Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

109. Оцінка матеріально-виробничих запасів

Оцінка запасів – це процес визначення їх вартості.ЇЇ здійснюють у двох випадках:1)при надходженні-запаси оцінюють за первісною(балансовою)вартістю,яка складається з ціни придбання,ТЗВ тощо; 2)при вибутті. Міжнародною обліковою практикою запропоновані такі методи визначення вартості товарно-матеріальних запасів:1) метод суцільної ідентифікації; 2) метод середньої вартості ; 3) метод списання перших надходжень — Fifo; 4) метод списання останніх надходжень — Lifo. Метод суцільної ідентифікації— це єдиний метод, при застосуванні якого відображений у бух. обліку вартісний потік повністю відповідає фізичному потоку цінностей, що обліковуються. Зазвичай цей метод використовується на підприємствах, що виготовляють і продають дорогоцінні товари, які через свою високу вартість і особливі споживчі якості вимагають організації їх обліку поштучно або в обсягах невеликих партій. Метод ідентифікаційної собівартості – суть цього методу полягає в тому, що він закріплює фактичну в-сть за конкретною одиницею запасів, відповідно до кожної одиниці товару прикріплюється табличка або ярличок з серійним номером. Найчастіше використовується при купівлі-продажу одиниць продукції, які мають велику в-сть і продаються у невеликій к-сті (автомобілі, ювелірні вироби). Метод Fifo широко відомий у міжнародній практиці. Він базується на припущенні, що одиниці запасів, які надійшли першими, першими і відпускаються. Метод середньозваженої собівартості. Середня вартість одиниці запасу визначається діленням загальної вартості товарів для продажу на кількість одиниць товарів для продажу.Метод середньої вартості здавна був поширений у нашій країні. Він простий у використанні і систематичний, за що і був обраний практиками. Але цей метод не відображає динаміку цін протягом звітного періоду та їх тенденцію.Метод списання останніх надходжень — Lifo . У назві методу підкреслюється припущення, що одиниці товару, придбані останніми, списуються на реалізацію у першу чергу. Метод ЛіФо - Цей метод оцінки вибуття запасів за цінами останніх закупівель ґрунтується на припущенні, що собівартість запасів, які надійшли останніми, використовується для визначення собівартості товарів, проданих першими (last-in, first-out method - LIFO).

Метод сер-ї в-сті – при цьому методі в-сть ТМЦ обчислюється шляхом ділення всієї в-сті товарів (залишок на поч.. місяця + товари що надійшли про-м місяця) на к-сть одиниць цих товарів. В результаті отримується середньозважена в-сть одиниці товарів. Даний метод враховує усі ціни за якими були придбані товари протягом місяця і тим самим вирівнює зростання та зниження цін.

Метод ФіФо - (першими відпускаються запаси, що надійшли раніше) базується на хронології надходження, тобто на припущенні, що одиниці запасів, які були придбані першими, продаються чи використовуються першими, що запобігає їх псуванню, а також, що грошова одиниця є стабільною. Одиниці, які залишаються в запасах на кінець періоду, оцінюються за цінами останніх надходжень товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]