Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

9. Облік надходження оз в наслідок обміну на подібні і не подібні активи

ОЗ може бути придбаний в результаті обміну на інший актив. Собівартість такого ОЗ оцінюється за справедливою вартістю (СВ)отриманого активу, що дорівнює СВ переданого активу з поп-равкою на будь-яку суму грошей чи грошових активів, що була пе-редана. Обмін неподібними об'єктами ОЗ, що мають однакову СВ, відображається так: 1.Передача основних засобів іншому підприє-мству Дт-361,Кт-742; 2.Виникнення податкового зобов'язання Дт-742,Кт-641; 3.Списання залишкової вартості ОЗ Дт-972,Кт-10; 4.Отримання ОЗ Дт-15,Кт-631; 5.Відображено податковий кредит Дт-641,Кт-631; 6.Введено ОЗ в експлуатацію Дт-10,Кт-15 7.Про-ведено взаємозалік заборгованостей Дт-631,Кт-361. Якщо залишко-ва вартість (ЗВ) переданого об'єкта перевищує його СВ, то об'єкт оцінюється за СВ. Різниця між сСВ і ЗВ об'єкта ключається до скла-ду витрат звітного періоду.Кореспонд.: відображено різницю між ЗВ і СВ об'єкта ОЗ Дт-977,Кт-361.

Об’єкт ОЗ може бути придб в рез-ті обміну на ін неподіб об’єкт ОЗ. В БО ці операції відобр так: 1 Одерж ОЗ в обмін на г/прод: Д152 К701. 2 Зарах до складу ОЗ: Д10 К152. 3 Відобр с/в відвантаж г/прод: Д901 К26. ОЗ може бути обмінений на подібн об’єкт який викор при в-ві такої ж самої прод і має таку ж саму справедл варт. На відміну від вимог П(с)бо7 податк зак-вом розподіл о/ф на «подібні» і «неподібні» не передбач. Отрим о/ф в обмін на активи відобр в обліку з метою оподатк аналіт обліку їх продажу (придб). Щодо ПДВ то при здійсн товарообмін опер база обкладання ПДВ визнач, виходячи з факт ціни операц, але не нижче звич цін. При цьому дата виникн зобов’яз і податк кред щодо ПДВ в бартерн операц аналогіч даті виникня валов дох-в і валов в-т (тобто за правилом 1ї події).

7.Визнання,класифікація та оцінка оз. Натурально-речовий склад оз. Завдання обліку оз.

ОЗ — матеріальні активи, які під-ство утримує з метою використання їх у процесі вир-ва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення амін-них і соціально-куль-турних функцій, очікуваний строк експлуатації яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік). Класифіка-ція: за належністю(власні, орендовані); за ступенем використання (діючі; ті що в запасі і на консервації; не задіяні); за галузями народ-ного господарства(ОЗ промисловості, с/г, транспорту, торгівлі…); за функціональним призначенням(виробничі, невиробничі); за натура-льно речовим складом(земельні ділянки; капітальні витрати на полі-пшення земель; будинки, споруди і передавальні пристрої; машини і обладнання; транспортні засоби; інструменти, прилади, інвентар; робоча і продуктивна худоба; багаторічні насадження; інші ОЗ).

За натурально-речовим складом ОЗ класифікують так: 1) земельні ділянки (землі с/г, природоохоронного, оздоровчого призначення,землі населених пунктів, землі промис-ті, транспорту, землі лісового,водного фонду, землі запасу); 2) капітальні витрати на поліпшення земель витрати на осушувальні та іригаційні роботи, анти ерозійні заходи;3)будин-ки, споруди і передавальні пристрої (будівелі-усі комунікації всере-дині будівлі, необхідні для її експлуатації. Передавальні пристрої: лінії електропередач, у тому числі сигналізації та зв'язку; трансмісії та трубопроводи з усіма проміжними механізмами);4) машини та обладнання ;5) транспортні засоби (засіб, призначений для перевезе-ння людей чи вантажу, а також встановленого на ньому обладнання чи механізму);6) інструменти, прилади, інвентар (меблі);7) робоча і продуктивна худоба (сторожові собаки,самці-плідники й самиці-го-дувальниці, худоба молочного, вовняного стада); 8) багаторічні на-садження (для здавання в оренду або в соціально-культурних цілях, вирощені в науково-дослідницьких цілях,з метою отримання товар-ної продукції рослинного походження); 9) інші ОЗ (всі які не увішли в вище перелічені, під-ство само вирішує, що відносити в цю групу).

