Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Основи наукових досліджень

69. Охарактеризуйте етапи становлення і розвитку науки, поступовий процес її диференціації, цілі, функції, структурні елементи науки.

Історія зародження й розвитку науки нараховує багато століть. Першопочатково створена антична наука ще не поділялася на окремі сфери і мала риси натурфілософії. Цей період розвитку науки належить до першої фази процесу пізнання – безпосереднього спостереження. Наука античного світу ще не дійшла в своєму розвитку до поділу світу на окремі більш-менш відокремлені галузі. Тількив V ст. до н.е. із натурфілософської системи античної науки в самостійну галузь пізнання починає виділятись математика. В середині IV ст. до н.е. – астрономія. У цей період відокремлюються основи хімії. В подальшому поступово всередині цієї системи починають виділятися як самостійні наукові дисципліни логіка і психологія, зоологія і ботаніка, мінералогія і географія, естетика, етика і політика. Таким чином, почався процес диференціації (розподілу) науки і виділення самостійних за своїм предметом і методами окремих дисциплін.

З другої половини XV ст. в епоху Відродження починається період значного розвитку природознавства як науки, характеризується нагромадженням значного фактичного матеріалу про природу, отриманого експериментальними дослідженнями. У цей час проходить подальша диференціація науки; в університетах починають викладати основи фундаментальних наукових дисциплін – математики, хімії, фізики.

Другий період у розвитку природознавства, який характеризується як революційний у науці, припадає на середину XVI ст. і до кінця XIX ст. Саме в цей період були зроблені значні відкриття у фізиці, хімії, механіці, математиці, біології,астрономії, геології. Ця епоха дала плеяду видатних учених, які сильно вплинули на подальший розвиток науки.

У XX ст. розвиток науки в усьому світі характеризується досить високими темпами. У середині XX ст. розпочалася науково-технічна революція. У цей період провідну роль посідає наука щодо техніки і виробництва.

Наприкінці XX ст. – на початку XXI ст. для науки властиві такі особливості:

1.Диференціація науки. через кожних 5–10 років подвоюються наукові дисципліни. Диференціація знань обумовлена практично невичерпним об'єктом пізнання, потребами практики і розвитку самої науки. 2. Також об'єктивна інтеграція науки, посилене проникнення одних наук в інші.3. Прискорений розвиток природознавчих наук.4. Посилення зв'язку науки, техніки і виробництва. 5. створенні міждисциплінарних галузей знань.

Наука – сфера людської діяльності, функції якої – розробка і теоретична систематизація об'єктивних знань про дійсність.

цілі науки – описування, пояснення і передбачення процесів та явищ об'єктивної дійсності, що становлять предмет її вивчення на основі законів, які вона відкриває, тобто у широкому значенні – теоретичне відтворення дійсності.

функції: пізнавальну задоволення потреб людей у пізнанні законів природи, суспільства і мислення; культурно-виховну розвиток культури, гуманізація виховання і формування інтелекту людини; практично-діючу удосконалення виробництва і системи суспільних відносин.

Наука як специфічна діяльність характеризується рядом ознак(структурні елементи науки):1.наявністю систематизованих знань (наукових ідей, теорій, концепцій, законів, закономірностей, принципів, гіпотез, понять, фактів);2.наявністю наукової проблеми, об'єкта й предмета дослідження;3.практичною значущістю як явища (процесу), що визначається, так і знань про нього.