Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-8_pitannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
422.09 Кб
Скачать

69.Порядок визнач с/в прод шляхом кальк за повн в-ми.

Кальк с/в прод за повн в-ми між виробами- це визнач повної с/в прод. У повну с/в прод вход: Прямі(які безпосер повяз з в-м і прямо спис на виготов прод-мат в-ти,на опл праці, ін прям в-ти(А ОЗ). Тобто це є змінні в-ти.Непрям (пост)- які не залеж від обсягів в-ва і не віднос до в-ва окрем виду прод, а одночас до багатьох (загв-чі в-ти, з/п спеціал цеху, в-ти на обслуг об’єктів цеху, в-ти на комун п-ги) пост в-ти у кін звітн пер розподіл на с/в кожного окрем виду прод. Після розподілу прям і непрям в-ти на окрем вид прод отрим повну с/в прод.

Система обліку і кальк-ня за повними витратами передбачає, що в собі-ть продукції включають усі затрати, пов'язані з процесом вир-ва: прямі матеріали, пряма заробітна платня, інші прямі затрати, накладні загальновир.затрати. Визнач. соб-ті прод-ї регулюється П(С)БО 16 «Витрати», згідно з яким розрахунок соб-ті за повними витратами передбачає включення лише виробничих витрат, які списуються на соб-ть продукції, а не виробничі витрати спис-ся на зменшення фін. рез-ту (79 рах). Цей метод являє собою підсумок прямих вир-чих витрат і розподілених непрямих витрат(загальновиробничі витрати),а нерозподілені – спис-ся на соб-ть реалізації(90рах). Розподіл непрямих вир-чих витрат, якими є загальновиробничі витрати(91рах), здійс-ся на практиці залежно від вибраних баз розподілу, які мають бути обов’язково зазначені під-ством у Наказі про облікову політику.

65.Суть кальк с/в прод за видами діял (авс).

Традиц с-ма кальк побуд за принц «прод спожив рес, а с-ма кальк діял передб, що прод спожив процеси, а процеси спожив рес». Суть с-ми поляг в тому, що на певні види прод спис прямі в-ти, а непрямі груп-ся і віднос тільки на ті види прод, що спожив відпов в-чі процеси. Для кожного виду непрям в-т може бути обрана своя база розподілу (з/п, площа цеху, маш-год роботи обладн). В вітчиз практиці ці в-ти (непрямі) спис: - в-ти на утрим і експл маш і облад; - в-ти на підготу і освоєн в-ва нових видів прод; -загвир в-ти. Дані в-ти можуть розподіл на конкретні види прод. В-во вваж комплек, якщо в 1му технологіч процесі одночас вигот декілька (або один) основ прод та побіч прод і відходи. Особлив є те, що кальк тільки основ прод, побіч прод та відходи оцін-ся за встанов м-ми (оцінка відходів >2 видів). Розріз багатопродук комплек в-во та однопродукт. Процес кальк в компл в-вах потребує виріш ряду методолог питань, повяз з розрах с/в, а саме: -м-ди оцінки попутн прод; -м-ди оцінки відходів; -розподіл загвир в-т(між осн та побіч прод або між основн продуктами); -розподіл в-чої с/в між основн продуктами. Суть АВС полягає в тому що п-ція яка вироб-ся ,споживає не необхідні для вигот-ня рес-си ,а включає викор-ня відповідних видів д-ті ,а ці уже види д-ті вимагають спожив-ня потрібних рес-сів.В основі цієї си-ми покладено,що здій-ня контролю за видами д-ті дасть можливість здійснювати більш точне кал-ня соб-ті п-ції,проведений аналіз свідчить ,що 1\2 роб.часу викор-ся не на ф-ції пов’язані з виготовленням п-ції,а на ф-ції організації управління ,тому акцент уваги на види д-сті довозволять більше повязати в-ти ,які виникають на таких видах д-ті із показниками роботи таких видів д-ті і дозволить виявити потребу здійснення видів д-ті в заг-ому циклі вир-го процесу.Виділення видів д-ті передбачає проведення підготовчих робіт які потрібні для безпосер-го в-цтва ,виділення в процесі в-чої д-ті тих технологічних етапів,які утв-ть цикл виділення транспорт. робіт.Недоліки:1)значна трудомісткість облікових робіт,пов’язано із виокремленням видів д-ті ,які мають місце по в-цтву відпо-го виду п-ції,а також складнощні пов’язані з вибором показника яких харак-є рез-ти відповідного виду д-ті.2)віднесення в-т ,які мають місце по виду д-ті на відповідні види п-ції виходячи з оборонної бази розподілу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]