Завдання обліку ОЗ: правильне і своєчасне відображення над-ходження, вибуття й переміщення ОЗ; контроль за їхньою наявністю та збереженням у місцях експлуатації; своєчасне й точне обчисле-ння зношення ОЗ і правильне відображення його в обліку; визначен-ня витрат на ремонт, а також контроль за раціональним використа-нням коштів, виділених з цією метою; виявлення об'єктів, які не ви-користовуються; контроль за ефективністю використання, пошуки резервів підвищення ефективності роботи машин, обладнання та ін.; оперативне забезпечення керівництва підприємства необхідною інформацією про стан ОЗ через автоматизацію обліково-обчислюва-льних робіт на базі сучасних засобів обчислювальної техніки.

ОЗ - це матер активи, які утрим п-вом з метою викор в процесі в-ва, постачання, надання послуг, можуть здават в оренду ін суб’єктам госп-ня чи викор для здійсн адмінгосп-х ф-й, термін корис викор яких > 1р чи 1 опер циклу, якщо він > за рік. Класиф ОЗ: 1 За належніст: власні і оренд. 2 За ступенем викор у вир-госп дыял: діюч; незадіян; в запасі і на консервац. 3 За ф-ним признач: вир-чі і невир-чі. 4 За натур речовим складом: земел ділян; капіт в-ти на поліпш земель; будинки, споруди і передавал пристр; машини і обладн; транс засоби; інструм; прилади; інвентар; робоч і продуктив худоба; багаторічні насаджен; ін ОЗ. З метою орг-ї обліку ОЗ визнач 2-а основ види оцінки об’єктів ОЗ: 1 Історичн с/в - вваж перв варт засобів за якою вони вводят в експлуатацію. 2 Справед с/в - це сума через яку може бути здійсн обмін активів чи сплата зобов’яз в рез-ті операц між обізнаними сторонами. Також визнач: Перв варт - факт с/в необорот активів у сумі сукупн витрат понесен на їх придбан. Залиш (баланс)- різниця між первіс варт і сумою нарах амортиз. Ліквідац- сума очікув доходу, яку п-во передбач отрим у вигляді запчастин, деталей, після ліквід об’єкта ОЗ по заверш терміну його корис викор. Завдання обліку ОЗ: 1 Прав і своєча відобр в обліку опер з надход, вибуття і переміщ ОЗ. 2 Контрол за надход і збереж у місцях експлуатації. 3 Своєчас і правил обчис аморт і відоб обчис аморт в обліку. 4 Визнач в-т і контроль за рац-им викор коштів необх на ремонт чи переоснащ ОЗ.

8. Облік надходження ОЗ в наслідок придбання за плату. Облік надходження ОЗ в наслідок безоплатного отримання. Облік надходження ОЗ в наслідок отримання,як внесок до статутного капіталу. Первинний облік з руху ОЗ.

Усі операції, пов'язані з рухом ОЗ, оформляються первинними документами, які забезпечують правиль-ність і своєчасність їх обліку. На підприємство ОЗ надходять у ре-зультаті капітальних вкладень, придбання за плату (чи отримання безоплатно) в ін. під-ств осіб, внесення засновниками в рахунок їх внесків до статут-ного фонду під-ства, оприбуткування надлишків ОЗ, виявлених під час інвентаризації, а також внутрішнього перемі-щення. ОЗ вибува-ють із підприємства внаслідок часткової чи пов-ної ліквідації, безоплатної передачі її іншим підприємствам або особам, реалізації, а такої нестачі, виявленої під час інвентаризації. Типові форми первинної документації: ”Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів”,“Акт приймання-здачі відремонтованих, еконструйованих і модернізованих об’є-ктів”,“Акт на списання ОЗ”, “Акт на списання автотранспортних за-собів”, “Акт про установку, пуск та демонтаж будівельної машини”, “Інвентарна кар-тка обліку ОЗ”, “Опис інвентарних карток з обліку ОЗ”, “Картка обліку руху ОЗ”, “Інвентарний список ОЗ”, “Розраху-нок амортизації ОЗ (для промислових підприємств)”, “Розрахунок амортизації ОЗ (для будівельних організацій)”. 03-16 “Розрахунок амортизації авто-транспорту”. Усі первинні док-ти, якими оформлю-ються операції з руху ОЗ, скл-ся і підписуються членами комісії, призначеної керів-никами підприємства.

