Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

92. Облік і оцінка діяльності центрів прибутку.

Оцінка діяльності центру прибутку та, відповідно, винагорода його керівни­ка залежать від досягнення або перевищення бюджетного прибутку.Оцінку діяльності центру прибутку зазвичай здійснюють на підставі сегмент­ного звіту про прибуток. Сегментний звіт про прибуток звіт про прибу­ток, що відображає доходи, витрати і фінансовий результат діяльності підприєм­ства в цілому та його основних сегментів.Сегментний звіт про прибуток може бути складений на основі калькулювання повних виробничих витрат, тобто за формою, що застосовується для зовнішньої звіт­ності, або на основі калькулювання змінних витрат. Проте аналіз відхилення прибутку за рахунок продажу можна здійснити на підставі показника маржинального доходу на одиницю. Відхилення маржинального доходу за рахунок ціни продажу це добуток різниці між фактичним і бюджетним маржинальним доходом на одиницю виробу та фактичним обсягом продажу цього виробу. Відхилення маржинального доходу за рахунок обсягу продажу це добуток різниці між фактичним і бюджетним обсягом продажу виробу та бюджетним маржинальним доходом на одиницю цього виробу. Відхилення маржинального доходу за рахунок обсягу продажу зумовлене кількістю продажу та комбінацією продажу. Відхилення маржинального доходу за рахунок кількості продажу це добуток різниці між фактичним і бюджетним обсягом продажу виробу та бюджетного середнього маржинального доходу. Відхилення маржинального доходу за рахунок комбінації продажу це добуток різниці між фактичним і бюджетним обсягом продажу виробу та різниці між бюджетним маржинальним доходом на одиницю цього виробу і бюджетним середнім маржинальним доходом. Своєю чергою, відхилення маржинального доходу за рахунок кількості про­дажу можна поділити на відхилення за рахунок розміру ринку та відхилення за рахунок частки ринку. Відхилення маржинального доходу за рахунок розміру ринку – це добуток різниці між фактичним і бюджет­ним розміром ринку, бюджетною часткою ринку та бюджетним середнім мар­жинальним доходом. Відхилення маржинального доходу за рахунок частки ринку це добуток різниці між фактичним і бюджетним відсот­ком частки ринку, фактичним розміром ринку та бюджетним середнім маржинальним доходом.

94. Облік прямих витрат на виробництво продукції

Прямі витрати відносяться безпосередньо на виробничу собівартість продукції (робіт, послуг), оскільки вони є технологічно необхідними і за допомогою документування фактів витрачання ресурсів завжди можна визначити, на який виріб вони списані.

До прямих витрат відносять:

- прямі матеріальні витрати (сировина, основні матеріали, що складають субстанцію готового продукту /цукровий буряк - для отримання цукру, цегла - для спорудження будинку, лісові матеріали - для виробництва меблів тощо/, купівельні напівфабрикати і комплектуючі вироби; допоміжні матеріали; паливо й енергія, якщо їх можна віднести до певних виробів);

- прямі витрати на оплату праці (заробітна плата працівників, зайнятих у виробничому процесі з випуску продукції, виконання робіт чи послуг, якщо її можна безпосередньо віднести на певний вид продукції, робіт чи послуг);

- інші прямі витрати (відрахування на соціальне страхування, втрати від браку, амортизація тощо).

За синтетичного обліку прямі витрати на оплату праці відображають за кредитом рахунків 47 «Забезпечення майбутніх витрат і платежів», 66 «Розрахунки з оплати праці» і дебетом рахун­ків 23 «Виробництво», 24 «Брак у виробництві».

Фактичні витрати матеріалів на виконання будівельно-мон­тажних робіт за об’єктами обліку відображають в облікових регіс­трах на підставі матеріальних звітів. Вартість використаних матеріалів включають до дебету рахун­ків 23 «Виробництво», 24 «Брак у виробництві», до виробничої собівартості будівельно-монтажних робіт з кредиту рахунків: 80 «Матеріальні витрати» для будівельних організацій, які застосовують 8-й клас рахунків; 20 «Виробничі запаси», для організацій, що застосовують 9-й клас рахунків; 23 «Виробництво», вартість продукції допоміжних і другорядних виробництв; 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками», вартість послуг виробничого характеру, наданих сторонніми організаціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]