Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

25.Особливості обліку витрат на виробництво продукції (робіт, послуг.) Суть поняття калькулювання та виробнича собівартість. Методи калькулювання.

Рахунок 91 “Загальновиробничі витрати” На рахунку 91 “Загальновиробничі витрати” виробничі підприємства обліковують протягом місяця виробничі накладні витрати на організацію виробництва та управління цехами, дільницями, відділеннями, бригадами та іншими підрозділами основного і допоміжного виробництва, а також витрати на утримання та експлуатацію машин і устаткування. Цей рахунок замінює старі рахунки 24 “Витрати на експлуатацію машин і обладнання” та 25 “Загальновиробничі витрати”.За дебетом рахунку 91 “Загальновиробничі витрати” відображається сума визнаних витрат, за кредитом – щомісячне за відповідним розподілом списання загальновиробничих витрат на рахунки 23 “Виробництво” та 90 “Собівартість реалізації”.Калькулювання - це термін, який нині практично завжди вживається поряд з виробничими затратами, бухгалтерським обліком затрат на виробництво (управлінським обліком).

Виробнича собівартість - це грошовий вираз безпосередніх витрат підприємства, пов'язаних з виробництвом продукції, виконаних робіт та наданих послуг.

Основ і допоміж в-во в обліку відобя на рах23. Аналіт облік в-ва здійсн в розрізі окремих видів прод чи видів в-ва. На рах23 по Д відоб прямі матер в-ти, прямі в-ти на оплату праці, і ін прямі в-ти. Крім того на Д рах23 спис загвир витрати і розпод між видами в-ва. Кал-ня- це визнач с/в 1ці ГП. Здійсн за статтями кальк. По стат кальк групуються в-ти в-ва: 1Прямі матер в-ти. 2Прямі в-ти на оплату праці + нарах. 3Ін прямі в-ти+ аморт. 4Загвир в-ти. В залежн від виду госп діял і виду ГП п-во саме гурпує в-ти за ст кальк виход з ПСБО16 «Витрати». Основ ст кальк: 1Сир і матер. 2Купівел комплектую і напівфабр. 3Паливо і енергія на технол потреби. 4Зворот в-ти (віднім-ся від с/в). 5Основна з/п. 6Додат з/п. 7Відрах від фонду оплати праці. 8Підгот до освоєння в-ва нових видів прод. 9Загвир в-ти. 10В-ти від браку технологіч уникнути якого неможливо. 11Ін опер в-ти. До с/в ГП не включ такі витрати: адмін, на збут, на зберігання, понаднормові загвиробничі. М-ди кальк-ня: позамовн, поперед, нормат. Позамов м-д- викор на п-вах де ГП випускь виходячи з існуючих замовлень. Усі прямі в-ти при цьому м-ду спис на замовлення, а загвир розподіл між окремими замовл-ми. Попереділ м-д викор на п-вах де випуск складна прод з велик к-тю технолог склад процесів з її обробку. Увесь процес від поч і до заверш і випуску ГП назив переділом. ГП з кожного переділу є напівфабр. Є 2 способи при попередільному методі: 1Коли с/в напівфабр визнач на кожному переділі. 2Коли визнач сумарна с/в за усіма переділами. Нормат- на основі існуючих нормат с/в ГП визнач виходячи із звич рівня в-т на вигот певного виду прод. Відхил факт в-т від нормативів обліков або м-дом «червоного сторно», якщо факт в-ти завищ або способом додатк бух-ї проводки, якщо факт в-ти менші від нормат-х.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]