Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

83. Методика складання бюджету придбання матеріалів.

Бюджет придбання матеріалів – це плановий документ, який містить розрахунок кількості матеріалів, які необхідно придбати за бюджетний період.

Обсяг закупівлі матеріалів =

Виробничі потреби в матеріалах + Необхідний запас матеріалів на кінець періоду - Початковий запас матеріалів

Виробнича потреба в матеріалах визначається бюджетом використання матеріалів.

Бюджет придбання матеріалів Складається на основі таких рахунків:20, 22, 24, 25, 26, 28.

Бюдж придб матер міст розрах к-ті матер за їх видами, яку необх придб у планов періоді і в-ти коштів на придб матеріалів. Розрах базуют на потребі в матер, визнач у бюдж викор матер та з урахув зміни їх залишків на поч і кін відпов пер. Запаси матер за їх видами у % до планов потреби у наступ бюджетн періоді, врахов умови постачання і особлив ринку. Бюджет склад з кожн виду матер окремо, а заг сума в-т на придб матер визнач в цілому по п-ву.

84. Методика складання бюджету витрат на оплату праці.

Бюджет прямих витрат на оплату праці – це плановий документ, у якому відображено витрати на оплату праці, необхідні для виробництва товарів або послуг за бюджетний період. Цей бюджет складається на підставі даних бюджету виробництва і встановлених технологічних норм праці на одиницю продукції та тарифної ставки робітників відповідної кваліфікації.

Бюдж прям в-т на опл праці план докум в якому відоб в-ти на оплату праці, необх для в-ва т-ів, р-т або п-г у бюдж пер. В-ти праці залеж від типу і к-ті прод, її трудом, с-ми опл праці. Ці дані викор при склад бюдж в-т на опл праці й кредит.

82. Орг-ні аспек і ф-ї бюдж-ня.

Порядок формув і контрол за викон бюджетів п-в здійсн на підставі норматив актів, полож про облікову пол-ку п-в і різних розподіл докум. Бюджет- являє собою засіб реаліз стратегіч планів п-ва на майбут і тому має такі ф-й: 1Прогн-ня. 2Корис-ня. 3Контрол. При розробці с-ми бюджетів п-ва необх врахов особлив орг-ї і в-ва стр-ри таких п-в, зокрема усі види діял, орг-ю в-ва, технолог цикл, наявн внутргосп звязків по всіх сферах діял п-ва. С-ма бюдж-ня являє собою створ повної цілісної с-ми, яка вкл не лише планові але і факт показн що викор для подальш планув і контролю та коригув стратег цілей на перспект. Бюд-ня явл собою процес пл-ня майб діял п-ва, оформл його рез с-ю бюдж. Тому кожен бюдж явл собою кільк відобр такого плану. Розробка кожного бюдж спрямов на виріш таких завдань: 1Визнач обсягу і складу в-т. 2 Забезпеч покриття таких в-т фін рес з різних джерел. При розробці бюдж має місце викор показн які баз-ся на аналізі минул фін і нефін інформ, прогноз даних про кон’юнкт ринку і наук-техніч розробк. Х-ю ознак бюдж-ня є короткоср. Процес склад бюдж назив бюдж-м циклом і склад з етапів: пл-ня діял п-ва в цілому і також стр-их 1ць за участю кер-в усіх центрів від-сті; визнач показн які будуть викор для оцін діял п-ва; обговор можлив змін які пов’яз з новою ситуац; корист планів з врахув запропон поправок. Бюджети в широкому змісті підрозділяються на два основних види: поточні (операційні) бюджети, що відбивають поточну (виробничу) діяльність підприємства, і фінансовий бюджет, що представляє собою прогноз фінансової звітності. Залежно від поставлених завдань розрізняють також бюджети: а) генеральні й частки; б) гнучкі й статичні. Бюджет, що охоплює загальну діяльність підприємства — генеральний (загальний) бюджет. Ціль генерального бюджету — підсумувати кошториси й плани різних підрозділів підприємства (частки — бюджети). Генеральний бюджет складається із двох частин — операційного й фінансового бюджетів. Бюджетування – це процес планування майбутніх операцій підприємства та оформлення результатів у вигляді бюджетів. Існує безліч різних схем постановки технології бюджетування на підприємстві. Проте, у кожній із цих схем повинен бути обов'язковий елемент, пов'язаний з описом й аналізом діючої на даний момент системи бюджетування, тому що на всіх підприємствах обов'язково присутні елементи фінансового планування й контролю, але на одних підприємствах дана технологія поставлена більш чітко ніж на інших. Функції бюджетування: 1. планування діяльності підприємства(формуванні основного бюджету підприємства, що відображає всі процеси його діяльності: постачання, виробництво, збут, фінансові та інвестиційні процеси.) 2. координації. 3. контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]