Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

26.Поняття транспортно-заготівельних витрат. Склад транспортно-заготівельних витрат. Методи обліку транспортно-заготівельних витрат. Облік транспортно-заготівельних витрат.

Транспортно-заготівельні витрати (ТЗВ) — один з елементів витрат, який включається до первісної вартості (собівартості) запасів, придбаних за плату. За достатньої уяви до цих витрат можна віднести навіть частину оплати праці бухгалтера, бо він опрацьовує документи постачальників на придбання запасів, а отже, бере участь у заготівлі запасів. До ТЗВ належить:1) оплата тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи;2) оплата тарифів (фрахту) за транспортування запасів. Методи:1) методом прямого розподілу; 2) “збірно-розподільчим “методом. За дебетом субрахунку 932 «Транспортно-заготівельні витрати» відображатимуться витрати, понесені при придбанні виробничих запасів, а за кредитом – їх списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати». Враховуючи положення нормативно-правових актів, підприємства мають змогу самостійно обирати метод обліку та розподілу транспортно-заготівельних витрат з двох запропонованих. Тобто, визначити, чи потрібно ці витрати включати до собівартості придбаних запасів чи зазначати загальною сумою на окремому субрахунку рахунків обліку запасів.

ТЗВ- це один із основ видів в-т, які форм перв варт запасів придбних у постач-в. До переліку в-т які включ до складу ТЗВ вход: 1Вант-розвант роботи. 2В-ти по збереж (неінвентарна тара), орг-я місць зберігання. 3В-ти на трансп-ня якщо його здійс стороння орг-я, то факт в-ти явл рах пред’яв до сплати. Якщо трансп-ня здійс власними силами то в-ти скл з: а) варт витрач паливо-мастил матер; б) в-ти на оплату праці водія і нарах на з/п; в) в-ти на відрядж; г) в-ти на обсл-ня під’їзних шляхів власн корист. 4В-ти на страх-ня ризиків по доставці. Методи обліку ТЗВ: 1Метод прямого включ. Він може бути викор на п-вах з незнач оборотом тмц. Відпов до цього м-ду суми ТЗВ безпосеред включ до складу отрим матер цінностей і обліков прямо по Д матеро рах. 2М-д середнього %. За допом цього м-ду вся сума ТЗВ оліков на окремих аналіт рах які відкрив до відпов матер рах з шифром ТЗВ. Щоб знайти варт ТЗВ які необх включ в с/в ГП відпов звітного періоду необх знайти % розподілу ТЗВ. %ТЗВ= (ТЗВ на поч міс+ ТЗВ поступ протягом місяця):(Запаси на поч міс+Запаси що надійш за міс). Облік ТЗВ. Оприбутк ТЗВ відбув так: А 1Оприбут матер цінності від постач Д201 К631. 2Оприбутк варт ТЗВ Д201 К685. 3Відоб зобов по розрах ТЗВ Д641 К631; Д641 К685. 4Відоб погаш зобов Д631 К311; Д685 К311. Б 1Отрим паливо від постач Д203 К631. 2Відоб суму под-го кред Д641 К631. 3Відоб ТЗВ Д20/ТЗВ К685. 4Відоб суму под-го кред Д641 К685. 5 Відоб спис вироб запасів на в-во Д23 К201, К20/ТЗВ; - адмінпотреби Д92 К203, К20/ТЗВ.

32. Методика розрах суми з/п при різних формах і сис оплати праці за відпрац і невідпрац час.

Під с-мою оплати праці розум спосіб обчис розміру, що підлягає розміру винагороди працівн. С-ма оплати праціі в У регул КЗпП.Крім того існує с-ма угод, яка уклад на відповід рівнях і скл-ся з генер угоди, галуз і регіон угод, колектив і індивід трудових угод. 3 рівні регул оплати праці в У: 1КЗпП. 2ЗУ”Про держ бюдж У на поточ фін рік”. Він встанов гранич норми мінімал з/п і прожитков мінімуму доходів громадян. 3С-ма трудов угод.Суть тарифно-розрядної с-ми в тому, що визнач єдину тарифну сітку розрядів і коеф з оплати праці, а також затвердж схему тарифних розрядів фахівців, професіонал та ін працівн у-в і о-й в якій зазначено певні розряди, які присвоюют працівник за виконув ними роботу. Тарифно-кваліфік х-ка тариф розрядів розробл Мін праці У. Тарифно-розрядна с-ма праці в У має 2 основ форми:1Погод оплата праці. При погод формі оплати праці з/п нарахов відпов до тариф ставки, відпов до відпрацї 1ці часу. 2Відрядна форма оплати праці. При ній з/п нарах за викон роботу у відпов до встановл норм виробітку за за встановл розцінками. І.Погод форма оплати праці має 2 види: 1)Проста погод форма при якій нарах з/п здійс у відпов до відпрац часу.Тарифна ставка ділиться на к-ть роб днав у місяці і множиться на к-ть факт відпрац днів. 2)Погод-преміал форма оплати праці. При цій формі оплати праці крім основ заробітку працівнику нарах премії в межах норм чинного зак-ва. ІІ.Відряд форма оплати праці має 5 видів: 1)Пряма відряд форма оплати праці. При цій формі розмір з/п розрах виходячи з норми виробітку і встанов розцінки за 1цю виробу. Незалежно від к-ті виробітку розцінки за 1цю виробітку не змінюються. 2)Відрядно-преміал форма оплати праці. Аналог поперед виду тільки за кожну 1цю виготов прод понад встанов норм працівник преміюється, або кожна 1ця прод понад встановл норм оплач за підвищ розцінками. 3)Відрядно-прогрес форма оплати праці. При цій формі кожна наступна 1ця ГП оцін за підвищ розцінками. 4)Опосередк-відрядна форма застос для оплати праці працівників робота яких прямо не повязана з випуском конкретного виду продукції. З/п таких працівників визнач по середн виробітку цеху. 5)Акордна форма оплати праці. При цьому виду оплати праці до працівн довод завдання, термін викон та розмір оплати праці за викон завдання.

