Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

44.Облік д-ів і втрат віу уч. В капіталі. Облік ін.Фін-х дох-ів і вит-т.

Дохід від участі в капіталі – це до-д від фін-х інвестицій, які обліковуються за методом участі в капіталі. Метод участі в капіталі  це метод обліку інвести-цій , згідно з яким балансова вартість інвестицій відповідно збільшується або зменшується на суму збільшення або зменшення частки інвестора у власному капіталі об'єкта інвестування. Згідно з П(С)БО 12 “Фін. інвестиції” цей метод застосовується для обліку інвестицій в асоційовані, спільні та дочірні під-ва, які звичайно є пов'язаними сторонами для інвестора. Для обліку доходів від участі в капіталі застосовується рахунок 72 “Дохід від участі в капіталі”, який має такі субрахунки: 721 “Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства”; 722“Дохід від спільної діяльності”; 723“Дохід від інвестицій у дочірні під-ва». На суму д-ду, одержаного за інвестиціями пов'язаним сторонам і визначеного за методом участі в капіталі, складається такий запис: Дт 141 Кт 721, 722, 723. Отримані під-м дивіденди зменшують балансову вартість інвестицій: Дт 373  Кт 141. Втрати від участі в капіталі – збитки від інвестицій в асоційовані, до-чірні або спільні п-ва,які обліковують за методом участі в капіталі. На рах. 96  “Втрати від участі в капіталі”обліковують втрати від змен-ня вар-ті інвести-цій, облікованих цим методом,що виникають у процесі інвестиційної д-ті під-ва. Рах.96 має такі субрах.: 961 “Втрати від інвестицій в асоційовані підприємства”,962 “Втрати від спільної діяльності”,963 “Втрати від інвестицій в дочірні підприємства”.За Дт рах. відображається сума визнаних втрат, за Кт – списання на рахунок 79 “Фінансові результати”.

Рах. 96 “Втрати від участі в капіталі” кореспондує

за дебетом з кредитом рахунків:

за кредитом з дебетом рахунків:

14

“Довгострокові фінансові інвестиції”

79

“Фінансові результати”

Дохід, який виникає в рез-ті використання активів під-ва ін. сторонами, визна-ється у вигляді %, роялті та дивідендів, якщо: імовірне надходження ек. вигод, пов'язаних з такою операцією; дохід може бути достовірно оцінений.. % виз-наються у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази їх нарахування та строку користування відповідними активами; Роялті визнаю-ться за принципом нарах-ня згідно з ек. змістом відповідної угоди; Дивіден-ди визнаються у періоді прийняття рішення про їх виплату. Рах. 73 "Ін. фін. доходи" призначено для обліку доходів, які виникають у ході фін. діял-ті під-ва, зокрема дивідендів, % та ін. доходів від фін-ї д-сті, які не обліковуються на рахунку 72 "Дохід від участі в капіталі". За Кт відображається визнана сума доходу, за Дт — списання кредитового обороту на рахунок 79 "Фін. рез-ти. Рах. 73 має такі субрах.:731 “Дивіденди одержані”,732 “% одержані”, 733 “Ін. доходи від фін. операцій”..Аналітичний облік фін-х доходів ведеться за об’є-ктами інвестування. Рах. 95 «Фін. витрати» призначено для обліку витрат фін.ї діяльності під-ва. Фін. діяльність- це та, яка приводить до зміни розміру і складу власного та позикового капіталу під-ва. Рах. 95 ведеться за субр-ми: 951 «% за кредит», 952 «Ін. фін. витрати». На Дт рах. 95 та його субрахунків відображається сума визнаних витрат; по К-т — списання відображених вит-рат на Д-т рахунка 79 «Фін. Рез-ти».На субрах. 952 ведеться облік витрат, по-в'язаних із залученням позикового капіталу, зокрема витрат, пов'язаних з ви-пуском, утриманням та обігом власних цінних паперів; нарахуванням % за договорами кредитування (крім банківських кредитів), фін. лізингу та ін.

Облік ін фін доходів і втрат ведуть на рах72 «Доход від участ  в кап». Перв докум: розрах довідки бух, акти переоцінки, рах, платіж доруч. 1)Віднес на фін рез дохід від інвест Д72 К792"Рез фін операцій" 2)Визнано дохід від  інвест Д14"Довгостр фін інв" К72 Рах73 «Ін фін доходи», перв докум аналогіч. 1)Віднесено  ін фін дох на фін рез Д73 К792 2)Визнано ін фін дох у вигл % Д16 «Довгостр ДЗ» К732 «%одержані» 3)Дохід від наданих у фін оренду активів Д68 «Розр за  ін операціями»К732.

