Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

88. Контроль на основі гнучких бюджетів.

Гнучкий бюджет являє собою бюджет, складений на підставі запланованих даних про доходи і витрати підприємства для фактичного обсягу реалізації. З метою формування гнучкого бюджету переглядають заплановані дані й розробляють новий бюджет для того обсягу діяльності, якого фактично було досягнуто за звітний період. Величина постійних витрат зазвичай залишається незмінною, а змінні витрати змінюються пропорційно до зміни обсягу діяльності. Гнучкі бюджети дають змогу готувати звіти про виконання, які порівнюють фактичні та бюджетні витрати для фактичного рівня діяльності. Гнучкий бюджет охоплює релевантний діапазон і є одним із рівнів багаторівневого аналізу відхилень. Бюджети корисні “до і після” як інструмент планування та контролю витрат. Гнучкі бюджети дають змогу вирішувати в короткотерміновому періоді, що в загальному вигляді зводитиметься до вибору альтернатив, що вигідніше для підприємства з позицій отримання максимальної урожайності (продуктивності), грошової віддачі за рахунок оптимального використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, результат виробництва буде найвищим. Оскільки дохід і частина витрат залежать від зміни обсягу діяльності, то у випадках, коли фактичний обсяг діяльності відрізняється від запланованого, від­хилення від статичного бюджету втрачають контрольне значення. Тому для забезпечення ефективного контролю з допомогою звіту про вико­нання бюджету слід зіставити фактичні результати з бюджетом, скоригованим з урахуванням фактичного обсягу діяльності. Такий бюджет називають гнучким або динамічним бюджетом. Він може бути складений як у процесі планування, так і на стадії контролю.

Гнучкий бюджет, підготовлений на стадії планування – це бюджет, складе­ний для кількох можливих обсягів діяльності в межах релевантного діапазону. Отже, гнучкий бюджет (Flexible Budget) – бюджет, складений на основі бюд­жетних витрат і доходів для фактичного обсягу діяльності або для кількох релевантних рівнів передбачуваної діяльності. Гнучкий бюджет витрат грунтується на формулі: Змінні бюджетні витрати на одиницю × Фактичний обсяг виробництва або реалізації + Загальні постійні витрати. Гнучкий бюджет продажу розраховують залежно від тієї ціни, що вико­ристовується: Бюджетна ціна за одиницю х Фактичний обсяг продажу або Фактична ціна за одиницю х Фактичний обсяг продажу. Використання гнучкого бюджету дає змогу розподілити загальне відхилен­ня на відхилення від гнучкого бюджету та відхилення за рахунок обсягу діяль­ності. Відхилення від гнучкого бюджету (Flexible Budget Variance) – це різниця між фактичними результатами діяльності й показниками гнучкого бюджету. Відхилення за рахунок обсягу діяльності (Activity-level Variance) – це різниця між показниками гнучкого й статичного бюджетів. Вказані відхилення дозволяють оцінити діяльність компанії з погляду ефек­тивності й результативності.

Ефективність (Efficiency) характеризує взаємозв'язок між витраченими ре­сурсами і досягнутими результатами, а результативність (Effectiveness) – це міра досягнення поставленої мети. Отже, діяльність компанії може бути: – ефективною і результативною; – результативною, але неефективною; – ефективною, але нерезультативною; – нерезультативною і неефективною. Відхилення від гнучкого бюджету відображають ефективність діяльності, а відхилення за рахунок обсягу продажу – її результативність. Застосовуючи гнучке бюджетування, слід мати на увазі, що частина виготовленої продук­ції певний час зберігається на складі. У такому разі для аналізу відхилень слід використовувати два гнучкі бюджети виробництва і продажу, різницю між якими зумовлюватимуть зміни у величині запасів готової продукції. Для глибшого аналізу необхідно деталізувати відхилення від гнучкого бюд­жету за рахунок обсягу продажу. Детальний аналіз відхилень від гнучкого бюджету передбачає визначення від­хилень та їх чинників за кожною статтею змінних і постійних витрат.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]