Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

103.Загальні принципи побудови міжнародних планів рахунків бухгалтерського обліку та їх види.

Під планом рахунків БО називають їх групування за економічним змістом ,прзначенням і структурою в систематизованому преліку.

Станом на сьогодні на міжн-му рівні виділяють 3 міжнародні плани рахунків (МПР) БО:

1) ЄС;(Єропейського союзу)

2)Африканської єдності;

3)Англо-саксонської облікової системи.

Основними принципами побудови МПР БО: 1)дотримання вимог БО: a) наявність облікових періодів; б)постійність методів,які використов.при веденні обліку; в)повнота охоплення об єктів. 2)чітке визначення в плані рах. 4-х їх категорій: a)балансові рахунки (активні,пасивні,активно-пасивні); б)рахунки для визначення результатів діяльності (рах. Класу 7,8,9.); в)рахунки управлінської бухгалтерії-для прийняття рішень; г)рах. за допомогою яких поєднюються дані фін. і упр-кої бухгалтерії. 3)формування аналітичної інформації шляхом виділення синтетичних,аналітичних та субрахунків нижчого порядку.

ПР в БО назив їх групув за ек змістом, признач і стр-рою в сис-му переліку. Міжн с-ми цих планів станов таке їх груп, що дає можлив обліковувати і контрол госп д-сть у межах окрем п-в і країн, так і на міжнар рівні. Сьогодні створ 3 міжна ПР БО: 1 ЄврСоюзу 2 Афр Союзу. 3 Англосакс облікова с-ма. Принц побуд ПР БО: 1 Міжнарі вимоги до БО:*точне відобр майн і фін стану п-ва;*правил оцінки засобів і джерел (перв, ліквід, балан, аморт);*наявн облікових періодів;*постійн м-ів які викор; *повнота охопл обєктів. 2 Чітке визнач в ПР 4 їх катег:*баланс рах (актив, пасив, акт-пас);*рах для визнач рез д-сті п-ва (7, 9 кл рах);*рах управл бух, що викор для прийн страт ріш;*рах за допом яких поєдн дані фін і управл бух. 3 У більш регіонів у нац ПР відокрем основ рах, субрах 1го і 2го порядків, тобто орг-я аналіт обліку.

105.Класифікація, оцінка дебіторської заборгованості та облік рахунків до отримання.

Сучасне підприємство здійснюючи свою діяльність періодично реалізовує товар,оплату за яких ще не проведено,тобто відбувається реалізація товару у кредит.

ДЗ- це заборгованість перед підприємством юрид. та фіз.осіб за відвантажені товари(виконані роботи,надані послуги) оплата за яких ще не проведена.

Класифікаця ДЗ: 1)за термінами погашення:-довгострокова (більше року) -короткостр. 2) за об єктом виникнення: -торгівельна(операційна) -особлива(не операц. діял-ть)

В обліку та звітності ДЗ оцінюється за первісною вартістю за мінусом суми сумнівної заборгованості, грошових знижок та повернення проданих товарів,тобто за чистою реалізаційною вартістю. Облік ДЗ у заруб. Практиці обліковується на активному рахунку «Рах. до отримання». 1.Реалізовано товар ,оплату за яких не проведено: Д-т-«Рах до отримання»

К-т «ТМЦ» 2.Надійшли кошти в рахунок відвантаження товарів : Д-т «Гр.кошти» К-т «Рах до отримання»

В залежності від терміну погашення вона може бути: - короткострокова – до 1 р. або протягом операційного циклу; - довгострокова – більше 1 року або 1 опер. циклу.

ДЗ буває 2 видів: 1) торгівельна (операційна); 2) особлива (неопераційна).

Торгівельна ДЗ виникає в процесі звичайної операційної д-сті за умов продажу товарів чи надання послуг в кредит. Такий кредит наз. комерційним кредитом. Заб-сть по торгівельних операціях від об-ся на рах. «Рахунки до отримання», які підтверджуються накладними та рахунками-фактурами, та на рах. «Векселі до отримання», які підтверджуються борговими зобов’язаннями та векселями. ДЗ оцінюється за первісною в-стю за мінусом суми сумнівної заб-сті, знижок та повернення проданих товарів, тобто за чистою реалізаційною в-стю.

Проводки по виникненню ДЗ:

  1. Реалізовано прод-ю за готівку: Д-т «ГК» К-т «Дохід від реалізації», «ТМЦ»

2) Реал-но прод-ю, але кошти ще не надійшли: Д-т «Рах-ки до отримання» К-т «Дохід від реалізації», «ТМЦ»

3) Надійшли кошти за реал-ну прод-ю, або погашено ДЗ:Д-т «ГК» К-т «Рах-ки до отримання» Обліковим регістром для обліку ДЗ є спец-ні журнали, які за формою не стандартизовані, пристосовуються до вимог кожного окремого п-ства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]