ОЗ ві-дображаються по Д10 в момент їх надтодження на підприємство, але лише у випадку, якщо об'єкт ОЗ: не потребує монтажу;вводиться в експлуатацію відразу ж після надходження на підприємство. При-дбання ОЗ за плату(при потребі монтажу) та будівництво власними силами обліковують на активному рахунку 15 «Капітальні інвести-ції»

Безоплатне одержання основних засобів в обліку відображають проводками: а) на вартість безоплатно одержаних та оприбутко-ваних основних засобів: Дт 10 «Основні засоби»; Кт 424 «Безо-платно одержані необоротні активи»; б) на суму визнання доходу одночасно з нарахуванням амортизації: Дт 424 «Безоплатно одер-жані необоротні активи»; Кт 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів».

Первісна вартість об'єкта отриманого як внесок до статут. капіталу встановлюється на рівні справедливої вартості, узгодженої з учасниками і фіксується в установчих документах. За цією операцією в обліку роблять такі проводки: а) на суму вне-ску до статутного капіталу: Дт 46 «Неоплачений капітал»; Кт 40 «Статутний капітал»; б) на суму основних засобів, одержаних як внесок до статутного капіталу: Дт 10 «Основні засоби»; Кт 46 «Неоплачений капітал».

Облік ОЗ придб за плату. Для п-ва придб (спорудж) ОЗ і всі в-ти пов’яз з цим вваж капіт інв-ми. Тому для обліку передбач пла рах актив рах 15 з його субрах. За Д цих рах відобр всі в-ти п-ва пов’яз з придб чи створ ОЗ. За К цих рах відобр спис таких в-т і включ їх до перв варт ОЗ введ в експлу. (Д15 К63; Д641 К631; Д15 К685; Д641 К685; Д10 К15). Безкоштов отрим об'єкти ОЗ зарах на баланс по перв варт, що = їхній справедл варт на дату одерж з урахув в-т, що врахов при визнач перв варт придб ОЗ. При цьому п-во не провод капіталізацію власн коштів, відпов в цьому випадку рах 15 «Капіт інв» не застосов. (Д152К424; Д10 К15; Д424 К745). Об'єкти ОЗ, внесені в стат капіт п-ва, зарах на баланс по перв варт, якою визнаєт погоджена засновн (учасн) їх справед варт із урах в-т, що врахов при визнач перв варт придб засобів. При цьому п-во не провод капіталізацію власн коштів, відпов в цьому випадку рах 15 «Кап інв» не застос. (Д46 К40; Д10 К46). До введ в експлуат об'єктів ОЗ в-ти п-ва на їхнє придб (створ) відобр в складі незаверш кап інв - рах15. Введ в експлуат об'єктів ОЗ в обов'язк порядку повинне супроводж оформл облікової документації, передбач наказом Мінстату України «Про затвердж типових форм первин обліку». До таких типових форм віднос: «Акт прийому-передачі (внутр переміщ) ОЗ»; «Інвентарна картка обліку ОЗ (заповн в 1 екземплярі на підставі «Акту (накладної) прийому-передачі (внутр переміщ) ОЗ», техніч й ін докум-ї); «Реєстр інвентар карток по обліку ОЗ» (застос для реєстр інвен карток обліку ОЗ; «Картка обліку руху ОЗ»; «Інвентар список ОЗ» (застос для пооб’єкт обліку ОЗ за місцем їх перебув (експлуат) по МВО). Крім зазнач первин докум на п-ві ведуть реєстри БО.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]