Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

58.Класиф в-т з метою прийн управл рішень.

З метою прийн управл рішень: 1)Релеван і нерелеван. 2)Постійні і змінні. 3)Маржин і середні. 4)Дійсні і можливі. 1)Релев в-ти ті велич яких може бути змінена внасл прийн управ рішення. Нерелеван в-ти ті велич яких незал від прийнят управл ріш. Н-д: п-во стоїть перед вибором 2 рішень купити новий компютер для ведення обліку на п-ві чи взяти його в оренду. Релеван в-ми у випадку придб компютера буде ∑ сплач коштів за нього. Якщо оренда компютера то ∑оренд плати. Нерелеван буде варт програм забезпеч. 2)Змінні в-ти ті які змін прямопропор при зміні обєму в-ва: прямі матер в-ти, прямі в-ти на оплату праці і відрах на соц заходи. Пост в-ти ті які незалеж від зміни обєму в-ва: загвир в-ти. Н-д оренда приміщень. 3)Маржин в-ти ті які повяз з випуском додат 1ці прод. Середні в-ти ті які в середн припад на 1цю вигот прод. Н-д: вир в-ти на виготов 1 стола 2000грн, а на в-во 2 столів 3900грн. Марж в-ти на в-во 2го стола 1900грн.Середні витрати будуть станов 1950грн. 4)Дійсні в-ти ті які вимаг сплати грош кош або витрач ін активів. Можливі в-ти явл собою вигоду, яка втрач коли вибір 1го варіанту дій вимагає відмов від ін альт-го ріш. Н-д: п-во маючи вільні кош стоїть перед ріш як їх краще реалізув: поклас гроші на депозит чи купити комп і здати його в оренду. Якщо обере 1, то можлив в-ми буде втрата доходу від орендн плати компа. Якщо 2 варіант, то втрат дохід у розмірі % по депозиту.

60. Ф-я в-т і методи її визнач.

Визнач динам в-т дає можлив оцінюв такі в-ти і побудувати їх ф-ю. Оцінюв в-т – це процес визнач динаміки в-т, тобто встанов кільк взаємозвяз між в-ми і відпов факторами. Ф-я в-т – це матем опис між в-ми і їх факторами. У спрощ вигляді ф-ю в-т можна відобр так: y=a+bx. Y- заг в-ти, а- пост в-ти, b-змін в-ти на 1цю прод, х- фактор в-т. На практ мають декілька факторів в-т. Найбільш пошир факторами в-т обир обсяг в-ва прод. Потреба у визнач ф-ї в-т поясн необх: передбач (пл-ня, прог-ня) в-т. Передбач – розрах в-т на майб здійсн як правило за різних рівнів діял. Для визнач ф-ї в-т викор різні методи: 1 Технол аналіз – полягає в аналізі відпов ф-ї діял з метою встанов технолог звяз між в-ми і відпов рез діял. Такий аналіз є різновидом функц-варт аналізу діял. 2М-д аналізу рах – м-д визнач ф-ї в-т шляхом розподілу їх на змін і пост в-ти на підставі вивч даних рах БО. 3М-д вищої-нижчої точки – м-д визнач ф-ї в-т на підставі припущ, що змін в-ти є різницею між заг в-ми за найвищ і найнищ рівнями діял. 4М-д візуал пристос – графіч підхід до визнач ф-ї в-т за якого аналітик візуал проводить пряму лінію включ усі точки. 5Регрес аналіз – статисти модель, яка викор для визнач зміни середн знач залеж змін вел під впливом зміни знач 1ї або к-кох незалеж змін вел. При застос регрес аналізу для визнач ф-ї в-т, заг суму вир в-т розгл, як змін вел, яка залежь від певного фактора в-т (обсяг в-ва, к-ть замовл), який виступ як незалеж велич. 6М-д найменш квадратів – стат м-д, який дає змогу розрах ел-ти ф-ї в-т (а і b) таким чином, що сума квадратів відстані від усіх точок сук, що вив до лінії регрес є наймен.

61.Об’єкти обліку і об’єкти калькулювання.

Об’єкт обліку витрат – це ознака, відповідно якої проводять групування виробничих витрат для цілей управління.

(a) Об’єкт обліку витрат

Приклад

Виріб

Торт “Київський”

Підрозділ

Відділ збуту

Марка

Всі вироби з маркою “Росинка”

Програма

Маркетингова програма про шкідливість паління

Послуга

Оформлення банкетного залу до дня харчовика фірмою “Квіти України”

Об’єкт калькулювання – це вид продукції, напівфабрикату, окремих продуктів різного ступеня готовності відповідно споживчої вартості.

Статья I. Об’єкт калькулювання

Приклад

Вид продукції

Хліб “Український”

Вид робіт

Послуги ремонтного цеху

Напівфабрикат

Солод, цукор-пісок

Об’єкти калькулювання мають прямий зв’язок з калькуляційними одиницями. Перелік калькуляційних одиниць приведений в додатку до Методичних рекомендацій №47 та до галузевих методичних рекомендацій. Обєкт обліку в-т назив місце виник в-т, тобто вир підрозділ, цех, дільницю чи бригаду. Обєкт кальк-ня – це наймен прод, р-ти чи п-ги, по яких визнач в-ти на 1цю їх виготов. Кальк 1ці – це 1ці вимір обєкту кальк-ня. Вибір кальк-ї 1ці залеж від особлив обєктів кальк-ня. В кальк-их 1цях здійсн розрах ек с/в 1ці прод в цілому, так і в розрізі кожної окрем статті в-т. Види кальк-их 1ць :1)натурал 2)умовнонатурал 3)1ці потужност. 4)1ці часу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]