Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчёт с практики (Тополёк).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

49

Міністерство науки і освіти України

Черкаський державний технологічний університет

Факультет економіки і управління

Кафедра управління розвитком туризму

Звіт

в туристичній агенції «Лікорн»

у період з 5 по 25 липня 2010р.

Виконала студентка І курсу Міщук Я. Ю.

Керівник практики від ЧДТУ Чепурда Л. М.

Керівник практики від підприємства Чепурда Л. М.

Черкаси 2010

Зміст

Розділ 1 Інструктаж з техніки безпеки на туристському підприємстві……3 - 4

Розділ 2 Основні нормативно-правові засади організації………………...5 - 18

2.1 Положення про маршрутно-кваліфікаційну комісію…………….....…..5 - 9

2.2 Вимоги щодо сформування груп учнівської та студентської молоді...9 - 14

2.3 Обов’язки керівника туристської групи………………………..……..14 - 18

Розділ 3 Підготовка до організації та проведення туристського походу.19 - 32

3.1 Розробка маршруту туристського походу………………………….....19 - 20

3.2 Вивчення і випробування групового спорядження туриста……..…..20 - 22

3.3 Складання похідної аптечки……………………………………….…..22 - 23

3.4 Вивчення надання першої медичної допомоги туристам в поході.....23 - 25

3.5 Енерговитрати туристичного походу ………………………...……..…..25 - 27

3.6 Меню для туристської групи…………………………………..…...…27 - 30

3.7 Навички орієнтування…………………………………………..………..….31

3.8 Документації для туристської групи…………………………….…...…….32

Розділ 4 Організація і проведення туристського походу………………...33 - 35

Список використаної літератури…………………………………….…….……36

Додатки……………………………………………………………...………37 - 49

Розділ 1 Інструктаж з техніки безпеки на туристському підприємстві

Навчання і інструктажі працівників з питань охорони праці є складовою частиною системи управління охороною праці. Вони проводяться з учнями, вихованцями і студентами навчально-виховних закладів, працівниками в процесі їхньої трудової діяльності.

Відповідно до «Основ законодавства України», затвердженими Верховною Радою України у 1970 р., нагляд і контроль за дотриманням законодавства про працю і правил по охороні праці здійснюють державні органи й інспекції, що не залежать у своїй діяльності від адміністрації підприємств і організацій, і профспілки, а також знаходяться в їхньому підпорядкуванні технічна і правова інспекції праці.

Відповідальність за керівництво роботою по охороні праці і техніку безпеки, проведення заходів щодо зниження і попередження виробничого травматизму і профзахворювань покладається на керівника підприємства.

Відповідальним обличчям за охорону праці, техніку безпеки і виробничу санітарію є інженер (старший інженер) по техніці безпеки, підлеглий головному інженеру підприємства.

Посадові особи і фахівці невеликих підприємств, де неможливо провести навчання і створити комісію по перевірці знань, проходять навчання у відповідних місцевих навчальних установах або у близьких до їх профілю виробництва підприємствах, а перевірку знань – комісіях при місцевих органах Держнагляду по охороні праці.

Робітники можуть бути допущені до роботи тільки після проходження інструктажу з техніки безпеки. Інструктаж проводиться по наступним видах: вступний інструктаж при надходженні на роботу, інструктаж на робочому місці, повторний інструктаж. Вступний інструктаж проводить інженер по техніці безпеки в кабінеті (куточку) техніки безпеки, обладнаному наочними приладдями. Інструктаж на робочому місці проводить керівник виробничої ділянки, супроводжуючи його показом безпечних прийомів роботи.

Вступний інструктаж і інструктаж на робочому місці записуються в «контрольний лист», що підписується інженером по техніці безпеки, робітником, майстром і начальником цеху або ділянки.

Повторний інструктаж проводять не рідше одного разу в 6 місяців, а додатковий — при порушенні працюючим правил і інструкцій з техніки безпеки, технологічної і виробничої дисципліни, а також при зміні технологічного процесу, виду робіт. Повторний і додатковий інструктажі записуються в спеціальний журнал, що зберігає керівник виробничої ділянки.

