Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОХОРОНА ПРАЦІ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
325.12 Кб
Скачать

Цивільний захист.

Пожежна безпека — стан об’єкта, при якому з регламентованою ймовірністю виключається можливість виникнення та розвиток пожежі і впливу на людей її небезпечних факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

Основні причини можливого виникнення пожежі в приміщенні носять електричний характер. Серед них кабельні лінії, які використовуються для живлення ПЕОМ від мережі змінного струму напругою 220 В. Крім того, в приміщенні знаходиться меблі з горючих матеріалів, носії інформації - різноманітні документи, папір, книжки. Також причинами пожеж та вибухів на підприємстві є порушення правил і норм пожежної безпеки, невиконання Закону “Про пожежну безпеку” тощо.

Небезпечними факторами пожежі і вибуху, які можуть призвести до травми, отруєння, загибелі або матеріальних збитків є відкритий вогонь, іскри, підвищена температура, токсичні продукти горіння, дим, низький вміст кисню, обвалення будинків і споруд.

“ПРО ПОЖЕЖНУ БЕЗПЕКУ“ – Закон України, що визначає загальні правові, економічні та соціальні основи забезпечення пожежної безпеки на території України, регулює відносини державних органів, юридичних і фізичних осіб у цій галузі незалежно від виду їх діяльності та форм вла-сності. Прийнятий 17 грудня 1993 р. Зокрема визначає обов’язки підприємств, установ та організацій, державних органів та громадян щодо забезпечення пожежної безпеки. Вказує, що забезпечення пожежної безпеки є складовою частиною виробничої та іншої діяльності посадових осіб, працівників підприємств, установ, організацій та підприємців. Це повинно бути відображено у трудових договорах та статутах підприємств, установ та організацій. Забезпечення пожежної безпеки підприємств, установ та організацій покладається на їх керівників і уповноважених ними осіб, якщо інше не передбачено відповідним договором.

Згідно з наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій у будівлях та спорудах повинні бути евакуаційні шляхи та виходи.

Евакуаційні шляхи і виходи повинні втримуватися вільними, нічим не захаращуватися і у разі виникнення пожежі забезпечувати безпеку під час евакуації всіх людей, які перебувають у приміщеннях будівель та споруд. Кількість та розміри евакуаційних виходів з будівель і приміщень, їхні конструктивні й планувальні рішення, умови освітленості, забезпечення незадимленості, протяжність шляхів евакуації,їх облицювання (оздоблення) повинні відповідати протипожежним вимогам будівельних норм. Двері на шляхах евакуації повинні відчинятися в напрямку виходу з будівель (приміщень).

Килими, килимові доріжки й інше покриття підлоги у приміщеннях з масовим перебуванням людей повинні надійно кріпитися до підлоги і бути помірно небезпечними щодо токсичності продуктів горіння, мати помірну димоутворювальну здатність.

Сходові клітки, внутрішні відкриті та зовнішні сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації мають бути забезпечені евакуаційним освітленням відповідно до вимог будівельних норм та правил улаштування електроустановок. Світильники евакуаційного освітлення повинні вмикатися з настанням сутінків у разі перебування в будівлі людей.

У приміщеннях громадських і допоміжних будівель, де можуть перебувати одночасно більше 100 осіб, а також в інших випадках, зазначених у нормативно-правових документах, евакуаційні виходи повинні бути позначені світловими покажчиками з написом "Вихід" білого кольору на зеленому фоні, підключеними до джерела живлення евакуаційного (аварійного) освітлення, або такими, що переключаються на нього автоматично у разі зникнення живлення на їх основних джерелах живлення.

Світлові покажчики "Вихід" повинні постійно бути справними.

Згідно наказу про пожежну безпеку в Україні в громадських приміщеннях не допускається:

а) улаштовувати на шляхах евакуації пороги, виступи, турнікети, двері розсувні, підйомні, такі, що обертаються, та інші пристрої, які перешкоджають вільній евакуації людей;

б) захаращувати шляхи евакуації (коридори, проходи, сходові марші і площадки, вестибюлі, холи, тамбури тощо) меблями, обладнанням, різними матеріалами, навіть якщо вони не зменшують нормативну ширину;

в) забивати, заварювати, замикати на навісні замки, болтові з'єднання та інші запори, що важко відчиняються зсередини, зовнішні евакуаційні двері будівель;

г) застосовувати на шляхах евакуації горючі матеріали для облицювання стін і стель, а також сходів та сходових площадок;

д) установлювати телекамери в проходах таким чином, щоб вони перешкоджали евакуації людей;

е) знімати передбачені проектом двері вестибюлів, холів, тамбурів і сходових кліток;

є) заміняти армоване скло на звичайне у дверях та фрамугах всупереч передбаченому за проектом.

