Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

5. Охарактеризуйте Верховну Раду України як законодавчий орган влади та загальнонаціональну представницьку установу, її організаційну структуру та порядок формування й організацію роботи.

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ - єдиний орган зако­­­нодавчої влади України (4.201), вищий представницький орган усього народу, носій його суверенітету і повновладдя, виразник його державної волі. Його актами є: закони, постанови, деклара­­­ції, звернення, заяви. Повноваження ВРУ визначаються Конституцією України, іншими законодавчими актами.

З принципу поділу влади на законодавчу, виконавчу та судову випливає, що ВРУ не можна розглядати як вищестоящий орган не тільки щодо загальнодержавних органів влади (Президента, КМУ, Конституційного Суду та Верховного Суду), хоч вона і причетна до їх формування, а й щодо місцевих рад, які не є органами державної влади, а є органами місцевого самоврядування. Вплив Верховної Ради України на діяльність усіх інших органів влади здійснюється виключно шляхом прийня­­­ття відповідних законів, які є обов’язковими до виконання для всіх суб’єктів на тери­­­торії України.

Верховна рада україни: організаційна структура

Конституційний склад Верховної Ради України - 450 народних депутатів України. Постійно діючі органи ВРУ: Голова ВРУ, Перший заступник та заступник Голови ВРУ, Секретаріат, по­­­стійні комітети. Тимчасово діючі органи ВРУ: тимчасові спеціальні і тимчасові слідчі комісії.

Обрані до ВРУ від політичних партій народні депутати, формують депутатські фракції цих партій, які на засадах узгодження політичних позицій утворюють коаліцію фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу ВРУ. Депутатська фракція, до складу якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу ВРУ, має права коаліції депутатських фракцій.

СЕКРЕТАРІАТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ - робочий орган ВРУ, який забезпечує організаційне, правове, технічне, інформаційне, методичне та інше обслуговування діяльності ВРУ та її органів, народних депутатів України.

Комітети ВРУ здійснюють законопроектну роботу, готують і попередньо розглядають питання віднесені до повноважень ВРУ, виконують контрольні функцій відповідно до Конституції України. Тимчасові спеціальні комісії готують і попередньо розглядають питання віднесені до повноважень ВРУ. Для проведення розслідування з питань, що становлять суспільний інтерес, ВРУ створює тимчасові слідчі комісії, якщо за це проголосувала не менш як 1/3 від конституційного складу ВРУ.

Коаліція депутатських фракцій вносить пропозиції Президенту України щодо кандидатури Прем'єр-міністра України, а також щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України.

Порядок формування верховної ради україни

Відповідно до ч.1 ст.77 КУ чергові вибори до ВРУ відбуваються в останню неділю останнього місяця п'ятого року повноважень ВРУ. Позачергові вибори до ВРУ проводяться у разі дострокового припинен­­­ня її повноважень, у разі: якщо протягом одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій; протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України; протягом 30 днів чергової сесії пленарні засідання ВРУ не мо­­­жуть розпочатися і Президент України після консультацій з Головою Верховної Ради України, його заступниками та головами депутатських фракцій достроково припиняє її повноваження та при­­­значає нові вибори, які повинні відбутися у строк 60 днів з дня опублі­­­кування про це Указу Президента. Повноваження ВРУ, обраної на позачергових виборах, не можуть бути припинені протягом одного року. Дострокове припинення повноважень ВРУ не допускається в останні 6 місяців строку повноважень Президента України.

Депутати ВРУ обираються по виборчих округах на основі загально­­­го, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування стро­­­ком на 5 років. ВРУ затверджує перелік комітетів ВРУ, обирає зі свого складу Голову ВРУ, Першого заступника і заступника Голови ВРУ, голів, перших заступників, заступників голів та секретарів комітетів та відкликає їх.

Коаліція депутатських фракцій у ВРУ формується протягом одного місяця з дня відкриття першого засідання ВРУ, що проводиться після чергових або позачергових виборів ВРУ, або протягом місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у ВРУ.