власності, необхідно відображати у звітності: - прибуток або збиток від зміни справедливої вартості акцій, утримуваних для операцій, слід включати до чистого прибутку або збитку за той період, в якому вони виникають;

- прибуток або збиток від зміни справедливої вар-ті акцій, наявних для продажу, слід або включати до чистого прибутку чи збитку за період, в якому вони виникають, або визнавати у складі капіталу в звіті про зміни в капіталі, доки акції не продано або не буде визнано, що корисність фінансового активу зменшилась, коли кумулятивний прибуток або збиток, визнаний раніше в капіталі, слід включати до чистого прибутку або збитку за період. В заруб практ розрізн 3 типи (види)компан:1Індивід(приват)2Парт-во (тов-во)3Корпор.Індивід- приват п-во власн якого приват особа, яка створ це п-во для одерж приб. Це п-во не є юр ос і згідно із зак-вом невідділ від його власн. Всі доходи п-ва є дох його власн і відпов приб вкл у Деклар„Про дох власн”. Тільки в БО п-во відділене від власн і тракт як окрема госп 1ця. Продаж п-ва веде до виник нового п-ва. ІІ Парт-во (тов-во)- належ 2 і більше особам і управл ними на осн письм угоди. Пар-во не є юр ос. Приб вкл в персонал Деклар„Про дох власн”. У БО тракт як госп опер. ІІІКорпор- окрема юр ос, що має свої права і обовяз незалеж від прав і зобов власн. Кап розподіл на акції, а к-ть власн визнач к-тю цих акцій. Термін дії корпор необмеж. Є можлив додатк залуч капіталу: шляхом емісії акцій. Недоліки корпорації: подвійне оподат. Тобто: 1Приб оподатк подат на приб від юр ос. 2Дивід отрим в рез розп приб опод на дох приват (фіз) ос.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]