Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

108

ТДП

1. Дайте визначення поняття «держава», охарактеризуйте ознаки, функції, типи та формми держави

Основні ознаки держави:

1. СУВЕРЕНІТЕТ – це спроможність держави самостійно та незалежно визначати та вирішувати усі питання в усіх сферах життя, а також визначати і здійснювати свою внутрішню і зовнішню політику.

2. ТЕРИТОРІЯ – це простір з чітко визначеними та визнаними іншими дер­жавами кордонами, на який розповсюджується суверенітет тієї чи іншої держави (кордони можуть бути закритими, прозорими, але визнаними).

3. Наявність апарату примусу (армія, міліція, інспекції і т. ін.).

4. Владу здійснює пануюча частина суспільства, яка за допомогою загальнообов’язкових правил поведінки (норм права) спроможна диктувати свою волю на увесь простір держави.

5. Політично оформлена влада, тобто існує структура органів влади здатних керувати усіма сферами суспільного життя.

ДЕРЖАВА – це політико-територіальна, суверенна організація політичної влади економічно пануючого класу або домінуючої частини суспільства, за допомогою якої здійснюється керівництво суспільством, а також управління загальносуспільними справами, яка має апарат примусу і спроможна диктувати свою волю населенню території, що підпадає під її юрисдикцію.

ФУНКЦІІ ДЕРЖАВИ – це напрями її діяльності, в яких відображається і конкретизується сутність, завдання й цілі держави.

Залежно від напрямів державної діяльності всередині країни чи за її межами функції держави поділяють на внутрішні та зовнішні.До внутрішніх належать: господарсько-організаторська, регулювання міри праці та споживання, підтримування правопорядку та забезпечення за­конності, культурно-виховна, екологічна та ін.У зовнішніх виражається зовнішня політика держави. Суть її полягає у захисті Вітчизни, безпеки держави, її суверенітету, участь держави у міжнародних економічних, екологічних, наукових, культурних, гуманітарних та інших програмах і заходах тощо.

Типи та форми держави

ІСТОРИЧНИЙ ТИП ДЕРЖАВИ це, система суттєвих рис, властивих усім державам, економічною основою яких є певний тип виробничих відносин і які виражають соціально змістовну сутність і соціальне призначення дер­жави. Виділяють такі історичні типи держави:

- рабовласницька держава (може бути з демократичною формою правління – стародавні Афіни, Рим);

- феодальна держава;

- буржуазна держава [рання (вільний капіталізм); пізня (монополістичний капіталізм)];

- соціалістична держава (псевдосоціалістична);

- держава перехідна від буржуазної до соціально-демократичної.

В перспективі (прогноз) може бути ДЕРЖАВА ТРУДІВНИКІВ-ВЛАСНИКІВ, яка базується на громадянському суспільстві.

ФОРМИ ДЕРЖАВИ (сукупність певного кола загальних ознак і взаємозв’язків, що характеризують державу як суспільний феномен). Сюди відноситься: форма державного устрою;форма державного правління; форма державно-правового режиму (політичний режим).

ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ – це спосіб розподілу держави на певні складові частини і розподіл між ними влади (унітарний, федеративний, конфедера­тивний устрій держави).

ДЕРЖАВНЕ ПРАВЛІННЯ – це форма побудови, здійснення і організації влади, розмежування повноважень гілок влади в конкретній державі, тобто це організація вищої державної влади.

Виділяють два види державного правління:

- монархія (абсолютна, обмежена);

- республіка (президентська, парламентська, президентсько-парламент­ська, парламент­сько-президентська).

ПОЛІТИЧНИЙ РЕЖИМ – сукупність засобів, методів, прийомів і способів здійсне­ння державної влади (характеризуються політичною обстановкою в країні).

Політичний режим в державі може бути:

- демократичним (ліберальним, консервативним, радикальним та ін.);

- недемократичним (авторитарним, тоталітарним та ін.).