Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

47. Охарактеризуйте основні завдання інформаційно-аналітичного забезпечення зовнішньої політики держав.

Завданнями інформаційного забезпечення зовнішньої політики держави є:

1) формування світової думки у напрямку сприйняття зовнішньої політики держави та створення сприятливих умов для її реалізації;

2) інформування міжнародного співтовариства про національні інтереси держави та її позиції з питань міжнародної політики.

3) забезпечення процесу прийняття зовн.пол. рішень

4) забезпечення процесів зов. пол. комунікацій з основними акторами МВ.

5) забезпечення процесів обміну міжнародною інформацією в межах зовн. пол. відомства та з установами виконавчої, законодавчої, судової влади.

6) створення відповідного іміджу держави у міжнародних інформаційних потоках;

7) роз'яснення основ зовнішньої політики і пропаганда її правильності для вітчизняної громадськості;

48. Охарактеризуйте функціональні завдання підрозділів у структурі зовнішньополітичних відомств, які безпосередньо залучені до інформаційно-аналітичної діяльності.

Зовнішньополітичні відомства мають інформувати урядові структури, інші спеціальні відомства про їх права та обов’язки по виконанню міжнародних угод. Важливим також є зв’язок зовнішньополітичних відомств із засобами масової інформації і комунікації. МЗС має постійно інформувати громадськість про поточну діяльність міністерства, вивчати громадську думку і формувати цю думку у відповідному напрямку. Крім того, МЗС через ЗМІ впливає на політичних лідерів, на громадські організації з метою розв’язання внутрішніх проблем, а також для відповідного реагування на міжнародні події.

Зовнішньополітичне відомство складається як правило з трьох груп відділів: • територіальні, як правило, певного географічного району (за групами країн); • функціональні; • і адміністративні.

Територіальні відділи здійснюють поточну оперативну роботу з вивчення політичного та економічного становища в окремих країнах, у відділах систематизується й узагальнюються звіти і зведення, що надходять від представництв за кордоном, складаються від імені керівника відомства інструкції для представництв за кордоном, підготовляються матеріали для керівника відомства щодо складання нот у зв'язку з тим чи іншим питанням відносин з даною країною, підтримуються стосунки з представниками цієї країни при главі держави.

Функціональні відділи, як правило, відають загальними і різними групами конкретних питань міжнародних відносин, в яких зацікавлена держава, питаннями пропаганди, друку, питаннями консульських та договірних відносин, і т.д. Завдання функціональних питань в основному зводяться до підготовки та аналізу матеріалів для делегацій даної держави на міжнародних конференціях, до підготовки рішення або переговорів з конкретних питань будь-якої спеціальної галузі міжнародних відносин, у якій зацікавлене даної держави.

Адміністративні відділи носять в основному допоміжний характер, обслуговують апарат МЗС і закордонні представництва.

49 Охарактеризуйте основні напрямки та завдання іад дипломатичних представництв.

Робота дипломатичних представництв відбувається на основі плану роботи місії у країні перебування. Всю ІАД дипломатичних представництв можна поділити на 2 групи: 1) довідково-аналітична робота (на основі досьє);2) безпосередня діяльність в інформаційному полі країни перебування.