Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

147.Зміст договору на провед а-ту і а-ке обсл-ня.

В інтересах замовника і а-ра надсил листа. Лист-зобовяз докум-є і підтверд признач а-м, мету і обсяг а-ої перевірки, ступінь відповід а-ра перед клієнтом і форму звітів і виснов. Форми і зміст договору для різн замовн можуть бути різни. Регул віднос між сторон а-ту шляхом укладан договорів на а-ке обсл-ня. Договір є основним докум, який засвідч факт домовл між замовн і викон на провед а-ї перевір. Уклад договору повинен передув обмін листами між а-м і клієнтом. У листі клієнта вказ мета провед а-ту і завд, які необх виріш в процесі а-ту і бажан масштаб перевір. У листі-відпов а-р підтвердж свою згоду із завдан перевір і його масшт. Після обміну листами між сторонами уклад договір на провед а-ту. Договір склад із основ част і 8 основ розд. Підпис сторонами а-ту і скріп печатк.

Аудит проводиться на основі договору між аудитором та замовником. Договір на проведення аудиту є основним документом, який засвідчує факт досягнення домовленості між замовником і виконавцем про проведення аудиторської перевірки.Договір документально засвідчує, що сторони дійшли згоди з усіх пунктів, обумовлених в ньому.Укладанню договору може передувати обмін листами між аудитором і клієнтом. Лист-пропозиція аудитора підтверджує його згоду з поставленим завданням і масштабом аудиту й може містити положення, які стосуються відповідальності аудитора перед клієнтом, форми подання звіту аудитора та його висновків та інші моменти, про які аудитор вважає необхідним домовитися до початку перевірки. Договір про надання аудиторських послуг може мати разовий чи довготерміновий характер , виходячи з наявності у аудиторської організації відповідного свідоцтва. Порядок підготовки, умови та зміст договору на проведення аудиту в Україні регулюються національним нормативом аудиту № 4 "Договір на проведення аудиту" та іншими нормами Цивільного кодексу України. Аудитор несе відповідальність за якість надання аудиторських послуг, яка передбачає виявлення усіх суттєвих помилок. Дещо менша відповідальність аудитора за виявлення відхилень від норм, тобто шахрайства, оскільки шахрайство здійснюється за змовою декількох посадових осіб і інколи потребує значних зусиль з його з’ясування. З метою удосконалення змісту договору автор пропонує наступний зміст основних розділів. Метою укладання договору є погодження змісту, строків надання аудиторських послуг та визначення прав, обов'язків і відповідальності аудиторської організації і економічного суб’єкта. Укладання договору на аудит, підписання його обома сторонами, не дає ніякої гарантії отримання підприємством-клієнтом безумовно позитивного висновку, тобто не виключається можливість негативного аудиторського висновку. Оплата підприємством-клієнтом виконаних належним чином робіт аудиторською фірмою (аудитором), обумовлених у договорі, здійснюється незалежно від результатів аудиту та виду аудиторського висновку, складеного аудитором. Затвердженої типової стандартної форми договору в Україні немає. Кожна аудиторська організація може самостійно окреслювати умови договірних відносин, керуючись чинним законодавством України та національним нормативом № 4 "Договір на проведення аудиту".

Адекватне планування аудиторської перевірки дозволяє забезпечити належну увагу важливим питанням аудиторської перевірки, своєчасне визначення та вирішення потенційних проблем, а також організувати та виконати завдання з аудиту ефективно і якісно. Планування також дозволяє точно розподілити роботу між працівниками аудиторської фірми, які беруть участь у перевірці, що, у свою чергу, полегшує нагляд, керування та перевірку роботи кожного виконавця та допомагає координувати роботу, яку виконують аудитори підрозділів і експерти. Отже, процес планування аудиту розпочинається ще на етапі укладення договору, коли проводиться попереднє планування аудиту, під час якого проводиться попередня оцінка обсягів і вартості робіт.

149. Роль внутр а-ту.

Внутр а-т- це д-сть внутр а-кої служби. Головна мета внутр а-ту удоскон о-ї управ п-вом, виявл і мобіліз резервів його зрост. Внутр а-т проводять особи, які мають відпов рівень профес підготовки, освіти, досвіду і компенс, а робота помічників належним чином контрол і аналіз та докум-но оформл.У своїй практич роботі внутр служба керуєт чинним зак-вом У, положе, інструкціями, наказами МінфінУ, Держ подат адмінУ, статут п-ва, наказами, розпор керівн п-ва та Полож про орг-ю внутр контрол на п-ві. Служба внутр а-ту є самост стр-ним підрозділом і підпорядк безпосеред кер-ку. На посаду кер-ка служ признач висококваліф спеціал, що має вищу ек освіту, досвід бух роботи, сертиф а-ра. Обов'язки працівникі служби реглам посадов інструк, які розробл кер-ком служби внутр а-ту, кориг у разі зміни окремих ф-ій або обсягу і затверд-ся кер-ком п-ва. Внутр а-т є 1м із видів внутргосп кон­тролю спд. Забезпеч еф-ті діял спд багато в чому сприяють впровадж і правильна орг-я с-ми внутр а-ту. Внутр а-т передб поперед контроль на стадії розг­ляду первин докум, під час візування договорів, наказів, кош­торисів. У такому разі внутр а-т претенд на роль про­філакт заходу. Від політики і стилю управлін залежа напрямки внутр аудиту, глиб дослід тих чи ін об'єктів внутр конт.

 Взаємозв'язок цілей підприємства і цілей внутрішнього аудиту

з/п

Цілі підприємства

Цілі внутрішнього аудиту

1

Постійне удосконалення ефективності діяльності підприємства

Виявлення внутрішніх резервів і підприємства і визначення шляхів їх ефективного використання

2

Дотримання єдиної методики бухгалтерського обліку на всіх підприємствах зі складною організаційною структурою. Правильне формування зведеної і консолідованої звітності

Уніфікація і стандартизація облікових процесів, постійне консультування облікових працівників

3

Дотримання вимог чинних нормативних актів і стандартів бухгалтерського обліку та звітності

Інформування співробітників про існуюче законодавство та нормативні акти, що стосуються їх діяльності

4

Організаціяконтролю з метою запобігання порушень, марнотратства, розкрадань

Розробка системи контролю, що дає |можливість попередити неефективність господарювання. Виявлення та інформування керівництва про серйозні порушення, зловживання тощо

5

Розвиток і удосконалення управлінських навичок співробітників

Розробка адекватної програми навчання співробітників

6

Досягнення запланованих показників діяльності підприємства

Перевірка фактичного виконання прийнятих планів

7

Забезпечення високого рівня обслуговування клієнтів

Розробка політики та стандартів обслуговування клієнтів, контроль за їх дотриманням

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]