Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

117. Охарактеризуйте взаємодію паблік рилейшнз та змі

Важливим інструментом впливу на громадськість є ЗМІ. Зрозуміло, що постійні зв’язки зі ЗМІ можуть забезпечити будь-якій організації бажані результати. Всі ЗМІ мають спільну рису – прямий зв’язок з громадськістю. Саме тому одним з головних завдань ПР є підтримка постійних та ефективних взаємодій з різноманітними ЗМІ.

Вважається, що ЗМІ:

- можуть привернути увагу до продукції чи послуг певної фірми;

- у кризових ситуаціях вони можуть відігравати позитивну роль, якщо з ними підтримувати хороші та тривалі стосунки;

- імідж, сформований ЗМІ, може мати сильний вплив на громадськість.

Друковані ЗМІ: особливе значення для працівників ПР-служб мають газети, які друкують повідомлення про поточні події та інформаційно-аналітичні матеріали різного плану.

Аудіовізуальні: працівнику ПР-служб необхідно знати особливості структури національного радіо та ТБ тієї країни, на яку поширюється інформація, оскільки це дозволить врахувати не тільки особливості регіонального розміщення інформації, але й особливості тих аудиторій, на які зорієнтовані ті чи інші програми.

Деякі великі фірми, що мають численні служби ПР, чтворюють окремі підрозділи, які підтримують зв’язки з внутрішніми (нац.) ЗМІ та з міжнародними ЗМІ. Функції зв’язку зі ЗМІ можуть виконуватися як спеціалістами прес-центру власної служби ПР, так і консультантами спеціалізованих установ ПР. У першому випадку це може бути обо прес-секретар, або окремий підрозділ (прес-бюро, прес-служба, прес-центр). В іншому випадку – може запрошуватися спеціаліст агентства або навіть журналіст того чи іншого ЗМІ.

Різновиди прес-посередницьких підрозділів:

Прес-аташе – співробітник а апараті посольства або дипломатичної місії різного рівня, який очолює відділ або сектор роботи з пресою, уповноважений здійснювати прямі контакти зі ЗМІ. Співробітник з аналогічними функціями в інших установах називається прес-секретар.

Прес-бюро – служби в установах чи організаціях, що займається підготовкою та поширенням статей та іншої інформаційної продукції серед редакцій ЗМІ.

Прес-відділи – служби при урядах, відомствах, посольствах, головною функцією яких є підтримка відносин із пресою.

Прес-сервісні служби, що готують для друку інформацію, яка поширюється на комерційній основі чи за передплатою.

Прес-центр – пункт інформаційного забезпечення великих, важливих заходів (конференцій, переговорів). Головні функції – випуск інформації, яка відноситься до цього заходу, сприяння акредитації журналістів.

Специфічною організаційною формою встановлення зв’язків організації зі ЗМІ є інститут акредитації ЗМІ або окремих журналістів при установі чи організації.

Важливим засобом спілкування PR – менів з представниками ЗМІ є інтерв’ю. Інтерв’ю – це діалог носія та отримувача інформації, що відбувається у вигляді послідовного чергування запитань та відповідей. Працівник ПР може виступати і у ролі носія, і у ролі отримувача інформації.

Комплексним заходом роботи зі ЗМІ є зустрічі працівників прес-посередницьких структур та керівництва організації з представниками різних ЗМІ. Найбільш поширеними видами такої роботи є брифінги та прес-конференції.

Брифінг – коротка оперативна нарада представників ЗМІ, на якій викладається офіційна позиція з певного питання у процесі переговорів, засідань, конференцій, що відбуваютьсяю

Прес-конференція – зустріч офіційних осіб політичних, громадських, наукових організацій чи установ з представниками ЗМІ для інформування громадськості з питань, що стосуються певної установи чи організації і мають громадський інтерес. Головне завдання – встановити безпосередній особистий контакт керівників організації зі ЗМІ.