Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
177.69 Кб
Скачать

1.Фізична культура в суспільному і професійній підготовці студентів

ВСТУП

Фізична культура являє собою суспільне явище, тіснопов'язане з економікою, культурою, суспільно-політичним ладом,станом охорони здоров'я, вихованням людей.

Наше століття - століття значних соціальних, технічних і біологічнихперетворень. НТР внесла в образ життя людини поряд з прогресивнимиявищами і ряд несприятливих факторів, в першу чергу гіподинамії ігіпокінезія, нервові і фізичні перевантаження, стреси професійного іпобутового характеру. Все це призводить до порушення обміну речовин ворганізмі, схильних до серцево-судинних захворювань, надлишковоїмасі тіла і т. п. Вплив несприятливих факторів на стан здоров'ямолодого організму настільки велика й об'ємно, що внутрішні захисніфункції організму не в змозі з ними впоратися. Досвід десятків тисячлюдей, що випробували на собі дію такого роду несприятливих факторів,показує, що кращим протидією їм є регулярні заняттяфізичними вправами, які допомагають відновленню та зміцненнюздоров'я, адаптації організму до умов зовнішнього середовища.

Заняття фізичними вправами мають величезне виховнезначення - сприяють зміцненню дисципліни, підвищенню почуттявідповідальності, розвитку наполегливості у досягненні поставленої мети. Цеоднаковою мірою стосується всіх займаються, незалежно від їх віку,соціального стану, професії.

«Фізична культура».

На першому етапі фізична культура в Росії розумілася якпевна система фізичних вправ або як «вихована і розвиненакраса тіла ».

Пізніше поняття« фізична культура »розглядалося в більш широкомуаспекті. Воно включало охорону здоров'я, такі дієти, сну і відпочинку, особистуі суспільну гігієну, використання природних факторів природи

(сонце, повітря і вода), фізичні вправи і фізична праця.

Єдиного загальновизнаного поняття фізичної культури немає і в данийчас. У вітчизняній і зарубіжній літературі в нього вкладаєтьсярізний зміст: від сукупності матеріальних і духовних цінностей абодосягнень, що використовуються для фізичного вдосконалення людей, до видудіяльності, від виду матеріальної культури до нематеріальної абоспортивної послуги.

2. Загальні поняття теорії фізичної культури

Фізична культура являє собою складне суспільне явище,яке не обмежена вирішенням завдань фізичного розвитку, а виконує іінші соціальні функції суспільства в області моралі, виховання, етики. Вонане має соціальних, професійних, біологічних, вікових,географічних кордонів.

Теорія фізичної культури виходить з основних положень теоріїкультури і спирається на її поняття. У той же час вона має специфічнітерміни і поняття, що відображають її сутність, цілі, завдання, зміст,а також засоби, методи і керівні принципи. Головним і найбільш загальнимє поняття «фізична культура». Як вид культури вона взагальносоціальному плані являє собою велику область творчоїдіяльності по створенню фізичної готовності людей до життя (зміцненняздоров'я, розвиток фізичних здібностей і рухових навичок). Уособистісному плані фізична культура - міра і спосіб всебічногофізичного розвитку людини.

Таким чином, фізична культура - це вид культури, якийє специфічний процес і результат людськоїдіяльності, засіб і спосіб фізичного вдосконалення людини длявиконання соціальних обов'язків.

До структури фізичної культури входять такі компоненти, якфізична освіта, спорт, фізична рекреація (відпочинок) ірухова реабілітація (відновлення). Вони повністю задовольняють усіпотреби суспільства і особистості у фізичній підготовці.

Фізична освіта - педагогічний процес, спрямований наформування спеціальних знань, умінь, а також на розвиток різнобічнихфізичних здібностей людини. Як і освіту в цілому, воно єзагальної та вічною категорією соціального життя особистості і суспільства. Йогоконкретний зміст і спрямованість відображає потреби суспільствав фізично підготовлених людей і втілюються в освітнійдіяльності.

Спорт - ігрова змагальна діяльність і підготовка до неї;заснований на використанні фізичних вправ і спрямований на досягненнянайвищих результатів, розкриття резервних можливостей і виявленняграничних рівнів організму людини в рухової активності.

Змагальність, спеціалізація, спрямованість на найвищі досягнення,видовищність є специфічними особливостями спорту, як частинифізичної культури.

Фізична рекреація (відпочинок) - використання фізичних вправ, атакож видів спорту в спрощених формах для активного відпочинку людей,отримання задоволення від цього процесу, розваги, перемикання ззвичайних видів діяльності на інші. Вона становить основний змістмасових форм фізичної культури і являє собою рекреативнудіяльність.

Рухова реабілітація (відновлення) - цілеспрямований процесвідновлення або компенсації частково або тимчасово втраченихрухових здібностей, лікування травм та їх наслідків. Процесздійснюється комплексно під впливом спеціально підібранихфізичних вправ, масажу, водних і фізіотерапевтичних процедур ідеяких інших засобів. Це відновлювальна діяльність.

Фізична підготовка - вид фізичного виховання: розвиток івдосконалення рухових навичок і фізичних якостей, необхідних уконкретної професійної або спортивної діяльності. Вона можевизначатися і як вид загальної підготовки спеціаліста (професіонала) абоспортсмени (наприклад, фізична підготовка гімнаста).

Фізичний розвиток - процес зміни форм і функцій організму підвпливом природних умов (їжі, праці, побуту) абоцілеспрямованого використання спеціальних фізичних вправ.

Фізичний розвиток - це також і результат дії зазначених засобів іпроцесів, який можна виміряти в будь-який момент часу (розміри тіла ійого частин, показники різних якостей, функціональні можливостіорганів і систем організму).

Фізичні вправи - руху або дії, які використовуються длярозвитку фізичних якостей, внутрішніх органів і систем руховихнавичок. Це засіб фізичного вдосконалення, перетвореннялюдини, її біологічної, психічної, інтелектуальної, емоційної ісоціальної сутності. Це також і метод фізичного розвитку людини.

Фізичні вправи є основним засобом всіх видів фізичноїкультури.

Фізична культура - це особлива і самостійна галузь культури,яка виникла і розвивалася одночасно з загальнолюдської культурою іє її органічною частиною. Вона задовольняє соціальні потреби вспілкуванні, грі та розваг, у деяких формах самовираження особистостічерез соціально-активну корисну діяльність.

Історично культура виникає як об'єктивно необхідна діяльністьлюдини, спрямована на перетворення навколишньої природи і людськоїсутності в інтересах особистості і суспільства. Іншими словами, сутністьлюдини проявляється в продуктах його духовної, матеріальної, фізичної таінших видах культури, які поступово стають самостійнимивидами соціальної діяльності зі своїми конкретними цілями, завданнями,функціями, змістом та іншими ознаками. Тому фізичну культуруслід розглядати і як діяльність, і як її результати.

В інтересах вдосконалення людини фізична культуравикористовує фізичні вправи, природні сили природи,гігієнічні фактори, режим праці, побуту, харчування і відпочинку. Вона повиннавсіляко сприяти зростанню економічного і оборонного потенціалукраїни, задоволення духовних потреб людей, бути дієвимзасобом всебічного гармонійного розвитку особистості, формуванняактивної життєвої позиції.

Фізична культура - одна з тих областей соціальної діяльності, вякої формується і реалізується соціальна активність людей. Вона відображаєстан суспільства в цілому, є однією з форм прояву його соціальної,політичної та моральної структури. Все це свідчить про те, щофізична культура є природною частиною культури суспільства.