Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

85. Методика складання бюджету накладних витрат.

Бюджет виробничих витрат – це плановий документ, що відображає накладні витрати, пов’язані з виробництвом продукції (послуг) у юджетному періоді.

Цей бюджет складається на основі виробничої програми, укладених угод (оренди, обслуговування тощо) та відповідних розрахунків (амортизація). Сума змінних виробничих накладних витрат у кожному кварталі визначається на підставі ставки розподілу, яка встановлена на одиницю продукції.

Для спрощення розрахунків суми окремих статей змінних накладних витрат (зарплата, оренда) розподілено між кварталами пропорційно до загальної суми змінних накладних витрат.

Статті витрат: оренда виробничого обладнання, витрати на страхування, додаткові виплати працівникам, оплату непродуктивного часу.

Бюдж вир-х наклад в-т- план докум що відоб наклад в-ти повяз з в-вом прод у бюдж пер. Цей бюдж склад на основі вироб програми, уклад угод (оренди, обслугов) і відпов розрах (аморт). Сума змін вироб наклад в-т у кожному кварталі визнач на підставі ставки розпод. Н-д 790400грн:395200од=2 грн. на од прод. Для спрощ розрах суми окремих статтей змін наклад в-т (з/п, оренда) розпод між кварталами пропорц до заг суми змін наклад в-т. На практиці для кожної ст змін накладн в-т можна застос окрему базу розподілу. Пост накладн в-и теж умовно порівну розпод по кварт. З урахув вказ спрощ бюдж вир накладн в-т.

89. Поняття і класифікація центрів відповідальності.

Центр відповідальності – сфера (сегмент) діяльності, в межах якого встановлена персональна відповідальність менеджера за показники діяльності, які він повинен контролювати.

На практиці найчастіше застосовують такі принципи виділення центрів відповідальності на підприємстві: функціональний; територіальний;

За функціональним принципом виділяють наступні центри відповідальності: обслуговуючі; матеріальні; виробничі; управлінські; збутові.

Відмінності в характері відповідальності менеджерів дозволяють виділити три типи центрів: витрат, прибутку й інвестицій.

Децент управл- делегув повноваж з прийн ріш. Вона має переваги: 1Можлив вищ кер-ва зосеред на глобал стратег проблем і ріш. 2Оператив прийн ріш на відпов рівні тими кер-ми, які найглиб розум на суті пробл. 3Мен-ри нищ ланок набир відпов досвіду, що дає їм можлив з часом обійн більш відпов пости, а компан готують хорош топ мен-ів. Недоліки: 1Усклад процесу коорд діял 2Можл появи внутр нездоров конк-ї 3Збільш в-т на утрим обслуг персоналу. Отрим мен-м права самос прийм ріш озн водночас відпов за наслідки його роботи. Центр в-сті- підрозд який очолюв кер-м і несе персон в-сть за рез його д-сті. Облік за центрами в-сті це еф-на с-ма яка грунт на таких принц: 1Мен-ри відпов лише за ту д-сть, що переб під їх контроле 2Мен-ри беруть учас у визнач цілей за якими оцінюв їх д-сть. 3Мен-ри намаг досягти постав мети перед ними і їх підрозділами. 4Існує чітка визначен ролі обліку в с-мі заохоч працівників. 5Звіти про викон бюдж склад регуляр і викор для оцінки центрів в-сті. Створ і ф-ня с-ми обліку за центрами в-сті передб: 1Визнач центрів в-сті. 2Склад бюдж для кожног центру в-сті. 3Регуляр склад звітності про виконання. 4Анал причин відхилень. 5Оцінка д-сті центру. Основою обліку за центрами в-сті є: закріпл в-т і доходів за кер-ми різних рівнів і системат контроль за викон ними затвердж бюдж. Типи ц-ів в-сті: 1Ц-ри в-т. 2Ц-ри дохо. 3Ц-ри приб. 4Ц-ри інв-й. Ц-ри в-т- ц-р в-сті кер-к якого несе в-сть і контрол в-ти, але не контрол дох і інвест в активі ц-ру. Ними є більш підрозділів п-ва: цехи, відділи, дільн. Ц-ри в-т поділ на: 1Ц-ри технол в-т (підрозд основн і допом в-ва). 2Ц-ри дискрец в-т. (науководосл інс-ти і лаб-рії, адмін підрозд п-ва: відділ кадрів, бух-я, част підрозділів, що забезп збут прод: відділ реклами). Ц-ри дох (відділ продажу; фірмов магаз п-ва; регіонал предст-ва0. Ц-ри приб- тут кер-к контрол дох і в-ти, але не контрол інвест в активі ц-ру. До них віднос більш бізнес 1ць мережі компанії: ресторани, готелі, філії, відділи. Ц-ри інв-й- кер-к контрол одночас дох, в-ти, інв-ї в активи центру (компанії або філії, дочірні п-ва).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]