Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

139. Порядок визначення та облік фінансових результатів.

В зар. практиці в основу визначення фін. рез-ту д-сті п-ства покладений метод «витрати-випуск». Тобто витрати відображаються в обліку з прив’язкою до отримання в майбутньому доходів. Для визначення фін. рез у бух-ї викор-ть активно-пасивний рах. «Зведений рахунок фінансових результатів». По Д-ту цього рах. відображається закриття рах-в витрат, а по К-ту – закриття рахунків доходів.

Отримана інф-я про доходи і витрати є підставою для складання фінансової звітності.

У зарубіжній обліковій практиці в основу визначення фінансового результату діяльності підприємства покладений метод "витрати - випуск". За цим методом фінансовий результат визначається шляхом співставлення суми понесених витрат з сумою отриманих доходів. Для обліку і узагальнення інформації про фінансові результати діяльності підприємства використовується рахунок "Зведений рахунок фінансових результатів". Це активно-пасивний рахунок, по кредиту якого відображаються суми отриманих доходів, а по дебету - суми здійснених витрат. За умови перевищення суми доходів (оборот по кредиту) над сумою витрат (оборот по дебету) фінансовий результат діяльності компанії буде характеризувати прибуток. І навпаки, якщо сума обороту по дебету (витрати) перевищуватиме суму обороту по кредиту (доходи), то фінансовий результат діяльності компанії характеризуватиме збиток. Етапи формування фінансового результату звітного періоду: 1) визначення валового прибутку (збитку); 2) визнач. прибутку (збитку) від операц. д-сті; 3) визнач. прибутку (збитку) до сплати податків; 4) визнач. прибутку (збитку) післі сплати податків; 5) визнач. прибутку (збитку) від звичайної д-сті; 6) визначення доходів і витрат внаслідок екстраординарних ситуацій; 7) визначення чистого прибутку (збитку).

У кінці звітного періоду рахунки доходів і витрат закриваються шляхом списання їх оборотів на рахунок "Зведений рахунок фінансових результатів".

Інформація, узагальнена на бухгалтерських рахунках доходів, витрат і фінансових результатів, по завершенню облікового циклу є підставою для складання фінансової звітності.

133. Облік власного капіталу та розподіл прибутку в товариствах.

Головно відмінністю тов-ва від індивідуальної приватної власності є к-сть власників.

Товариство – це система взаємовідносин між 2-ма або більше партнерами в межах якої вони погоджуються поділяти ризик і винагороду від спільного ведення бізнесу. Відносини між учасниками тов-ва регулюються укладеним ним договором.

Характерні риси товариства: - добровільне партнерство; - спільне володіння майном; - взаємодія учасників.

Перевагами товариства є: - легко створюється; - має більше шансів на тривале існування.

Недоліки: - потенційні можливості конфліктів між партнерами; - труднощі, які пов’язані з передачею права власності.

Для створення тов-ва початкові внески кожного із засновників реєструються в спеціальному журналі і оформляються проводкою: Д «ОЗ», «Земля», «ГК» К «Капітал».

Для ведення фінансово-господарської д-сті в службі бухгалтерії відкриваються рахунки відповідно до потреб, інформацію по них мають право знати всі власники.

Фінансовий результат підлягає розподілу між його співвласниками. Умови розподілу чітко зазначені в укладеному договорі.

На практиці використовують такі методики: 1) порівну; 2) пропорційно до вкладеного капіталу; 3) за встановленою пропорцією.

У кінці кожного звітного періоду формується звітність відповідно до вимог місцевого зак-ва, серед яких складається «Звіт про капітал партнерів». У ньому відображається залишок капіталу кожного партнера на поч.. року і зміни які відбулися протягом року.

Якщо відбулися зміни у капіталі товариства – це супроводжується перереєстрацією і складанням нового договору.

Ліквідація тов-ва – це процес припинення госп-ня п-ства під час якого частина активів направляється на погашення заборгованості, а решта направляється між партнерами.

Причини ліквідації: - досягнення мети; - зміни в зак-ві; - ринкові обставини, що призводять до банкрутства.

За результатами розподілу прибутку здійснюється бухгалтерський запис:

Дебет рахунка "Зведений рахунок фінансових результатів" Кредит рахунка "Капітал власника"

Якщо протягом звітного періоду партнерами вилучалися кошти на власні потреби (на виплату заробітної плати та інші цілі), то наприкінці звітного періоду їх слід списати на зменшення капіталу партнерів. При цьому складається бухгалтерське проведення:

Дебет рахунка "Капітал власника" Кредит рахунка "Вилучення капіталу"

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]