Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

30.Законодавче регулювання оплати праці. Облік персоналу та використання робочого часу. Склад фонду оплати праці та визначення середньої заробітної плати.

Держава здійснює регулювання праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету. Це регулювання проводиться на підставі законодавчих та інших нормативних актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів у межах бюджетних асигнувань та інших позабюджетних доходів. Договірне регулювання оплати праці працівників підприємств здійснюється на основі системи угод, що укладаються на державному (генеральна угода), галузевому (галузева угода), регіональному (регіональна угода) та виробничому (колективний договір) рівнях відповідно до Закону України від 1 липня 1993 р. «Про колективні договори і угоди».

Для обліку використання робочого часу працівників підприємства застосовуються табелі форми № П-12, № П-13 (додаток 1), а також № П-14 (додаток 2), затверджені наказом Міністерства статистики України від 9 жовтня 1995 р. № 253. Табель обліку використання робочого часу — це поіменний список усіх працівників відділу, служби чи іншого структурного підрозділу підприємства з відмітками навпроти кожного прізвища про використання ним робочого часу протягом облікового періоду. Табель обліку використаного робочого часу типової форми № П-13 адаптований до різних умов організації виробництва і може бути доповнений іншими необхідними даними, які мають значення для нарахування заробітної плати при роботі в особливих і специфічних умовах.

До фонду основної заробітної плати включаються:

заробітна плата, нарахована за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці за відрядними розцінками, тарифними ставкамиробітників та посадовими окладами, незалежно від форм і систем оплати праці, прийнятих на підприємстві;суми процентних або комісійних нарахувань залежно від обсягу доходів (прибутку), отриманих від реалізації продукції (робіт, послуг) у випадках, коли вони є основною заробітною платою;суми авторського гонорару працівникам мистецтва, редакцій газет та журналів, телеграфного агентства, видавництв, радіо, телебачення та інших підприємств і (або) оплата їх праці, що здійснюються за ставками авторської винагороди, нарахованої на даному підприємстві.

Середньоденна ЗП=ЗП за розрахунковий період : кількість робочих днів за розрахунковий період.

Згідно ЗУ”Про оплату праці” з/п - це винагорода обчис як правило у грош виразі, яку у відпов з труд угодою власник чи уповноваж ним орган виплач найманим працівн за викон роботу чи відпрац час. Для оцінки розміру в-т на оплату праці викор поняття фонду оплати праці. До нього віднос: нарах працівникам у грошов і натутал формі за виконану роботу, відпрац час незалежно від джерела фін-ня таких в-т. Фонд оплати праці скл з 3 складових: 1Основної з/п, до якої входять усі нарах і виплати за викон роботу чи факт відпрац час у відпов до встанов норм і розцінок. 2.Додаткова з/п - віднос усі нарах і виплати, що перевищ встанов норми і розцінки в межах положень чинного зак-ва (доплати і нарах за особливі умови праці, за трудові успіхи, премії за рез-ми роботи, доплати за класність спеціаліста). Крім цього включ доплати,надбавки, гарантійні і компенсац виплати в межах норм передбач чинним зак-вом. 3Ін заохоч і компенсац виплати - віднос доплати, надбавки і компенсац, які здійс в порядку непередбач нормативними актами або в межах норм, що перевищ норми передб нормати актами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]