Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

134. Правка вичитка, правка скорочення, обробка і переробка

Правка вичитка є самостійним видом редакторської роботи. Задача коректора виправити допущені помилки, уніфікувати позначення і скорочення привести в єдину систему всі ссилки. Застосовується при підготовці до випуску перевидань і документальних матеріалів різного характеру. Використовуються офіційні документи, історичні документи.

Скорочення

Використовується коли потрібно зменшити об’єми тексту по різним причинам без ущербу для його змісту. Використовуються такі тексти де є повтори, однотипні факти, довготи, незначні подробиці.

В зменшеному обсязі можуть видаватися хрестоматії та посібники для шкіл.

Обробка

Виправлення рукопису, яке дозоляє вважати її готовою до друку. Використовується весь комплекс операцій: уточнюються фактичні дані, видаляються нелогічні речення виправляються всі лексичні і стилістичні помилки. Всі зміни потрібно узгодити з автором.

Переробка

Застосовується при підготовці до друку рукописів тих авторів які слабо володіють літературною мовою. Широко використовується в редакціях газет особливо в відділах листів, різновидом є літературний запис – це запис розповіді простої людини про своє життя роботу та успіхи.

Міжнародна Журналістика

135. Охарактеризуйте тенденції та особливості розвитку міжн. Журналістики

Міжнародна журналістика – розділ журналістики, що вивчає міжнародні аспекти діяльності журналістів і засобів масової інформації; міжнародні та регіональні організації, які розробляють стандарти, правові та етичні норми збору, створення, обробки, зберігання і розповсюдження інформації через канали масових комунікацій. Особливу увагу дослідників у галузі міжнародної журналістики залучають трансформація засобів масової інформації в умовах формування інформаційного суспільства, і появи нових ЗМІ – засобів масової інформації, що виникли в результаті синтезу мультимедіа і глобальних мереж зв'язку.

З кінця XX і початку XXI століть в історії журналістики починається новий етап розвитку, що характеризується здатністю засобів масової інформації забезпечити вільний доступ громадськості до інформації, своєчасність і прозорість висвітлення соціальних, суспільно-політичних, економічних і культурних процесів. Позитивні і негативні тенденції розвитку міжнародної журналістики кінця XX - початку XXI століть зумовлені передусім факторами, які визначають характер інформаційної епохи: глобалізація масмедійних потоків, монополізація, кооперація, концентрація, координація і комерціалізація діяльності ЗМІ.

136. Охарактеризуйте правове регулювання інформаційної діяльності країн Європи

Правове регулювання діяльності ЗМІ у ФРН здійснюється на основі Конституції; рішень Федерального Конституційного Суду і конституційних судів земель; норм міжнародного права; законів федеральних земель про друк і телерадіомовленні; межземельних державних договорів з правових основ діяльності електронної преси.

Конституційні положення . на конституційно-правовому рівні в німецькому праві закріплена загальновизнана модель правового регулювання діяльності ЗМІ в демократичному суспільстві - свобода ЗМІ, обмежена законом. З цієї ж принциповою схемою побудована конструкція ст.29 Конституції Російської Федерації та ст.10 Європейської конвенції про права людини.

Роль судів Головним гарантом основних прав громадян, закріплених у Конституції ФРН є Федеральний Конституційний Суд (далі - ФКС), який має повноваження оголошувати, що не діють будь-які закони, що входять у протиріччя з цими правами. За час свого існування ФКС розглянув понад сотні справ, що відносяться до свободи друку, свободи масової інформації, порушених за клопотаннями як громадян ФРН, так і безпосередньо зацікавленими ЗМІ. Ці рішення ФКС мають силу прецеденту і грають серйозну правовстановлюючих роль у системі правового регулювання діяльності ЗМІ у ФРН. Певні склади правопорушень у сфері ЗМІ розглядаються в судах загальної юрисдикції. Наприклад, передбачені статтями 131 і 184 КК ФРН - приниження гідності людини і розповсюдження порнографії).

Статус міжнародних договорів з прав людини У федеральному законодавстві ФРН, прийняті на себе Німеччиною відповідні міжнародні зобов'язання, наділені статусом федерального закону. Це стосується як певних положень Європейської конвенції з прав людини, ратифікований ФРН в 1952 р., так певних положень Міжнародного пакту з цивільних і політичних прав, ратифікованого ФРН в 1973 р. Порушення вимог цих міжнародно-правових норм кваліфікується ФКС як порушення ст.5 Конституції ФРН і вилучити відповідні юридичні наслідки.

Чинне законодавство Власне законодавче регулювання діяльності ЗМІ у ФРН, згідно з конституційно закріпленому розподілу компетенцій, переважно, прерогатива парламентів (ландтаг) земель, ландтаги (парламент земли в Германии) всіх 16-ти земель ФРН в різний час (з 1949 р. по 1993 р.) прийняли спеціальні закони про пресу - Pressegesetze. Розрізняючись один від одного досить незначно. Що стосується преси електронної, то слід враховувати ту обставину, що саме федеральні землі мають компетенцію у питаннях організації роботи радіо і ТБ.

У країні функціонує робоче співдружність 1911 суспільно-правових телерадіокомпаній - АRD: 8 з них функціонують на правовій базі земельних законів про радіо і ТБ - Rungfunkgesetze, а три - на основі межземельних угод. Основний правовою базою діяльності телерадіомовників у ФРН (включаючи і приватних) є Державний Договір про радіо-і телемовлення в об'єднаній Німеччині від 31 серпня 1991 р. в редакції від 26 червня 1994, підписаний владою всіх федеральних земель об'єднаної Німеччини. У цьому ж ряду слід зважати і на наявність у ФРН спеціального Закону про поширення друкованих видань, небезпечних для дітей та підлітків (молоді), а також Закону про захист молоді в громадських місцях.

Контроль за приватним телерадіомовленням (який з'явився у ФРН лише в середині 80-х років) здійснюється спеціалізованими земельними відомствами

Германська система контролю за діяльністю преси являє собою дуже складно і тонко організований механізм, що включає в себе велику кількість елементів "стримувань і противаг", що перешкоджають надмірному державному або політичного впливу на пресу через процедури здійснення контролю за її діяльністю.

Рада з преси - Presserat -структура самоконтролю діяльності друкованої преси за зразком англійської General Council of the Press.