Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

33. Облік розрах з соц страх. Єсв.

Облік розрах за страх ведеться за зборами на обовязкове держ пенс страх, на обовязкове соц страх, на обовязкове соц страх на випадок безроб, за індивід страх персоналу п-ва, страх майна і за ін розрах зі страх. Порядок нарах таких зборів регул чинним зак-вом. На субрах652 «За соц старах» ведеться облік розрах з Фондом соц страх У за зборами на обовязк загдерж соц страх у зв’язку з тимчас втратою працезд і витратами, зумовл народж і похован. Із з\п на ФСС відрах 1,5%. Аналіт облік розрах за страх ведется за кожним видом зборів і відрах, за страх-ми і окремими договорами страх. Дані аналіт обліку за рах65 «Розрах за страх» надає інформ про стан розрах п-ва з фсс, наявн зобовяз п-ва перед фондами і фондів перед п-м. Коресп рах з обліку соц страх: 1 Провед відрах від з/п робітників в-ва: Д23 К65. 2 Провед утрим з нарах з/п до ФСС у зв’язку з тимчас втратою працезд і витратами зумовл народж і похован: Д661 К652. 3Погашено з поточ рах заборг перед ФСС: Д652 К311. 4 Нарах допомог у звязку з тимчас втратою працезд почин з 6го дня хвороби: Д652 К661.

35. Види податків і обовязк платежів до бюдж і зак-че їх регул.

Податки- обовязк платежі п-в і окремих осіб до держ або місцев бюдж. Акциз збір- непрям податок на високорентаб і монопольні товари, які виробл в У або імпорт-ся. Обовязк платеж і- це с-ма встановл зак-вом внесків і відрах юр і фіз осіб, що форм доходи держ фондів. Для узагал інформ про розрах п-ва за всіма видами платежів до бюдж, включ податки з працівн п-ва і за фін санкціями, які є доходом бюджету признач рах 64 «Розрах за податк і платеж». Відпов до чинного подат зак-ва у складі розрахв як за загдерж податк (ПДВ, акциз збір, под на приб, прибутк податок з громадян, платою за землю, подат з власників трансп засобів, митом, єдиним податком, фіксов с/г подат) так і місцев (комунал подат і подат з реклами). Особлив видом розрах є подат зобовяз і подат кредит. Ці розрах признач для забезп обліку подат зобовяз по ПДВ, що виник при отрим передплати, і податк кредиту раво на який зявляєт при оплаті без отрим товарів. До загалдерж обовязк платежів належ митні збори, збір на спец викор лісових і водних ресурсів, збір за георозвідув роботи, рентна плата за нафту і природ газ, збір за забрудн навкол середов, збір на розвиток виноградарства, садівн, хмелярс, держ мито. До місц зборів належ: збір на паркув авто, ринк збір, курорт збір, збір з власників собак і ін. У складі обовязк платежів відобр розрах зі штрафів, пені, неустойок, за неправил нарах і несвоєчас сплату податків, обовязк платежів.

36. Облік пдв і акциз збору.

Податки- обовязк платежі п-в і окрем осіб до держ або місц бюдж. Акциз збір - непрям податок на високорентаб і монопол товари, які виробл в У або імпорт. Рах 64"Розр за под і  платежами". Перв докум: розрах бух, з ПДВ – податк накладні 1)Придб запаси Д20 К631 Д641 К631, 2)Реаліз Д361 К702 Д702 К641, 3)Нарах подат зобовяз з ПДВ згідно подат накладної Д702 К641, 4)Нарах акциз збір Д702 К641.

Нарахування та сплата податку на додану вартість здійснюється з Законом України “Про податок на додану вартість” № 168/97 ВР від 03.04.97р. із змінами і доповненнями.

Згідно з цим законом платниками податку на додану вартість є будь-яка особа, яка:

   здійснює або планує здійснювати господарську діяльність та реєструється за своїм добровільним рішенням як платник цього податку;

- підлягає обов'язковій реєстрації як платник цього податку;

- імпортує товари (супутні послуги) в обсягах, що підлягають оподаткуванню цим податком згідно з нормами цієї статті. Об'єктом оподаткування є операції платників податку з:

  поставки товарів та послуг, місце поставки яких знаходиться на митній території України;

  ввезення товарів (пересилання ) товарів на митну теріторію України;

  вивезення ( пересилання )товарів за межі митної території України та надання послуг (виконання робіт) для їх споживання за межами митної території України.

База оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, з урахуванням акцизного збору, ввізного мита, інших загальнодержавних податків та зборів (обов'язкових платежів), згідно із законами України з питань оподаткування (за винятком податку на додану вартість, а також збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового рухомого зв'язку, що включається до ціни товарів (послуг)). До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податку безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу в зв'язку з компенсацією вартості товарів (послуг).

Планом рахунків для обліку ПДВ передбачені такі рахунки:

641 “Розрахунки за податками”(субрахунок “Розрахунки за податком на додану вартість”)

643 “Податкові зобов'язання”

644 “Податковий кредит”

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]