Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

47. Облік надзвичайних доходів і витрат.

Надзвичайна подія — це подія, яка є випадковою і нехарактерною для діяльності даного підприємства. До таких подій відносять стихійне лихо, пожежі, техногенні аварії, експропріацію приватної власності державою тощо. Під надзвичайними витратами розуміють невідшкодовані збитки від надзвичайних подій, включаючи витрати на запобігання виникненню втрат від стихійного лиха та техногенних аварій, які визначені за вирахуванням суми страхового відшкодування та покриття втрат від надзвичайних ситуацій за рахунок інших джерел. Надзвичайні витрати поділяються на:

Прямі витрати від події, яка вже здійснилася.

Витрати, пов'язані з ліквідацією наслідків.

Витрати, пов'язані з попередженням надзвичайних подій.

Первинними документами при відображення суми визнаних витрат є накладна, рахунок, акт виконаних робіт, розрахунок бухгалтерії тощо. Списання надзвичайних витрат для визначення фінансових результатів від надзвичайних подій оформлюється довідкою бухгалтерії. Облік надзвичайних подій ведуть на рахунку 99 «Надзвичайні витрати» За дебетом рахунку відображається сума визнаних витрат, за кредитом — списання на рахунок 79 «Фінансові результати». Облік доходів від надзвичайної діяльності ведеться на рахунку 75 «Надзвичайні доходи» який застосовується для відображення доходів, які виникли внаслідок надзвичайних подій. За кредитом рахунка відображається сума відшкодування, зокрема від страхових організацій, втрат від надзвичайних подій, за дебетом — списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати». Аналітичний облік доходів від надзвичайних подій ведеться за видами доходів. Записи на рахунках з обліку доходів від надзвичайних подій і віднесення на фінансові результати здійснюється на підставі платіжних доручень підприємств, виписок банку, договорів страхування зі страховою організацією, документів, які підтверджують форс-мажорні обставини, довідок (розрахунків) бухгалтерії. Узагальнення даних по рахунках обліку доходів здійснюється при журнально-ордерній формі обліку у журналі № 6, а при спрощеній формі бухгалтерського обліку у Відомості 5-М.

Облік надзвич дох і в-т вед на рах794 «Рез надзвич подій". К - спис доходів від надзв подій, Д –спис в-т від надзв подій, які  обліков на 99"Надзв в-ти". Д 991 "Втрати від стих лиха", 992 "втрати від катастр і аварій", 993 "Ін надзв втрати", 982 "ПНП від надзв подій". К751 "Відшкод збитквв від надзв подій", 752" Ін надзв доходи".

48. Облік фінансових результатів звітного фінансового року та економічний зміст показника.

Визначення фінансового результату дія­льності підприємств здійснюється шляхом порівняння доходів звітного періоду і витрат, понесених для одержання цих доходів. Для обліку і узагальнення інфор­мації про фінансові результати призначено рахунок 79 „Фінансові результати".

За кредитом цього рахунку відображають суми в порядку закриття рахунків доходів (тобто рахунки класу 7), а за дебетом — суми в порядку закриття рахун­ків з обліку витрат та нарахованого податку на прибуток — тобто рахунки класу 8 (малими підприємствами) або рахунки класу 9 (всіма іншими підприємствами). Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 „Нерозподілені при­бутки (непокриті збитки)" —: якщо кредитовий оборот більший за дебетовий, то підприємство на суму різниці має нерозподілений прибуток, і навпаки, якщо де­бетовий оборот більший за кредитовий, то підприємство зазнало збитку.

Згідно ПСБО 3 "Звіт про фін рез" прибуток - сума, на яку доходи перевищ пов'яз з ними в-ти. Збитки – перевищ суми в-ат над сумою дох. Згідо ПСБО 15"Дохід"  є від: 1)реаліз-  прод,т-ів, ін акт; 2)надан п-г, викон р-т; 3)викор активів ін фіз та юр особами, рез %, дивіденди. Облік фін рез ведуть на рах79, на який спис всі рах кл7і9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]