Більше число ергономічних вимог до якості техніки, елементам устаткування і просторової організації виробничого середовища може зробити враження закінченості процесу оптимізації робочих місць. Однак існуючий досвід суперечить цьому твердженню. Навіть якщо взяти до уваги всі ергономічні рекомендації і безпосередньо реалізувати їх, то з цього не завжди може вийти зручне робоче місце. Тут як і в кожній інший складовій робочого місця, варто прийняти багато вирішень, що впливають на естетичну якість робочого середовища. Зокрема необхідно: визначити і реалізувати помірний ступінь упорядкованості елементів робочого середовища з урахуванням площі робочого місця і розмірів цих елементів; установити раціональний розподіл світла і тіні; визначити ступінь взаємного узгодження елементів робочого середовища за формою, кольором і матеріалом; поліпшити естетичні параметри засобів праці за допомогою кольору й ін. Облік цих вимог призведе до поліпшення композиційної цілісності робочого місця, збільшить його інформаційну виразність і т.д.

Розділ 2 Вивчення основних нормативно-правових засад організації і проведення різних видів активного туризму

2.1 Положення про туристські маршрутно-кваліфікаційні комісії

З метою приведення Положення про туристські маршрутно-кваліфікаційні комісії закладів освіти України, затвердженого наказом Міністерства освіти України від 22.02.94 № 43, у відповідність до Правил проведення туристських подорожей з учнівською і студентською молоддю України, затверджених наказом Міністерства освіти України від 06.04.99 № 96 та зареєстрованих Міністерством юстиції України 20.05.99 за № 320/3613, а також створення умов для безпечного проведення туристських подорожей наказую:

1. Затвердити Положення про туристські маршрутно-кваліфікаційні комісії навчальних закладів системи Міністерства освіти і науки України, що додається.

2. Міністру освіти і науки Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, ректорам (директорам) вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів системи МОН України забезпечити дотримання норм зазначеного Положення при організації та проведенні туристських подорожей з учнівською та студентською молоддю.

3. Скасувати накази Міністерства освіти України від 22.02.94 № 43 "Про затвердження Положення про туристські маршрутно-кваліфікаційні комісії закладів освіти України" та Міністерства освіти і науки України від 15.07.2003 № 463 "Про затвердження Положення про туристські маршрутно-кваліфікаційні комісії навчальних закладів системи Міністерства освіти і науки України".

4. Адміністративно-господарському департаменту (Ханюк В.А.) зробити відмітку в архівних справах про скасування наказів.

5. Цей наказ надрукувати в "Інформаційному збірнику Міністерства освіти і науки України".

6. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Огнев'юка В.О.

Міністр  С.М. Ніколаєнко

Положення про туристські маршрутно-кваліфікаційні комісії навчальних закладів системи Міністерства освіти і науки України

Загальні положення

- Туристські маршрутно-кваліфікаційні комісії навчальних закладів системи Міністерства освіти і науки України (далі - МКК) створюються на громадських засадах при навчальних закладах системи Міністерства освіти і науки України з метою надання теоретичної та практичної допомоги керівникам туристських груп учнівської та студентської молоді, а також адміністраціям навчальних закладів з питань організації спортивних туристських походів.

- МКК в обов'язковому порядку створюється при Українському державному центрі туризму і краєзнавства учнівської молоді, Кримському республіканському центрі дитячо-юнацького туризму і екскурсій, обласних центрах туризму і краєзнавства учнівської молоді (станціях юних туристів), Міжнародному центрі дитячо-юнацького туризму Головного управління освіти і науки м. Києва, Севастопольському міському центрі дитячо-юнацького туризму і екскурсій.

Також МКК можуть створюватись при міських, районних центрах туризму і краєзнавства учнівської молоді (станціях юних туристів), вищих, професійно-технічних, загальноосвітніх і позашкільних навчальних закладах (далі - навчальні заклади).

