Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

10. Облік вибуття оз в наслідок продажу. Облік вибуття оз в наслідок передачі до статутного фонду інших підприємств

Операція продажу ОЗ передбачає отримання доходу за проданий об'єкт. Дохід від реаліза-ції ОЗ відображається за Кт 742 „Дохід від реалізації необоротних активів". За Дт 742 відображається сума ПДВ. Залишкова вартість об'єкта ОЗ, що продається, списується на витрати періоду в Дт 972 „Собівартість реалізованих необоротних активів", де списуються також усі витрати, пов'язані з реалізацією об'єкта ОЗ.

Для обліку передачі ОЗ як внеску до статутного капіталу вико-ристовують активний рахунок 14 «Довгострокові фінансові інвести-ції». Цей рахунок призначено для узагальнення інформації про наяв-ність і рух довгострокових інвестицій у цінні папери інших підпри-ємств, облігацій державних і місцевих позик, статутний капітал ін. підприємств. При передачі ОЗ здійснюють такі операції: 1.Відобра-жено залишкову вартість перед. устат-ння Дт14 – Кт10; 2.Відобра-жено зношення устаткування Дт131- Кт10; 3.Відображено різницю між залишковою вартістю переданого устаткування і його справедливою вартістю Дт14 - Кт746; 4.Визначено фінансовий результат Дт 746 – Кт 793.

В залежн від способу і напрямків вибуття ОЗ облік здійсн так: Продаж ОЗ. Опер з продажу ОЗ передб отрим доходу за продан об’єкт. Доход від реаліз ОЗ відобр на рах 742 «Дохід від реаліз необор активів». За К цього рах відобр збільш суми доходів, за Д відобр зменш суми доходу на суму ПДВ і спис суми доходу відобр по К цього рах на фін рез. Крім того в процесі реаліз ОЗ п-во несе в-ти, які обліков на 972 рах«С\в реаліз необор активів». За Д відобр усі в-ти пов’яз з реаліз ОЗ, за К відобр спис в-т відобр по Д на фін рез. Внес ОЗ до стат фонду ін п-ва. ОЗ які перед як внесок до стат фонду ін п-ва вваж фін інв. Для обліку фін інв пл/рах передб рах 14 «Фін інв». За Д цього рах відобр збільш фін інв, за К зменш фін інв. Обліков фін інв за справед варт (ринк) перед засобів узгодж між обізнаними сторонами. Різниця між справед і залиш варт буде обліков у складі доходів, якщо справед варт вища або у складі в-т якщо справед варт нища. Для обліку в-т на фін інв викор рах 977 «Ін в-ти звич діял».

10. Облік вибуття ОЗ внаслідок ліквідації. Облік вибут-тя ОЗ в насл. безоплат. передачі. Облік вибуття ОЗ в наслідок обміну на подібні і неподібні активи

У разі часткової ліквід-ї об'єкта ОЗ його первісна вартість (ПВ) і знос (З) зменш. відповідно на суму ПВ і З ліквід-ї частини. Залиш.в-ть(ЗВ) ліквідованого об'єкта і вит-ти, пов'язані з ліквід-єю, відобр-ся в на рахунку 976 „Спис-ня Необ.А".Якщо при лікв-ї об'єкта ОЗ оп-рибутк-ся матер. цінності, то в обліку визнається дохід, який відобр-ся по Кт 746 „Ін. доходи від звич.діял-ті". На в-сть об'єкта ОЗ, що ліквід-ся, нарах-ся подат.зобов-ня по ПДВ.(1.Відображ. суму З об'єкта, що ліквід-ся Дт 131- Кт 10; 2.Спис. ЗВ ліквід-го об'єкта Дт 976 – Кт 10; 3.Відобр. суму вит-т, понесе-них під час лікв-ї Дт 976 – Кт 661, 65 та ін.; 4.Відобр. вар-ть отрим-х від лікв-ї об'єкта ТМЦ (оприб-ня корисних об'єктів) Дт20 - Кт746; 5.Відобр. ПДВ (у разі лікв-ї вир-чих ОЗ) Дт976 –Кт 641. При безпл. передачі об'єкта ОЗ ін. під-ву дохід =0, а ЗВ об'єкта ОЗ та витти, пов'язані з цим, відобр-ся по Дт 976 „Спис. Необ.А". На в-сть об'єкта ОЗ, що безпл. передається ін. під-ву, нарах-ся подат.зобов. по ПДВ. Безопл. передача ОЗ ін. під-ву офор-ся:1.Зменшено в-сть ОЗ на суму З Дт131 – Кт10; 2.Відоб. списання ЗВ ОЗ Дт976 – Кт10; 3.Відобр. ПДВ Дт976 – Кт 641. За обміну подібними активами балансова вартість одержаного активу прирів-нюється до балансової вартості активу, що передає-ться. Фінансовий резуль-тат такої операції не визначається. Первісна вартість ОЗ, придбаного в обмін на неподібний об'єкт, дорівнює справедливій вартості переданого об'єкта, збільшеній (зменшеній) на суму грошових коштів чи їхніх еквівалентів, яку передано (одер-жано) під час обміну. У цій операції наявний фінансовий результат.

Ліквід об’єктів ОЗ. ОЗ по закінч терміну їх кор викор можуть бути повніс або частк ліквід. У разі частк ліквід об’єкт їх перв варт, сума нарах зносу зменш на перв варт і суму нарах зносу ліквід част. Залиш варт об’є що ліквід і усі в-ти пов’яз з ліквід об’єктів відобр на рах 976 «Спис необор активів». Матер що залиш від об’єкта ОЗ після його ліквід обліков у складі доходів по К рах 746 «Ін доходи від звич діял». Згідно ЗУ«Про ПДВ» на об’єкт вироб признач, що ліквід нарах сума под зобов’яз у розмірі 20% за звич цінами що діють на момент ліквід. Беопла передача об’єктів ОЗ. П-во спис залишк варт безопл перед Оз на Д976 і п-во повин відобраз под зобов'яз від залиш варт перед засобів. Госп опер: 1 Відоб спис залиш варт безопл передан ОЗ: Д976 К10 2 Відоб спис зносу передан ОЗ: Д131 К10. 3 Відоб суму под зобов: Д976 К641.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]