Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

108.Облік отриманих векселів

Простий вексель — це безумовне зобов 'яз. сплатити визначену суму грошей на вимогу власника векселя або у визнач. строк.У заруб. практиці кредитори надають перевагу дебіт. заборгов., оформл. векселем з огляду на те, що:• векселі можуть бути негайно продані банку;• векселі є документ. підтвердж. заборгованості та її суми, тому є доказом у суді;• на векселі нараховуються відсотки. У простому векселі зазначається:1)векселедавець — особа, яка підписує вексель і тим самим бере на себе зобов'язання сплатити по ньому;2) ремітент— особа, яка отримує платіж за векселем;3) дата погашення — дата, на яку вексель має бути оплачений;4) основна сума;5)проценти і процентні ставки. Проценти — це плата за використання основної суми за векселем упродовж встановленого часу. Для векселедавця сума процентів складає витрати, а для векселеодержувача — виручку. Сума процентів розрах. за формулою:Сума процентів = Осн. сума • Річна ставка процента • Період часу. Ставка процентів зазвичай встановл. на рік. У заруб. практиці кредитори надають перевагу ДЗ, оформл. векселем, оск.: - векселі можуть бути продані банкам або ін.. юрд. особам; - вексель є документ. підтвердж. заборг.та її суми, тому є доказом в суді; - на вексель нараховуються %. Вексель – це безперечне зобов’язання платити визначену суму грошей на вимогу або у встановлений термін.Випуск. два види векселя: переказний вексель - (тратта) це письм. наказ векселем. платнику (трасату) про сплату векселедерж. певної суми грошей у визнач. мiсцi у визнач.час. Причому отримувачем коштiв може виступати як перший векселедержатель (ремiтент), так i кожний з наст. векселедержателiв (iндосат). Реквізити векселя: дата погаш.; термін векселя; позичк. %; сума погаш.; облік. дисконтна ставка; сума за вексель.

97. Методика визначення фактичної собівартості продукції

Фактична собіварт. продукції (однорідних груп або видів виробів) при нормат. методі обліку обчисл. не шляхом прямого підрахунку за статтями витрат, а як алгебраїчна сума нормат. витрат, змін норм і відхилень від норм, що можна виразити формулою: Ф=Н±В±3, де: Н - поточні витрати за встановлен. нормами плану; В – відхил. від діючих норм витрат; З - зміни діючих норм витрат. Факт. собіварт. од. прод-ї визнач. за допом. індексів відхилень, розрахов. як віднош. факт. собіварт. товарн. продукції до норматив.

Факт. собівартість один. продукції (робіт, послуг) розрахов. після викон. замовлення шляхом ділення суми витрат за ним на к-сть виробл. продукції (виконаних робіт, наданих послуг).

Для визнач. фактич. собіварт. продукції (робіт, послуг) важливе значення має визнач. обсягу незаверш. виробництва. До незаверш. вир-цтва віднос. витрати на випуск продукції (викон. робіт і послуг), які ще не закінчені, оскільки не пройшли всіх стадій технологіч. процесу. Незаверш. виробництво може бути при будь-яких методах обліку витрат і калькулюв. собіварт.продукції. Обсяг незаверш. виробництва визнач. на основі інвентаризації. В інвентаризац. описах вказують назву продукції (робіт, послуг), які є незавершеними, ступінь їх готовності, масу, кількість чи обсяг. Вартість незаверш. виробництва визнач. за статтями, на основі нормативних або планових калькуляцій чи технологічних карт. На кожний вид незаверш. виробництва склад. відомість (картку), а підсумок за ними переносять у "Відомість обліку витрат на виробництво" ф. № В-3, де його вказують як сальдо на кінець місяця за Д-т рах. 23 "Виробництво". Якщо ж при інвентаризації будуть виявлені сировина і матеріали, комплектуючі вироби, напівфабрикати, які ще не були піддані обробці, а лише видані із складу у виробн. підрозділи/їх вартість не включ. до незаверш. виробництва, а відображ. як виробн. запаси.

Малі під-ства, що викон. роботи або надають послуги, відображу. витрати по Д-т рахунка 23 "Виробництво" і у подальшому щомісячно списують їх з К-т рах. 23 у дебет рахунка 79 "Фін. рез-ти". Однак це не означає, що всі без винятку витрати потрапляють до Д-т рахунка 23. Під-ства, що надають послуги, повинні розподіл. витрати на прямі (що складають виробн. собіварт. робіт, послуг) та інші (адмін., на збут тощо) відповідно до П(С)БО 16 "Витрати". Це необх. для правил. складання фін. звітності (зокрема для заповн. рядків 040 і 090 Звіту про фін. рез-ти малого підприємства).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]