Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХОРОНА ПРАЦІ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

Охорона праці

Аналіз небезпек та шкідливих факторів, що впливають на наукового співробітника при виконанні роботи

В даному дипломному проекті проводиться науково-дослідна робота по мінімізації помилки при перетворенні рівноймовірного закону розподілу в нормальний.

Для ефективної організації роботи інженера-дослідника у приміщенні конструкторського бюро необхідно проаналізувати всі прямі та побічні фактори впливу виробничого середовища на працівників.

За рівнем фізичних навантажень ця робота відноситься до категорії І а. Облаштування робочих місць повинно забезпечувати:

  • належні умови освітлення приміщення і робочого місця, відсутність відблисків;

  • оптимальні параметри мікроклімату (температура, відносна вологість, швидкість руху, рівень іонізації повітря);

  • належні ергономічні характеристики основних елементів робочого місця;

а також враховувати такі небезпечні і шкідливі фактори:

  • наявність шуму;

  • освітлення;

  • мікроклімат;

  • пожежна та електрична безпека.

Для всіх споруд і приміщень, в яких експлуатуються ПЕОМ, повинна бути визначена категорія з вибухопожежної і пожежної безпеки відповідно до НАПБ Б.03.002-2007, та клас зони згідно з ПВЕ.

Кімната конструкторського бюро розрахована на 5 робочих місць. Вона має такі розміри : довжина 8 м , ширина 5 м , висота 3 м. Площа кімнати складає 40 м2,об’єм – 120 м3. Це складає 8 м2 площі та 24м3 об’єму на одного працюючого, що відповідає вимогам СП 2.2.2/2.4.1340-03 "Гігієнічні вимоги до персональних електронно-обчислювальних машин і організації роботи"

Робочі столи розташовані так, що вікна знаходяться позаду одного ряду з 2-х робочих місць (ближчого до вікон) та попереду другого ряду робочих місць (знаходиться вздовж внутрішньої стіни приміщення). Вікна обладнані жалюзі, що дозволяє регулювати кількість природного світла, яке потрапляє до робочого приміщення. При цьому у полі зору працюючого забезпечується оптимальне співвідношення яскравості робочих та навколишніх поверхонь.

Згідно з нормами проектування ДБН В.2.5–28-2006 «Природне і штучне освітлення» нормування природного освітлення проводиться за допомогою коефіцієнта природної освітленості (КПО), вираженого в відсотках, який для даного типу зорової праці складає 1,8%. Фактичне значення КПО становить 15-25 %. Отже рівень природного освітлення є достатнім.

Для темного часу доби передбачене штучне освітлення. При штучному освітленні нормується величина освітленості в люксах (Лк), яка вибирається в залежності від характеристик зорової праці з урахуванням найменшого розміру об'єкта розрізнення, фону, контрасту об'єкта розрізнення з фоном.

Кімната обладнана шістьма світильниками типу ЛСП 02В - 2×40, розташованими симетрично та рівновіддалено від стін безпосередньо над кожним робочим місцем. Кожний світильник має дві люмінесцентні лампи денного світла. Рівень освітленості на робочому столі в зоні розташування документів рівний 400 лк., на екрані монітора - 200лк. Важливе значення мають фактори мікроклімату в робочому приміщенні, так як вони безпосередньо впливають на здоров’я та самопочуття інженера. Згідно з ДСН 3.3.6.042-99 нормативні значення основних факторів мікроклімату наступні:

  1. Температури повітря:

  • В теплий період року – 23 - 25 °С (допустима – 20 - 28 °С). ;

  • В холодний період року – 22 - 24 °С (допустима – 21 - 25 °С).

  1. Вологість повітря:

  • В теплий період року – 40 -60 %;

  • В холодний період року – 40 - 60 %.

  1. Швидкість руху повітря:

  • В теплий період року – 0,1 м/с (допустима – 0,1...0,2 м/с) ;

  • В холодний період року – 0,1 м/с (допустима – менше 0,1 м/с) .

Фактичні значення даних параметрів мають такі значення:

  1. Температури повітря в теплий період року становить – 20 - 30 °С, в холодний період року – 18 - 21 °С ;

  2. Вологість повітря має різні значення, але знаходиться в допустимих межах – 40 -60 %;

  3. Швидкість руху повітря як в теплий так і в холодний період року не перевищує 0,1 м/с.

Таким чином температура повітря и швидкість руху в зимовий період задовольняє прийнятим стандартам і нормам, а для літнього періоду виходить за межі допуску, тому необхідно провести розрахунок і встановити систему кондиціювання.