27-28.Визнання, класифікація та оцінка зобов'язань. Облік довгострокових зобов'язань. Особливості обліку довгострокових позик.

Зобов’язання – це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілює в собі економічні вигоди. У бухгалтерську обліку зобов’язання групуються на:довгострокові,поточні,забезпечення,непередбачені зобов’язання,доходи майбутніх періодів. До довгострокових відносяться такі зобов’язання, первинний термін погашення яких був встановлений більше 12 місяців. Поточними (короткостроковими) вважаються зобов’язання, строк погашення яких був початково встановлений протягом поточного року. Забезпечення — це зобов’язання з невизначеними сумою або часом погашення на дату балансу. Непередбаченими вважаються такі зобов’язання, які можуть виникнути внаслідок минулих подій, а існування яких може бути підтверджено майбутніми подіями, або ж зобов’язання, які не можна достовірно визначити. Доходи майбутніх періодів — це такі доходи, які виникли в даний час, але відносяться до майбутніх періодів. Оцінюються зобов'язання згідно з принципом собівартості, за номінальною вартістю. Довгострокові зобов’язання за кредитами банку обліковуються на рахунку 50 «Довгострокові позики». За кредитом цього рахунка відображаються суми одержаних довгострокових позик, а також переведення короткострокових відстрочених позик до складу довгострокових. Для узагальнення інформації про довгострокові зобов’язання Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.11. 99 р. № 291 призначені рахунки 5 класу. Довгострокові зобов’язання відображаються на рахунках бухгалтерського обліку, якщо їх оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок їх погашення.Довгострокові зобов'язання - зобов'язання інші, ніж поточні.

Зобов’яз - заборгов п-ва, що виникла внасл минулих подій і погаш якої в майб як очік призведе до зменш рес п-ва, що втілюють в собі ек вигоди. Для визнан зобов’яз повинні бути дотрим 2 умови: 1 Оцінка їх може бути достовірно визнач. 2 Існує ймовір зменш ек вигод внасл їх погаш. Класиф зобов'яз: 1 Поточ- які будуть погаш протягом операц циклу п-ва або повинні бути погаш протягом 1р, з дати балансу (короткостр кредити банку, поточ заборг за довгостр зобов’яз, короткостр векселі видані, кред заборг за товари). 2 Довгостр - всі зобов’яз які не є поточними: довгостр кредити банків, ін довгостр фін зобов’яз, відстроч подат зобов’яз, ін довгостр зобов. 3Забезпеч- зобов’яз з невизнач сумою або часом погаш на дату балансу: додат пенс забезп, реструктуриз, виконання гарант зобов. 4Непередбач. 5Доходи майбут періодів- доходи одерж п-вом у звітн періоді але такі що віднос до наступних періодів. Застос принципу обачності, що передб викор в БО м-дів оцінки, які повинні запобігати зниж сум визн зобов. Їх необх визнавати за максим оцінкою. Принцип безпервності оцінка зобов’язань п-ва здійс виходячи з припущ що його діял триватиме і надалі. Заборг оцін за сумою уклад договору. Зобов відобр в балансі за: сумою погаш (поточ зобов); теперішньою варт (довгостр зобов на які нарах %). Особл обліку довгостр позик. На рах50 «Довгостр позики» ведеться облік розрах за довгостр позиками банків і ін залуч позиков коштами у ін осіб, які не є поточн зобов. За К рах відобр суми одерж довгост позик, а також перевед короткост (відстроч), за Д погаш заборг за ними і переве до поточ заборг за довгостр зобов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]