Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Міжнародна інформація

29. Охарактеризуйте сутність принципу інформаційного суверенітету держави і наслідки у мв, до яких він призводить.

Держава є безперечним суб’єктом міжнародних інформаційних відносин. Однією з вирішальних у розумінні походження і сутності держави є категорія „національно-державний суверенітет”. У сфері міжнародних інформаційних відносин – це інформаційний суверенітет. Він має два основних аспекти – внутрішній і зовнішній:

    • мова йде, з одного боку, про свободу держави обирати свій шлях інформаційного розвитку,

    • а з іншого боку – про невтручання держав у внутрішні справи один одного, про їхню інформаційну рівність і незалежність.

Однак принцип інформаційного суверенітету національних держав призводить до неоднозначних наслідків у міжнародних відносинах, а саме:

По-перше, кожна держава змушена так чи інакше поєднувати у своїй зовнішній політиці досить суперечливі функції:

    • держава може прагнути до національної експансії, що включає збільшення інформаційного впливу та інформаційних ресурсів;

    • держава може бути стурбована захистом (збереженням) свого інформаційного простору і свого національного інтересу в інформаційній сфері;

    • держава може відмовлятися від тих або інших безпосередніх вигод на користь зміцнення взаєморозуміння.

По-друге, кожна держава прагне до забезпечення власної інформаційної безпеки, однак це прагнення, в умовах „плюралізму суверенітетів”, породжує одну із найскладніших проблем міжнародних інформаційних відносин, яка полягає у тому, що збільшення інформаційної безпеки однієї з держав може розглядатися як небезпека для іншої і викликати з її боку відповідні реакції.

По-третє, формально-юридична рівність держав з погляду міжнародного права не може скасувати тієї обставини, що вони різняться за своїм науково-технічним та інформаційним потенціалом.

Ці розходження мають вираження у нерівності держав з погляду їх національної інформаційної могутності. Наслідком такої нерівності є міжнародна інформаційна стратифікація, з характерною для неї фактичною ієрархією держав на міжнародній арені.

30. Дайте визначення поняття «державна інформаційна політика» та охарактеризуйте основні системоутворюючі фактори її реалізації.

державна інформаційна політика(ДПІ)-регулююча діяльність державних органів, спрямована на розвиток інформаційної сфери суспільства, яка охоплює не тільки телекомунікації, інформаційні системи або засоби масової інформації, але і всю сукупність виробництв і відносин, пов'язаних із створенням, зберіганням, обробкою, демонстрацією, передачею інформації у всіх її видах - ділової, розважальної, науково-освітньої, новинний і т.п.

Системоутворюючі компоненти ДПІ:

  1. нормативно-правове регулювання

  2. організаційно технологічне регулювання

  3. техніко-економічне регулювання

  4. соціально-освітнє регулювання.

  1. інформаційно правове регулювання под. на предметні області: основні; забезпечуючі.

Основні:

  • предметна область ств. та поширення вихідної та похідної інформації

  • формування інформаційних ресурсів, підготовки інформаційних продуктів, надання інформаційних послуг.

  • Споживання інформації(право на пошук і-ції, її споживання і т.д.)

Забезпечуючі:

  • предметна область ств. і застосування і-ційних систем, і-ційних технологій і засобів їх забезпечення

  • ств. і застосування засобів і механізмів і-ційної безпеки

  1. Організаційно технічний компонент передбачає формув. і-ційних ресурсів країни, по-друге розв. і-ційно комунікаційної інфраструктури.

  2. техніко-економічний компонент передбачає розвиток науково-технологічного та виробничого комплексу, по0друге передбачає розв. ринку продукції та послуг інформаційної індустрії.

  3. соціально-освітній компонент передбачає розв. соц.освітної адаптації суспільства до сучасної інформаційної сфери.