Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

49. Облік нерозподіленого прибутку (непокритих збитків). Облік використання прибутку звітного періоду. Облік покриття збитків.

Нерозподілений прибуток — це накопичена сума чистого прибутку за вирахуванням всіх збитків та дивідендів, виплаче­них акціонерам. Рахунок 44 "Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)" використовують для обліку нерозподілених прибутків чи непо­критих збитків поточного та минулих років, а також викорис­таного в поточному році прибутку. За кредитом рахунку від­ображається збільшення прибутку від усіх видів діяльності, а за дебетом — збитки та використання прибутку. Використання прибутку списують за рахунок прибутку: де­бет субрахунку 441 і кредит субрахунку 443. Прибуток, що за­лишився нерозподілений, обліковується за субрахунком 441. Якщо підприємство має збиток, то він відображається як дебе­товий залишок за субрахунком 442. Використання одержаного прибутку протягом року відображається на дебеті субрахунку 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді" в кореспонденції з кредитом рахунків: 40 "Статутний капітал" (на суму прибутку, використаного на збільшення статутного капіталу); 43 "Резервний капітал" (на суму прибутку, використаного на створення або поповнення резервного капіталу); 67 "Розрахунки з учасниками" (на суму дивідендів, нарахованих акціонерам за простими і привілейованими акціями, а також нарахованої належної суми прибутку учасникам, які вибувають). Субрахунок 443 "Прибуток, використаний у звітному періоді" - активний; виконує функцію регулювального контрарного рахунка по відношенню до пасивного субрахунку 441 "Прибуток нерозподілений". Ведення цього субрахунку забезпечує інформацію на будь-яку звітну дату про суму одержаного з початку року прибутку (за даними субрахунку 441), суму використаного прибутку (за даними субрахунку 443) і суму невикористаного прибутку, що залишилася на звітну дату в господарському обороті підприємства (як різниця між залишками зазначених субрахунків).

Збитки підприємства, облік яких ведеться на активному субрахунку 442 "Непокриті збитки", за рішенням керівника (власника) підприємства списуються за рахунок нерозподіленого прибутку або резервного капіталу, що в бухгалтерському обліку відображається записом по кредиту субрахунку 442 "Непокриті збитки" і дебету відповідно рахунків: 441 "Прибуток нерозподілений" або 43 "Резервний капітал" (залежно від джерела покриття збитків підприємства).

Облік нерозпод приб (непокр збит). Одним із основ джерел збільш розміру власн капіт є приб звіт пер. В ек приб звіт пер є створ капіт. Приб - це сума власн капіт створ в резі госп діял, яка реінвестов на потреби п-ва. Для обліку приб звіт пер(збит) викор рах44. За К цього рах відоб збільш приб,за Д відоб збиток звітн періоду та викор приб. До рах44 законод передб 3 субрах: 441”Нерозпод приб”- по К збільш, по Д його викор; 442”Збит звітн пер”- по Д відобр збільш збитку звітн пер, по К зменш (покриття)збит звітн періоду; 443 ”Викор приб звітн пер”- по К відобр суми викор приб у звітн пер, по Д відобр суми викор рах за напрямк викор.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]