Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
642.05 Кб
Скачать

97. Глобальні проблеми 20 ст.

Виникнення глобальних проблем сучасності найбільш пов'язане з розгортанням технічних революцій. Зміст глобальних проблем і шляхи їх вирішення вивчає глобалістика (на заході) чи філософія глобальних проблем (у нас). Глобальні проблеми - це такі проблеми, які можуть бути вирішені тільки в результаті спільних зусиль об'єднаного людства. Критерії глобальних проблем: 1) їх загальнолюдська сутність, яка робить їх невіддільними від майбутнього усього людства; 2) універсальна гострота й актуальність для усіх держав, незалежно від соціально-політичного ладу, рівня економічного і науково-технічного розвитку, чисельності населення; 3) комплексний характер, зумовлюючий взаємодію природно-наукових, науково-технічних, соціально-економічних і політичних аспектів загальнолюдського буття; 4) динамізм, який обумовлює неоднакове місце конкретної проблеми у системі усіх глобальних проблем; 5) можливість зниження гостроти проблеми, чи навіть виключення її з цієї системи у разі успіху спільної діяльності світового суспільства .

За ієрархією класифікація глобальних проблем може бути побудована наступним чином: 1) проблема запобігання можливості виникнення ядерної війни; 2) проблема вичерпання мінерально-сировинних ресурсів; 3) екологічна проблема, забруднення навколишнього середовища; 4) освоєння Світового Океану і Космосу; 5) продовольча проблема; 6) проблема демографічного вибуху й нейтралізації його наслідків; 7) проблема подолання економічного відставання країн третього світу; 8) проблема трансформації людських якостей (проблема людини). Сьогодні надзвичайну актуальність набули ще дві глобальні проблеми: 1) боротьба з міжнародним тероризмом; 2) проблема адаптації в новому соціальному світопорядку країн посткомуністичного простору.

98. Критерії суспільного прогресу. Поняття якості життя.

В цілому брати не можна, нема його. Критерій можна брати лише в окремих галузях. У нас цим критерієм є лише ВВП на душу населення. Щоб не проголошувати не вигідне їм погане положення в країні. (Критерієм також може бути в таких галузях як промисловість), бо такий критерій, як якість життя, купівельна спроможність населення, як довжина життя – у нас немає. У нас низький рівень якості життя. Характерний цей критерій в основному для цивілізованих країн.

Взагалі, прогрес точно охарактеризувати не можна, бо прогрес сьогодні – регрес завтра (тому може бути лише в окремих галузях).

100. Тоталітарне суспільство і його риси.

Тоталітарне – суспільство, де панує одна панівна ідеологія. У Радянському союзі наявні ознаки:

  • офіційне проголошення і узаконення насильства як єдиний засіб досягнення мети;

  • одна ідеологія (єдина вірна, а тому примітивна, у вигляді абстрактних гасел), що ґрунтуються на міфах і фантастичних випадках;

  • один вождь, безпом. геній;

  • проголошення докорінної перебудови суспільного ладу;

  • відсутність демократії, замість верховного права диктат вождя і влади;

  • зневага до демократії і гуманізму, як буржуазних ідей;

  • централізоване управління економікою;

  • поліцейський контроль, система доносів, насадження психологічного страху і ненависті;

  • абсолютний контроль ЗМІ, жорстока цензура;

  • вигадка зовнішніх ворогів;

  • заміна загальнолюдських принципів моралі;

  • колективістська психологія;

  • геноцид;

  • шовінізм і т.ін.