Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

53. Сутність та економічний зміст управлінського обліку.

Управлінський облік являє собою систе-му збирання, оброблення та підготовки інформації про діяльність підприємства для внутрішніх користувачів з метою прийняття ефек-тивних управлінських рішень. Інформація внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, збирання і систематизація якої здійснюється, спираючись на потреби менеджерів того чи іншого підприємства, є більш пластичною і забезпечує можливість прийнят-тя більш оперативних і головне результативних рішень. У даний час в умовах жорсткої ринкової конкуренції неможливо ефективно управляти підприємством без чітко окресле-них параметрів його діяльності, а також глибокого і всебічного аналізу витрат суб’єкта господарювання.

Розвиток ринк віднос в У почин з 90х. зумовив потребу в обліко інфи, яка необх для управл діял з метою підвищ прибутков субєкта і визнач вкладу кожного структур підрозілу у заг рез діял субєкта. Офіційно термін УО зявивс у ЗУ «Про БО і фін звітність в У». Цей закон містить таке визнач: внутргосп (управл) облік- це с-ма обробки та підготовки інфор про діял п-ва для внутр корист у процесі управл п-м. При цьому зак-вець передб, що п-во самост розроб с-му і форми внутргосп (УО)обл. В даний час ведення УО на п-х вир профілю доцільно оформл докум-но у вигляді окрем розділу в обліков політиці субєкта. Трактуван УО здійсн по-різному в різних країнах: в Фран це вироб облік; в Німеч- контролінг; в Англії,Канаді,Америці - УО.

54. Взаємозв´язок і відмінності фін. Та управл. Обліку.

Взаємодія управлінського і фінансового обліку досягається на основі: – спадкоємності й комплексного використання первинної облікової інформації;– єдності норм і нормативів, а також нормативно-довідкової інформації в цілому з доповненням інформації одного виду обліку даними іншого;– одноразової фіксації всієї початкової змінної інформації в первинному обліку;– взаємопроникнення методів або їх елементів; – єдиного підходу до розробки завдань у.о і ф.о виробництва при проектуванні або удосконаленні систем автоматизованого управління виробництвом.Порівняльна характеристика у.о і ф.о 1.Обов'язковість ведення обліку. Ведення ф.о є обов'язковим. Ведення у.о цілком залежить від волі керівництва: ніякі сторонні органи або організації не мають права вказувати, що треба або що не треба робити. 2. Мета ведення обліку. Мета ф.о — складання фінансових документів для зовнішніх користувачів організації. У.о є тільки засобом забезпечення планування, власне управління і контролю в даній організації.3. Користувачі інформації. Користувачі інформації, одержуваної в результаті ведення ф.о в своїй основній масі — безлика група (за винятком самої адміністрації організації). Особи, що користуються даними у.о (менеджери організації і співробітники, що допомагають їм в зборі і аналізі інформації), як правило, відомі поіменно.4.Тип інформації. Фінансові документи, що є кінцевим продуктом ф.о , містять в основному інформацію у вартісному (грошовому) виразі. В у.о фігурує інформація, як у вартісному, так і в натуральному виразі: кількість матеріалу і його вартість, кількість проданих виробів і сума виручки від їх продажу і т. д.

УО, як дисципліна і як певна галузь знань має деякі спіл риси і з ФО, оск в сукуп вони утвор с-му БО. Спільні риси: 1Загал інформ первин обліку викор як у ФО так і в УО. 2Одне й те саме профес середов. Одні і ті самі облік працівн викон роботу як по веденні ФО так і УО, в залежн від поклад на них функ-х обовязк. 3Два види обліку базуют на концепції визнач кінц рез-в. Але ФО дає змогу визнач фін рез в цілому по п-ву, а УО визнач його у розмірі центрів відпов-ті. Відмінні ознаки УО:1Зовніш користув: ФО - контролюючі органи (подат органи), засновн, інвест; УО- внутр корист,менеджери всіх рівнів управл. 2Обовязк складя фін звітн:ФО- обовязк;УО- необовязк. 3Періодич звітн-і: ФО-квартал і річна, у розрізі типових форм; УО- змін інтервал (щоден, щотижн, щодекад, щоміс). 4Залежн від внутр побудов діял, орг-на стр-ра: ФО- незалеж; УО-повністю залеж. 5Свобода вибору веден обліку: ФО- закони, полож, інструк; УО-вільн вибір щодо його ведення кожним субєктом госп. 6Відкриті даних (інформ): ФО- доступ в част фін звітні; УО-конфіденц дані, які станов комерц таємницю. 7Критерії точності: ФО- абсол точн; УО-можливі відхил.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]