Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать
  1. Регіональні інформаційні агентства та інформаційні мережі

Організації цієї групи спрямовують свою діяльність на:

    • сприяння розвитку комунікації в своїх регіонах;

    • розповсюдження новин та інформації про свої регіони;

    • сприяння збільшенню та покращанню обміну інформацією про події в регіонах;

    • захист свободи преси;

    • підготовка спеціалістів;

    • проведення семінарів.

  1. Міжнародні організації кабельного, супутникового та мобільного зв’язку. Діяльність організацій цієї групи спрямована на сприяння використання кабельної передачі, забезпечення телекомунікаційних послуг та зв’язку, забезпечення прямого супутникового зв’язку (аудіо, телевізійного, звукового), накопичення та поширення інформації про досягнення у супутникових технологіях, а також обмін документацією, проведення досліджень.

6. Міжнародні організації телерадіомовлення. Сприяння розвитку регіонального телерадіомовлення значною мірою залежить від діяльності міжнародних організацій телерадіомовлення. Їх основними функціями є: сприяння співробітництва телерадіомовних організацій, обмін телевізійними та радіопрограмами, створення професійних стандартів телерадіомовлення, проведення спільних освітніх програм для телерадіожурналістів, обмін документацією та інформацією про технічний розвиток сфери.

7. Міжнародні дослідні організації в області інформації та комунікації

Основними функціями організацій є: організація і проведення досліджень та обмін їх результатами, створення баз даних та обмін документами, сприяння співробітництву між науковцями та дослідними установами, сприяння розвитку медіа та систем зв’язку.

8. Міжнародні регіональні організації електрозв’язку

Розвиток регіонального електрозв’язку є запорукою розвитку регіональних інформаційних мереж, систем зв’язку, створення інформаційної інфраструктури та ін.

9. Міжнародні організації релігійної інформації та телерадіомовлення

Основними напрямками діяльності є: співпраця з іншими організаціями, виробництво радіо та телевізійних програм, проведення семінарів, надання інформації з усіх питань, пов’язаних з їх діяльністю.

10. Міжнародні асоціації інформації та комунікації

діяльність спрямована на: сприяння обміну, розповсюдженню інформації; аналіз способів збору, зберігання, організації інформації; забезпечення вільного потоку інформації; проведення досліджень та семінарів.

11. Міжнародні профспілки робітників інформаційної сфери

напрямками діяльності яких є: підтримання якості національних аудіовізуальних програм, поліпшення робітничих умов, розвиток та зміцнення профспілок, захист інтересів користувачів телекомунікаційних засобів, захист авторських прав, проведення семінарів, дискусій, демонстрація нового обладнання.

35. Назвіть та охарактеризуйте основні програми ЮНЕСКО, за допомогою яких вона координує міжнародне технічне співробітництво з метою підтримання розвитку комунікації, інформації та інформатики на національних, субрегіональних і регіональних рівнях.

У галузі комунікації та інформації ЮНЕСКО покликана сприяти вільному поширенню інформації, розвитку плюралізму та незалежності засобів інформації, зміцненню та модернізації інформаційних інфраструктур і служб документації (бібліотек, архівів) у країнах-членах, застосуванню нових інформаційних і телекомунікаційних технологій, підготовці кадрів в цій галузі.

В області інформації діяльність ЮНЕСКО зосереджена в рамках Міжнародної програми розвитку комунікацій (МПРК), затвердженої на 21-ій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в 1980 р. МПРК надає підтримку країнам, що розвиваються у створенні національних структур масової інформації: радіо, телебачення, друку, інформаційних агентств. З 1980 р. в рамках МПРК країнам, що розвиваються надавалася допомога в нарощуванні їх потенціалу в області комунікації і вдосконаленні їх системи підготовки кадрів у цій галузі.

ЮНЕСКО проводить дослідження з використання інформаційних технологій в освіті і державному управлінні. Основною програмою в цій області є Програма базової освіти для всіх, визнана в якості головного пріоритету на 2002-2003 рр.. Одним з головних напрямів діяльності програми є - "Сприяння використанню інформаційних і комунікаційних технологій з метою освіти".

Найважливішою програмою у сфері розвитку ІКТ є Велика програма V "Комунікація та інформація", складовою частиною якої є Програма "Інформація для всіх". Велика програма V Головний пріоритет: розширення прав і можливостей людей на основі доступу до інформації та знанням з приділенням особливої уваги свободу вираження думок.

Інші пріоритети: - Сприяння розвитку комунікації, - Розширення використання ІКТ в області освіти, науки і культури.

програма "Інформація для всіх", заснована в січні 2001 р. в якості концептуально-практичної бази для сприяння подолання "розриву в цифрових технологіях". Програма «Інформація для всіх» служить платформою для міжнародних дискусій і вказує напрямки політики, яку слід здійснювати в інтересах збереження інформації та забезпечення загального доступу до неї, участі кожного в зароджується глобальному інформаційному суспільстві з урахуванням етичних, правових і соціально-культурних наслідків розвитку інформаційних і комунікаційних технологій.

Міжурядова програма з інформатики та Загальна програма за інформацією, що створили технологічну основу розвитку міжнародних комунікацій.