45. Облік доходів і собівартості реалізованих фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів На рах. 97 "Ін. витрати" ведеться облік витрат, що виникають в процесі звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але не пов'язані з виробництвом або реалізацією основної продукції (товарів) та послуг, а також витрати страхової діяльності. За дебетом субрахунків 971 - 977 відображається сума визнаних витрат, за кредитом - списання на рахунок 79 "Фінансові результати". На субрахунку 971 "Собівартість реалізованих фінансових інвестицій" відображається балансова вартість реалізованих фінансових інвестицій (на дату їх реалізації) та інші витрати, пов'язані з їх реалізацією. На субрахунку 972 "Собівартість реалізованих необоротних активів" відображається балансова (залишкова) вартість реалізованих необоротних активів (на дату їх реалізації) та інші витрати, пов'язані з їх реалізацією. На субрахунку 973 "Собівартість реалізованих майнових комплексів" відображається балансова (залишкова) вартість реалізованих майнових комплексів (на дату їх реалізації) та інші витрати, пов'язані з їх реалізацією. Для відображення операцій від іншої звичайної діяльності використовуються такі рахунки: Рахунок 74 « Інші доходи» Рахунок 97 «Інші витрати», які відображають відповідно доходи та витрати від інших операцій підприємства, які виникли у процесі його звичайної діяльності. До таких операцій належать: реалізація фінансових інвестицій; реалізація необоротних активів; доходи від неопераційних курсових різниць; дохід від безоплатно отриманих оборотних активів; інші доходи. Сальдо рахунків 74 і 97 списуються на субрахунок 793 «Результат іншої звичайної діяльності», що дає змогу визначити фінансовий результат від іншої звичайної діяльності. Бухг. записи з відображ. операцій від іншої звич. д-сті мають вигляд:

1. Реалізація фінансових інвестицій: 1а. Відображено реалізацію фінансових інвестицій: Д-т 37 «Розрахунки з іншими дебіторами» К-т 741 «Дохід від реалізації фінансових інвестицій». 1б. Списано реалізовані фінансові інвестиції: Д-т 971 «Собівартість реалізованих фінансових інвестицій» К-т 14 «Довгострокові фінансові інвестиції» К-т 35 «Поточні фінансові інвестиції».

2. Реалізація необоротних активів: 2а. Відображено реалізацію: Д-т 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» К-т 742 «Дохід від реалізації необоротних активів». 2б. Нараховано ПДВ з продажної вартості необоротних активів: Д-т 742 «Дохід від реалізації необоротних активів» К-т 641 «Розрахунки за податками». 2в. Списано балансову вартість реалізованих необоротних активів: Д-т 972 «Собівартість реалізованих необоротних активів» К-т 10 «ОЗ», 11 «Інші необ. матер. активи», 12 «Немат. активи». 2г. Списання зносу реалізованих необоротних активів: Д-т 13 «Знос необоротних активів» К-т 972 «Собівартість реалізованих необоротних активів».

3. Одержання доходу від неопераційних курсових різниць: Д-т 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», 33 «Інші кошти», 36 «Роз­рахунки з покупцями» К-т 744 «Дохід від курсових різниць».

4. Дохід від безоплатно отриманих оборотних активів: Д-т 20 «Виробничі запаси», 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети» К-т 745 «Дохід від безоплатного отриманих активів».

5. Віднесено суму до оцінки об’єкта, які раніше були уцінені до складу доходу: Д-т 10 «Основні засоби» К-т 746 «Інші доходи від звичайної діяльності».

6. Дохід від фінансової оренди активів: Д-т 37 «Розрахунки з іншими дебіторами» К-т 746 «Інші доходи від звичайної діяльності». 6а. В кінці звітного періоду віднесення сум інших доходів на фінансові результати від іншої звичайної діяльності: Д-т 74 «Інші доходи» К-т 793 «Результат іншої звичайної діяльності». 6б. Списання інших витрат від іншої звичайної діяльності на фінансові результати: Д-т 793 «Результат іншої звичайної діяльності» К-т 97 «Інші витрати»..Облік д-ів від безоплатно одержаних активів.

Для обліку доходів, які виникають в процесі звичайної діял-ті, але не пов'язані з операційною та фін. діял-тю під-ва призначено рах.74 "Iн. доходи". За Кт відображається збільшення (одержання) доходу, за Дт - належна сума непря-мих податків (ПДВ, АЗу та інших зборів (обов'язкових платежів)) та списання в порядку закриття на рахунок 79. Рах. 74 має такі субрахунки: 741 "Дохід від реалізації фін. інвестицій", 742 "Дохід від відновлення корисності активів", 744 "Дохід від неопераційної курсової різниці", 745 "Дохід від безоплатно одержаних активів", 746 "Iн. доходи від звичайної діял-ті". На субрах. 745 «Дохід від безоплатно одержаних активів» узагальнюється інф-я про доходи від безоплатно одержаних необ. активів, фін. інвестицій та цільового фін-ня капітал. інвестицій. Дохід від цільового фін-ня капітал.інвестицій та безплат-но одержаних необ. активів, що підлягають ам-ї визначається у сумі, пропор-ційній сумі амортизації відповідних активів одночасно з її нарахуванням.

НАПРИКЛАД 1)Отрим безоплат об'єкт ОЗ Д10 К424. 2)Нарах аморт ю безопл одерж ОЗ з одночас визнан доходу (на суму аморт) Д424 К745 «ДохІд від безопл одержан активів" 3) фін рез Д745 К79

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]