- МКК у своїй діяльності керується нормативно-правовими актами в сфері туризму, Правилами проведення туристських подорожей з учнівською і студентською молоддю України (далі - Правила), затвердженими наказом Міністерства освіти України від 06.04.99 № 96 та зареєстрованими Міністерством юстиції України 20.05.99 за № 320/3613, нормативними документами Міністерства освіти і науки України, а також цим Положенням.

- МКК має свій штамп установленого зразка. Форма штампа затверджується Федерацією спортивного туризму України.

Організаційні засади діяльності МКК

- МКК очолює голова.

- До складу МКК включаються за їх згодою найбільш досвідчені туристи-спортсмени, які мають досвід керівництва походами на одну категорію складності вище тієї, що розглядає МКК. Для розгляду документів про походи V категорії складності члени МКК повинні мати досвід керівництва двома походами тієї самої категорії складності в даному виді туризму. Члени МКК, які розглядають маршрутні документи на здійснення ступеневих походів, повинні мати досвід керівництва походом I категорії складності в тому самому виді туризму.

- При створенні МКК їх склад, повноваження та підпорядкованість погоджуються таким чином:

Український державний центр туризму і краєзнавства учнівської молоді - з Центральною МКК Федерації спортивного туризму України;

Кримський республіканський центр дитячо-юнацького туризму - з МКК Федерації спортивного туризму Автономної Республіки Крим;

Обласні центри туризму і краєзнавства учнівської молоді (станції юних туристів), Міжнародний центр дитячо-юнацького туризму Головного управління освіти і науки м. Києва, Севастопольський міський центр дитячо-юнацького туризму і екскурсій - з відповідними МКК обласних (міських) федерацій спортивного туризму.

МКК, що створюються при районних і міських позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах, погоджують свої повноваження (територіально) з МКК Кримського республіканського центру дитячо-юнацького туризму, обласних центрів туризму і краєзнавства учнівської молоді (станцій юних туристів), Міжнародного центру дитячо-юнацького туризму Головного управління освіти і науки м. Києва та Севастопольського міського центру дитячо-юнацького туризму і екскурсій, що мають для цього відповідні повноваження.

Якщо МКК при відповідній федерації спортивного туризму не створена або вона не має необхідних повноважень, то склад та повноваження МКК, що створюється, затверджує Центральна МКК Федерації спортивного туризму України.

- МКК для погодження складу та повноважень подає списки членів до підпорядкованого МКК (МКК вищого рівня) відповідно до пункту 2.3 цього Положення за формою, затвердженою Федерацією спортивного туризму України.

Кількісний склад членів МКК визначається навчальним закладом, при якому вона створюється, виходячи з обсягу роботи та її повноважень, але не менше трьох осіб у кожному виді туризму.

- МКК набуває повноважень за наявності таких документів:

1) списку членів МКК, затвердженого підписом голови (або заступника) та штампом МКК вищого рівня, визначених у пункті 2.3 цього Положення;

2) протоколу погодження повноважень МКК навчального закладу за формою, установленою Федерацією спортивного туризму України;

3) наказу навчального закладу про створення МКК.

- Повноваження МКК дійсні протягом чотирьох років від дня затвердження протоколу погодження повноважень при умові збереження затвердженого складу її членів.

- Після закінчення чотирирічного терміну повноважень або в разі дострокової зміни складу членів МКК проводиться переоформлення документів, необхідних для створення МКК.

- Якщо МКК систематично допускає у своїй роботі грубі помилки і порушує Правила та це Положення, МКК, що надала повноваження, має право звузити або зовсім позбавити її повноважень.

- На засіданні МКК обираються голова, заступник голови та відповідальний секретар. Відповідальний секретар, як правило, обирається із числа штатних працівників навчального закладу, при якому створена МКК.

- Навчальний заклад, при якому створена МКК, надає приміщення для її роботи та забезпечує необхідними матеріалами, інвентарем та спорядженням.

- МКК працює під контролем керівництва навчального закладу, при якому вона створена, а також тієї МКК, яка надала їй повноваження.