Згідно з ДСН 3.3.6.037-99 нормативне значення еквівалентного рівня шуму при даному видові діяльності та типу робочого місця складає 50дБА. При розмові людина створює шум не більше 45 дБA, а електропристрої в приміщенні не більше 50 дБA. Рівень шуму на робочих місцях в даній кімнаті конструкторського бюро не перевищує норми і становить 42-46 дБА.

Умови праці інженерів-розробників при роботі з комп'ютером визначаються характеристиками використовуваного устаткування, якістю робочих матеріалів у робочій зоні, конструкцією робочих меблів та їх розмірами. Робоче місце являє собою стіл, на якому встановлений персональний комп'ютер. Конструкція робочого місця користувача (при роботі сидячи) має забезпечувати підтримання оптимальної робочої пози з такими ергономічними характеристиками: ступні ніг - на підлозі або на підставці для ніг; стегна - в горизонтальній площині ; передпліччя - вертикально; лікті - під кутом 70 - 90 град. до вертикальної площини; зап'ястя зігнуті під кутом не більше 20 град. відносно горизонтальної площини, нахил голови - 15 - 20 град. відносно вертикальної площини.

Монітори розміщені так, щоб відстань від очей користувача до екрану складала не менше 70cм, кут огляду 30о. Руки користувача розташовуються на робочому столі в горизонтальному положенні. Ширина столу 1,1 м, усі предмети, що знаходяться на ньому розташовані на відстані не більш 75 см. від працівника, отже вони знаходяться в робочій зоні. Висота столу 73 см. Параметри робочого місця відповідають ДСнПіН 3.3.2-007.

Робоче крісло користувача ПЕОМ повинно мати такі основні елементи: сидіння, спинку та знімні підлокітники.

Висота поверхні сидіння повинна регулюватися в межах 400-550 мм. Ширина і глибина його поверхні повинна бути не менш 400 мм. Поверхня сидіння повинна бути плоскою, передній край - закругленим. Опорна поверхня спинки стільця повинна мати висоту 280-320 мм, ширину — не менш 380 мм і радіус кривизни горизонтальної площини — 400 мм. Використовуються стаціонарні чи знімні підлокітники довжиною не менш 250 мм, шириною — 50-70 мм, що мають регулювання по висоті над сидінням у межах 200-260 мм і регулювання по параметру внутрішньої відстані між підлокітниками в межах 350-500 мм. Робоче крісло задовольняє вимоги ДСанПіН 3.3.2-007-98.

Даний офіс відноситься до приміщення без підвищеної небезпеки.

Лінія електромережі для живлення ПК, периферійних пристроїв та устаткування для обслуговування виконана як окрема групова трипровідна мережа, шляхом прокладання фазового, нульового робочого та нульового захисного провідників. Нульовий захисний провідник використовується для занулення електроприймачів. На батареях опалення встановлені захисні діелектричні екрани.

В офісі існує інструкція по пожежній безпеці, яку кожний працівник повинен знати та виконувати. Інструкція про заходи пожежної безпеки розроблена відповідно до вимог Закону України «Про пожежну безпеку», НАПБ А.01.001-2004 «Правила пожежної безпеки в Україні» і встановлює правила дотримання пожежної безпеки в усіх будинках, будівлях, спорудах, виробничих, службових, складських, допоміжних та інших приміщеннях підприємств усіх форм власності та підпорядкування. Забезпечення пожежної безпеки є складовою частиною виробничої та іншої діяльності посадових осіб та працівників організації. Це відображено у трудових договорах (контрактах) та статуті організації.

Приміщення відноситься до категорії В (пожежонебезпечні). За забезпечення пожежної безпеки покладається на керівника відділу і уповноважених ним осіб. Для забезпечення пожежної безпеки розроблені правила про­типожежної безпеки; проводяться інструктажі та інструктажі працівників; здійснюється контроль за дотриманням встанов­леного протипожежного режиму всіма праців­никами; розроблений і затверджений план евакуації й поряд­ку оповіщення людей на випадок виникнення пожежі; організована перевірка стану пожежної техніки та інвентарю; підтримується у справному стані система опалення, вентиляції, електрообладнання; працює система автоматичної пожежної сигналіза­ції з димовими датчиками, також офіс забезпечений вуглекислотними вогнегасниками. Отже заходи щодо пожежної безпеки задовольняють встановлені норми.

План евакуації розміщений на стіні з вільним доступом до нього для забезпечення проведення швидкої та організованої евакуації персоналу на випадок виникнення пожежі в будівлі.

Всі інші фактори виробничого середовища знаходяться в межах норми, і дане приміщення цілком підходить для роботи інженерського складу робітників. Але в теплий період року температура в приміщенні виходить за межі допуску, тому необхідно виконати розрахунок системи кондиціювання повітря.