Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

139. Охарактеризуйте особливості розвитку телебачення

Взаємопроникнення політики і телебачення, з’явившись в першій половині ХХ століття стало характерним породженням епохи індустріалізації, наступним етапом в поширенні масових засобів інформації, услід за радіо. Перевагою телебачення стали звісно привабливість для споживача (відомо, що людина близько 40% інформації про навколишній світ сприймає через зір), більший вплив на свідомість людини. Першими спробами реалізувати телевізор стали розробки винахідників ще у ХІХ столітті. Це був довгий шлях від паперових систем передачі статичних зображень до появи телеприймача сучасного вигляду і концепції.

Можна розділити історію розвитку телебачення у політичному контексті умовно на 3 етапи: 1) Теоретично-практичні розробки винахідників минулого та патентування нової схеми телевізійної системи (ще механічної) Розінга в 1911 році в Росії, а потім в Англії, Німеччині та США. Роботою Розінга не зацікавились ні урядові установи, ні військове відомство, очевидно тому, що вона не могла дати конкретно відчутні результати. Але вчений продовжував працювати над втіленням ідеї телебачення.

2) З 1936 р. і до початку 80-х р.— почалася регулярна трансляція по електронній системі в США (автор — Зворикін В. К.) в Англії (автор — також вихідець з Росії І. Шоенберг), а в 1938 р. — в СССР, Франції, Німеччині та Італії. З того часу телебачення почало активно поширюватися серед мас, і навіть Друга Світова Війна не завадила цьому. Технічно розвивалося в цей період по екстенсивному шляху, активно збільшувалась кількість ретрансляторів, поряд с освоєнням космосу з´являється супутникове телебачення (1965 р.).

Телебачення стає головним засобом проведення дозвілля та отримання інформації людиною, в політичному плані починається освоєння політиками нового виду ЗМІ та трансформується стиль політичної дії, на передній план виходить медійний образ політика.

3) 1980 р. — заснування медійним магнатом Тедом Тернером CNN — першого телеканалу новин з повним 24-годинним покриттям новинами ефіру. Поява трансляцій реального часу. Відбувається поступова децентралізація телебачення. У США збільшується кількість передплатників кабельного телебачення (до 10,500 кабельних операторів станом на 2000 р.). Поданий вище поділ є умовним і демонструє, що телебаченню для масового поширення знадобилося близько 50 років. На даний момент це є найпоширеніший вид доставки інформації різного характеру в світі. 99% американців мають хоча б один телевізор, більшість має більше ніж один.

140. Охарактеризуйте методику роботи журналіста за кордоном

141. Охарактеризуйте юридичні аспекти захисту життя і гідності журналіста

Особливості соціального захисту журналістів з урахуванням специфіки журналістської діяльності

Підставами застосування окремих і особливих норм соціального захисту журналістів є такі специфічні риси та умови журналістської діяльності:

- творчий характер, інтенсивність інтелектуальної праці, її нерегульована тривалість за умов жорсткої регламентації редакційного і технологічного циклу підготовки та випуску видань і програм;

- суспільно впливове за наслідками значення роботи, висока соціальна відповідальність за свою працю та її результати;

- постійно значне морально-психологічне навантаження і напруженість, виконання службових обов'язків і реалізація творчих планів у стресових ситуаціях;

- систематичне перебування у відрядженнях та роз'їздах, включаючи відрядження до місць надзвичайних подій, професійна творча діяльність в екстремальних умовах, виконання спеціальних завдань з ризиком для здоров'я і життя;

- необхідність здійснювати власний творчий пошук нової потрібної інформації та її джерел, наявність об'єктивних і суб'єктивних труднощів та перешкод у добуванні інформації;

- прояви морально-психологічного тиску, погрози та безпосередні загрозливі дії проти журналіста у зв'язку з виконанням ним службових обов'язків.

Журналістам гарантуються права на охорону праці, пільги та компенсації за роботу із важкими та шкідливими умовами праці, на медичні огляди, соціальне страхування, на всебічне розслідування нещасних випадків, смерті і шкоди, завданої здоров'ю при виконанні службових обов'язків, та права на відповідні відшкодування, при обов'язковому врахуванні в колективних договорах особливих і специфічних рис журналістської діяльності та запровадженні відповідних заходів.

Відповідальність за скоєння злочину проти журналіста у зв'язку з виконанням ним професійних обов'язків або перешкоджання його службовій діяльності прирівнюється до відповідальності за скоєння таких же дій проти працівника правоохоронного органу.

У разі розгляду судом спору щодо завданої моральної (немайнової) шкоди між журналістом або засобом масової інформації як відповідачем та політичною партією, виборчим блоком, посадовою особою (посадовими особами) як позивачем суд вправі призначити компенсацію моральної (немайнової) шкоди лише за наявності умислу журналіста чи службових осіб засобу масової інформації.