Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основа ДП-09.02.09.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
2.29 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ХІМІЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ НЕОРГАНІЧНИХ РЕЧОВИН

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ

ДИПЛОМНОГО ПРОЕКТУ

для студентів спеціальності

7.091602 “Хімічна технологія неорганічних речовин”

денної та заочної форми навчання

Затверджено

на засіданні кафедри ХТНР

протокол № 5 від 25.02.08

та Методичною радою ЧДТУ,

протокол № _ від __________

2009

ЗМІСТ

стор.

1 Загальні положення

4

2 Зміст дипломного проекту

7

2.1 Структура та обсяг пояснювальної записки дипломного проекту

7

2.2 Графічна частина

8

2.3 Вимоги до структурних елементів вступної частини пояснювальної записки

9

2.4 Вимоги до структурних елементів основної частини пояснювальної записки

11

3 Правила оформлення пояснювальної записки дипломного проекту

29

3.1 Загальні вимоги

29

3.2 Нумерація сторінок пояснювальної записки

30

3.3 Нумерація розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів

31

3.4 Ілюстрації

31

3.5 Таблиці

32

3.6 Переліки

33

3.7 Формули та рівняння

34

3.8 Посилання

35

3.9 Перелік посилань

36

3.10 Додатки

36

4 Вимоги до оформлення графічної частини проекту

37

5 Рекомендована література

38

Додатки

38

Укладачі: Фоміна Н.М.  старший викладач, , Паранько Н.Г.  старший викладач, Коржик Л.В.  асистент, Водяник О.В.  асистент, Столяренко Г.С.  д.т.н., професор.

Рецензент: Романенко Н.Г.  д.т.н., професор

Методичні вказівки до виконання дипломного проекту для студентів спеціальності 7.091602 “Хімічна технологія неорганічних речовин” / Укл.– Фоміна Н.М., Паранько Н.Г.  старші викладачі, Коржик Л.В., Водяник О.В. – асистенти, Столяренко Г.С.  д.т.н., професор. Черкаси: ЧДТУ, 2009. – 46 с.

У пропонованому виданні розглядаються загальні положення та структура дипломного проекту, подаються завдання на курсову роботу, список рекомендованої літератури, правила оформлення пояснювальної записки, вимоги до оформлення графічних документів дипломного проекту, вимоги до захисту проекту та додатки.

В додатках наводяться приклади оформлення як текстової, так і графічної частин дипломного проекту.

Для студентів спеціальності “Хімічна технологія неорганічних речовин”.

1 Загальні положення

Дипломний проект є заключним етапом навчання студентів і підготовкою їх до державної атестації у відповідності з програмою спеціальності і має на меті систематизування, закріплення і розширення теоретичних знань, вмінь та навичок і визначення спроможності їх практичного застосування у вирішенні професійних завдань, що передбачені для первинних посад спеціалістів відповідно до вимог освітньо − кваліфікаційної характеристики.

Вимоги щодо змісту дипломного проекту формуються на основі вимог, що передбачені одночасно робочою документацією проекту, яка наведена у діючих будівельних нормах і правилах (СНиП 1.02.01−85 Инструкция о составе, порядке разработки, согласования и утверждении проектно−сметной документации на строительство предприятий и сооружений ЦНИИпроект (зміни: №1 від30.12.87, №314; №2 від 13.07.90, №6).

До дипломного проекту обов`язково входить розділ з обґрунтування продуктивності, вибору способу і технологічної схеми виробництва. В дипломному проекті обов`язковою є розробка наступних розділів: опис технологічної схеми виробництва; автоматичного контролю та регулювання технологічних режимів; охорони праці та довкілля; об`ємно − планувальних рішень, економічні розрахунки.

Основні технологічні розрахунки, що входять до складу проекту, повинні виконуватись з використанням сучасної обчислювальної техніки, з залученням елементів системи автоматизованого проектування (САПР).

Вимоги щодо оформлення дипломного проекту формуються на основі розділу 3 даних методичних вказівок та ДСТУ 3008−95 “Документація, звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення“

Теми дипломних проектів щорічно розробляються та обговорюються на засіданні кафедри і затверджуються завідувачем кафедри і оформлюються наказом університету.

Студентам надається право вибирати тему дипломного проекту з переліку, визначеному випускаючою кафедрою, або пропонувати свою з обґрунтуванням доцільності її розробки.

Теми дипломних проектів студентів заочного навчання визначаються, як правило, з урахуванням профілю підприємства, на якому працює студент − заочної форми навчання.

Завдання на виконання дипломних проектів видається студенту при направленні на практику та узгоджується з керівником від підприємства (установи) У завданні вказується: тема проекту, приблизний об`єм та зміст пояснювальної записки і графічної документації, основні вихідні дані для проектування (потужність цеху, відділення, установки або агрегату, відомості про особливості технологічного процесу, охорону навколишнього середовища, впровадження новітніх досягнень науки і техніки, використання прогресивного устаткування.

Дипломні проекти виконуються під керівництвом викладачів кафедри хімічної технології неорганічних речовин.

При виконанні дипломного проекту студент повинен продемонструвати творчий підхід з удосконалення типової технології, модернізації технологічного обладнання з використанням новітніх досягнень науки і техніки. Важливо, щоб ці удосконалення були спрямовані на інтенсифікацію виробництва та поліпшення категорії екологічної безпеки виробництва.

Суттєвим елементом дипломного проектування, що характеризує рівень науково−дослідної підготовки майбутнього спеціаліста, є використання в проекті прогресивних результатів власних досліджень, проведених з метою удосконалення технології виробництва. Ці дослідження виконуються в лабораторіях, кафедри або науково − дослідних інститутів чи підприємств. Дипломні проекти, що виконуються таким чином, матимуть більшу практичну цінність і кваліфікуються як реальні інноваційні розробки.

До реальних проектів слід віднести проекти модернізації технологічних схем, удосконалення схем очищення стічних вод, утилізації відходів, знешкодження газових викидів тощо, які впроваджуються (впроваджено) на підприємствах при участі студента. Реальними проектами є такі, що виконані за замовленнями підприємств та організації і узгодженні з ними.

Оформлення графічної документації дипломних проектів виконується у відповідності з вимогами ДСТУ 3321, ДСТУ 2391 та з чинними і гармонізованими міжнародними стандартами єдиної системі конструкторської документації.

Консультації студентів проводяться керівниками проектів та консультантами, згідно з розкладом не менше двох разів на місяць.

Дипломні проекти виконуються згідно з календарними планами, які складаються у двох примірниках та узгоджуються з керівником проекту.

До захисту дипломних проектів допускаються студенти, які виконали і оформили їх у відповідності з чинними стандартами, одержали відгук керівника проекту, рецензію та візу завідувача кафедри ХТНР. Склад рецензентів, який складається з керівників підрозділів, начальників лабораторій, тощо затверджується рішенням кафедри.

Дипломні проекти захищаються студентами в Державній екзаменаційній комісії як у вищому навчальному закладі, так і на підприємствах і організаціях.

Результати захисту дипломних проектів оголошуються в день їх проведення, після оформлення протоколу ДЕК.