Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
642.05 Кб
Скачать

61. Погляди п.Куліша.

Пан­те­лей­мон Ку­ліш при­бі­ч­ник укра­ї­н­сь­ко­го ро­ма­н­ти­з­му, один з ви­да­т­них ми­с­ли­те­лів епо­хи пер­шо­го на­ці­о­на­ль­но­го від­ро­джен­ня Укра­ї­ни. Великого значення надає слову. Збірки творів: “Хутірська поезія” і “Хутірська філософія”. Куліш – культурник: “Світла, світла, більш нічого – цим визволим сліпого брата”. Вважає, що перехід від рабовласництва (кріпацтва) повинен здійснюватися через освіту і виховання. Куліш проти жорстокості, насильства, повстань. Про­тя­гом жит­тя йо­го по­гля­ди за­зна­ли скла­д­ної ево­лю­ці­ї. Переходить від романтизму до позитивізму, від релігійності до культу науки, від козакофільства до козакофобства. За життя Шевченка Куліш дружив з ним, видавав, а інколи й правив його твори. Незабаром, після смерті Шевченка, ставлення Куліша до нього різко змінилося (очевидно, через заздрість). Починає писати оди царям: “Цариця наша, люба, мудра”. В ос­но­ві фі­ло­соф­сь­ко­го сві­то­сприй­нят­тя Ку­лі­ша ле­жить ха­ра­к­те­р­ний для тра­ди­цій укра­ї­н­сь­кої ду­хо­в­ної куль­ту­ри по­гляд на по­двій­ну сут­ність лю­ди­ни та сві­ту, на­яв­ність вну­т­рі­ш­ньо­го сут­ні­с­но­го по­ча­т­ку та зо­в­ні­ш­ньо­го, який про­ти­сто­їть йо­му. Лю­ди­на уяв­ля­єть­ся як зо­се­ре­джен­ня по­стій­ної бо­ро­ть­би, яку ве­дуть між со­бою лю­ди­на вну­т­рі­шня ("гли­би­на ду­ше­в­на") та зо­в­ні­ш­ня (по­ве­р­х­не­ве у лю­ди­ні). Ви­хо­дя­чи із фу­н­да­ме­н­та­ль­но­го ду­а­лі­з­му вну­т­рі­ш­ньо­го (се­р­де­ч­но­го) і зо­в­ні­ш­ньо­го ("чу­ж­до­го і во­ро­жо­го"), Ку­ліш роз­ро­б­ляє ідею Укра­ї­ни, яка утво­рю­єть­ся че­рез ряд ан­ти­тез ми­ну­ло­го, те­пе­рі­ш­ньо­го, на­род­ної мо­ви, мо­ви шту­ч­ної, ху­то­ра і мі­с­та, Укра­ї­ни і За­хо­ду, жі­но­чо­го і чо­ло­ві­чо­го по­ча­т­ків і т.д. Сут­тє­вою ри­сою в утве­р­джен­ні укра­ї­н­сь­кої на­ці­о­на­ль­ної ідеї є зве­р­нен­ня до іс­то­рії Укра­ї­ни. Ми­ну­ле Укра­ї­ни - це вну­т­рі­шній по­ча­ток, за­бу­тий те­пе­рі­ш­нім, за­ко­па­ний гли­бо­ко як скарб, за­хо­ро­не­ний як до­мо­ви­на в мо­ги­лі, то­му ак­ту­а­ль­ним для Укра­ї­ни є "но­ве во­с­к­ре­сін­ня" в ре­зуль­та­ті яко­го од­ні­єю з пе­р­ших вста­не Укра­ї­на. Мі­с­то, мі­сь­кий по­бут і ми­с­лен­ня Ку­ліш вва­жав чу­жи­ми укра­ї­н­сь­кій куль­ту­рі. Од­нак роз­ро­б­ля­ю­чи ідею Укра­ї­ни, Ку­ліш не за­пе­ре­чує зна­чен­ня над­бань ци­ві­лі­за­ці­ї. За радянських часів Куліш був заборонений. На нього виливали весь бруд, наявний в арсеналі радянських чиновників, за те, що він палко любив Україну.

62. Погляди м.Костомарова.

Народився в Воронежській губернії (Росія) в сім’ї поміщика. Навчався в Харкові. Батько був убитий. Він поїхав на бричці по своєму маєтку … і його знайшли в лісі. Воронежська область була населена українцями. В 1934 році Сталін передав Росії.(і досі там люди розмовляють українською мовою – незважаючи на національну політику Росії). Костомаров – видатний укр.історик, писав історію України. Вийшов 3-х томник. Світогляд Костомарова релігійно-ідеалістичний. Він писав що бог створив світ і землю, втіливши в світі духовне начало і духовне начало сприймається людським серцем. Оточуючий світ не є бездушна матерія. Природа постійно у тісному зв’язку з духовним світом людини. В своїх книгах буття Костомаров коротко викладає історію України, починаючи з Київської Русі, коли люди були рівні і вільні, не було царів – були князі. Потім показує період переходу України в неволю до Російської імперії. Завершується книга пророцтвами: “встане вся слов’янщина, і не залишиться ні царів, ні панів, і буде вільним народ.” В 1861 році Костомаров пише велику статтю “2 руські народності”. В радянському союзі була заборонена, вона була страшна для радянської імперії. Він хоче показати відмінність національного характеру українців і росіян. Відмінності по Костомарову:

  1. у росіян панує цар, бог над особистістю, а в Україні існує індивідуальність людини, унікальність.

  2. Росіяни нетерпимі до чужих народів (заборона мови, звичаїв, побуту)

  3. Росіяни – народ матеріальний, а українці прагнуть одухотворити весь світ.

  4. Росіяни – мало люблять природу, а українці обожнюють і шанують природу, це пояснюється кліматом, природними умовами.

  5. У росіян – панує насильство, монархія, для українців характерна федерація, спілка. Україна не терпить над собою диктат (Запорізька Січ).

В 1847 році Костомарова заарештували коли він їхав на весілля і аж через 30 років він одружився.