Приймальне устаткування автоматичних систем пожежної і охоронної сигналізації передбачається в приміщенні диспетчерського пункту інженерного обладнання або в приміщенні чергового технічного персоналу з цілодобовим чергуванням.

Системи сповіщення про пожежу і управління евакуацією людей (СПУЕ) на даний момент стали невід'ємною частиною більшості будівель різного призначення. Дослідження показують, що найбільша кількість жертв при виникненні пожежі виникає, як правило, не в наслідку самого спалаху, а унаслідок невчасного сповіщення і евакуації. Слід зазначити, що управління людьми в надзвичайних ситуаціях складна справа, особливо, якщо йдеться про великі скупчення людей.

Згідно даних нормативних документів, СПУЕ повинні забезпечувати своєчасну передачу інформації про виникнення пожежі або іншої надзвичайної ситуації і тим самим сприяти евакуації людей з небезпечної території. Для досягнення цих результатів, залежно від типів будівель, рекомендується застосовувати п'ять типів СПУЕ:

Тип 1, передбачає передачу звукових сигналів (сирена, тональний сигнал і ін.). Рекомендується вживання світлових миготливих покажчиків і світлових оповісників «Вихід».

Тип 2, передбачає передачу звукових сигналів (сирена, тональний сигнал і ін.) і установку світлових оповісників «Вихід». Рекомендується вживання світлових миготливих покажчиків і статичних покажчиків напряму руху.

Тип 3, передбачає мовне сповіщення (передача спеціальних текстів) і установку світлових оповісників «Вихід». Рекомендується передача звукових сигналів (сирена, тональний сигнал і ін.), установка світлових миготливих покажчиків і статичних покажчиків напряму руху. Також рекомендується розділення будівлі на зони пожежного сповіщення і забезпечення можливості зворотного зв'язку зон сповіщення з приміщенням пожежного поста - диспетчерській.

Тип 4, передбачає мовне сповіщення (передача спеціальних текстів), установку світлових оповісників «Вихід» і статичних покажчиків напряму руху. Також необхідне розділення будівлі на зони пожежного сповіщення і забезпечення зворотного зв'язку зон сповіщення з приміщенням пожежного поста - диспетчерській. Рекомендується передача звукових сигналів (сирена, тонований сигнал і ін.), установка світлових миготливих покажчиків і динамічних покажчиків напряму руху. Також рекомендується передбачити можливість реалізації декількох варіантів організації евакуації з кожної зони сповіщення.

Тип 5,передбачає мовне сповіщення (передача спеціальних текстів), установку світлових оповісників «Вихід» і динамічних покажчиків напряму руху. Також необхідне розділення будівлі на зони пожежного сповіщення, забезпечення зворотного зв'язку зон сповіщення з приміщенням пожежного поста - диспетчерській, можливість реалізації декількох варіантів організації евакуації з кожної зони сповіщення, координоване управління з одного пожежного поста - диспетчерської всіма системами будівлі, пов'язаними із забезпеченням безпеки людей при пожежі. Рекомендується передача звукових сигналів (сирена, тональний сигнал і ін.), установка світлових миготливих покажчиків і статичних покажчиків напряму руху.

Працівники повинні підвищувати рівень загальних пожежно-технічних знань, навчатися правилам пожежної безпеки, більш глибоко ознайомлюватися з протипожежнимизаходами та діями у разі виникнення пожежі, а також напрацьовувати навички використання наявних засобів пожежегасіння.

Основні рекомендації протипожежної безпеки, які дозволять уникнути цього:

- не залишати без догляду електроприлади, уникати саморобних пристосувань;

-не вмикати в одну розетку два чи кілька електроприладів великої потужності;

-стежити за станом проводів;

-стежити за пожежною безпекою у приміщеннях.

Завжди слід пам’ятати, що пожежа – це велике лихо, яке призводить до значних людських та матеріальних втрат.