Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

137. Охарактеризуйте основні положення інформаційної стратегії єс. Інформаційна стратегія єс.

Програма спонукає ЄС звернути увагу до приближення Інформаційного Віку. Члени Групи вважають, що у всьому світі інформаційні і комунікаційні технології уже зараз являються складовими факторами якісно нової індустріальної революції, революції яка є більш значною і направленою на майбутній розвиток усього суспільства, ніж революції в минулому. Це є революція, що базується на інформаційних технологіях, і сама є вираженням людських знань, – у цьому полягає унікальність цієї революції і її відмінність від минулих революцій. Ця революція додає значні нові можливості людським поглядам і визначає ті фактори, які змінять способи, якими ми живемо і працюємо. Члени Групи вважають, що якщо не прийняти до уваги ті поради, які вони викладають в своїй програмі, то очікувані вигоди від впровадження новітніх інформаційних і телекомунікаційних технологій можуть стрімко і дуже помітно знизитися, що значно відобразиться на розвитку Інформаційного Суспільства в цілому і неодмінно нанесе шкоду усьому світовому співтовариству.

Європа, сказано у Програмі, має колосальні можливості для вироблення нових та для впровадження вироблених інформаційних розробок. Для ціленаправленого використання цих потужностей в Європі, необхідно, перш за все, об’єднати можливості працівників та працедавців, фізичних та юридичних осіб, урядів та організацій для взаємовигідної співпраці, і, перш за все, у галузі інформатизації та телекомунікації.

В Програмі вважається, що в майбутньому буде можливим покласти край монополіям, особливо в телекомунікаційній сфері.

Значна увага в Програмі приділяється захисту Прав на Інтелектуальну Власність, захисту електронної інформації, напрямкам політики держави для забезпечення цих прав і технологіям, направленим на цей захист.

Чи не основною проблемою в Програмі є укріплення існуючих та заснування нових електронних мереж. Значна увага приділяється розвитку цифрової мережі ISDN (Integrated Service Digital Network), особливо EURO-ISDN, що почала функціонувати на загальних засадах наприкінці 1993 року. Але, крім того, відзначається серйозний вплив мережі INTERNET на розвиток Інформаційного Суспільства, пропонуються шляхи покращення роботи цієї мережі, шляхом розгалуження існуючої мережі, збільшення числа користувачів та шляхом впровадження інших наукових розробок.

138. Охарактеризуйте інф. Агентства в посткомуністичних країнах Сх. Європи Інформаційні агентства

Чеське телеграфне агентство (ЧТК) ( Ceska tiskova kancelar - CTK). Інформаційне агентство ЧР. Утворене 18 жовтня 1918 р.як Чехословацьке телеграфне агентство(ЧТК).

З 1945 року агенство стало державним. Мало відділення в багатьох країнах світу. Центр знаходився у Празі. ЧТК було основним джерелом внутрішньої і міжнародної інформації для газет, радіо, телебачення, державних установ.

Перетворено в Чеське телеграфне агентство(ЧТК) відповідно до парламентського закону від 21 жовтня 1992 р. Як агентство Чеської Республіки почало свою діяльність 20 листопада 1992 р. Розташоване в Празі.

Польське агентство преси - ПАП (Polska Agencja Prasowa - PAP). Державне інформаційне агентство РП. Створене 31 жовтня 1918 р. як Польське телеграфне агентство (ПТА). З липня 1944 р.- агентство "Польпресс", з 18 жовтня 1945 року - ПАП. Розміщене у Варшаві. З 1 січня 1998 р. - акціонерне товариство.

Польське інформаційне агентство - ПІА (Polska Agencja Informacyjna - PAI). Акціонерне підприємство. Засноване в липні 1991 р. на базі Польського агентства Інтерпрес (засноване в листопаді 1966 р.).

Телеграфне агентство Словацької Республіки - ТAСР (Tlacova kancelarija Slovenske Republiky - TKSR ). Інформаційне агентство. Створене 1 квітня 1992 р. Знаходиться в Братиславі.

Угорське телеграфне агентство (МТІ) (Magyar Tavirati Iroda - MTI). Державне інформаційне агентство УР. Засноване 28 грудня 1880 р. Розташоване в Будапешті.

Румунія

А.М.Прес(A.M.Pres). Незалежне приватне агентство. Засноване 8 березня 1991 р.

Агентство Аджерпрес. Створено 8 січня 1990 р. у результаті реорганізації агентства "Аджерпрес", заснованого 20 травня 1949 р. Статус національного агентства отриманий 6 жовтня 1990 р. З 1990 р. по жовтень 2007 р.називалось Національне агентство преси – Ромпрес. 1 листопада 2007 р. перейменовано в агентство Аджерпрес. Розташоване в Бухаресті.