Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

21. Оцінка запасів на різних етапах їх руху. Значення запасів у господ. Д-сті під-ва. Шляхи надходження та вибуття запасів. Оцінка запасів при їх надход на п-во.

Існує 6 м-дів оцінки запасів на момент їх вибуття у в-во: 1С/в перших за часом надход запасів ФІФО. 2 С/в остан за часом надход запасів ЛІФО. Змінами до ЗУ ”Про оподат прибутків п-в” викор цього методу призуп. 3Середньозваж с/в. 4Реалізац ціна (застос в роздріб торгівлі). 5Метод нормат витрат. 6Ідентифік с/в відпов 1ці запасу. П-ва мають право самост обирати один з м-дів оцінки запасів, а також с-му обліку запасів. Є 2-і с-ми обліку запа-сів: 1Постійна. При пост с-мі облі-ку запасів рух запасів облік на кін кожного роб дня. 2Період с-ма обліку запасів передб облік їх руху та залишків на кін кожного міс.Як вибір м-ду і вибір с-ми обліку запасів є об'єктом облік політики. Оцінка запасів при їх надход на п-во. Ін випадки отрим запасів на п-во: 1Безоплатне отрим обліков з одночас збільш доходів Д20 К71. 2Придб запасів через підзв осіб обліков з одночас спис зобов підзв осіб Д20 К372. 3Поступ запасів, як внесок до стат кап обліковз одночас спис заборгі учасн Д20 К46. 4Поступ запасів з власн в-ва відобр за їх факт вир с/в з одночас закриттям рах 23. Д20 К23. Матер звіт - докум скл МВО і разом з первин докум, що оформ поступ і вибуття матер цінностей перед в бух-ю для внесен записів по рах БО. В б-ї узагал інфа отрим від МВО по рах БО, по реєстрах.Усі залишки ТМЦ відобр у у сальд-оборот відом обліку руху матер запасів.

20. Облік векселів отриманих. Облік авансів виданих. Облік розрах з підзвіт особами. Облік розрах за претензіями.

Вексель - цін пап який засвідч боргове зобов’яз боржника сплатити у визнач термін зазнач суму ГК векселеотрим-ві. Векс-вець - особа яка розрах за отрим мат цінності, викон роботи чи отрим посл векселем. Простий вексель містить нічим не обумовл зобов’яз сплатити суму зазнач в ньому по закінч його терміну. Переказн (тратта) вексель містить писмовий наказ векселетрим (трасант) адресов платникові трасанту сплатити 3й особі (ремітенту) певну суму ГК у визнач термін. Переказн вексель переход від 1 до ін учасників векс обігу через передав напис індосамент. В обліку для відобр рах за довго і короткостр векселями передбач такі рах 162,34,51,62. Бланк векселя є докум суворого обліку. Заповн бланк векселя є грош докум при передачі векселя оформл «Акт прийому передачі векселя». В тексті векселя вказ підстави розрах векселем і період по якому буде здійс розрах векселем. Погаш векселя оформ «актом пред’явл векселя дооплати». Підзв особи- працівн п-ва які мають право витрачати готів кошти п-ва на виро-госп потреби. Перелік таких осіб затвердж наказом кер-ка. Готівка видаєт на основ цілі: операц витрати, госп в-ти, в-ти на відрядж. Видача готів коштів під звіт оформ ВКО на підставі окремого наказу кер-ка. Підзв особа з метою звіту про витрач готівки повинна пред’явити підтвердж докум і скласти авансов звіт: по сумах отрим на відрядж не пізніше 3 роб днів після поверн з відрядж; по сумах отрим на закупівлю с/г прод не пізніше 10роб днів; по ін сумах не пізніше наступ роб дня після отрим готівки. Відрядж прац-ві на підставі наказу випис відрядна посвідка, яка реєстр у журналі і вказуються дати. В обліку для розрах з підзв особами передб акт-пас субрах 372. По Д відобр отрим прац-ми п-ва готівк кошти під звіт. По К: витрач підзвіт особами кошти в межах норм або понад встанов норми, і ін. В балансі сальдо по рах372 відобр розгорнуто: Д-й залишок відобр по статті «Ін дебетова заборг», К-ве сальдо по ст «Ін поточ зобов». Облік розрах за претензіями. Якщо виявл розбіжн по к-ті, якості чи пошкодж тмц то ці цінності повинні зберігат на складі п-ва окремо. Урегул спорів між постачал і покупцями можуть здійсн у такий спосіб: 1П-во порушн поновл майнові права не чекаючи висунення претензій. 2П-во-порушник задовол письмову претензію. 3Рішен по віднов майнов прав приймає суд. В обліку розрах за претензіями викоря рах37 по субрах 374 «Розрахи за претензіями». За Д відобр збільш суми. За К зменш в порядку її погаш чи визнання такої заборг безнаді (якщо відмовл у задовол претензії або втрачено строк позовної давності).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]