Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

57. Назвіть та охарактеризуйте основні завдання та форми здійснення пр-діяльності тнк.

Сьогодні здійснення PR-діяльності ТНК здійснюється в декількох формах:

а) використання зарубіжних посередників компаній (консультантів агентств і фірм тієї чи іншої країни);

б) створення зарубіжного відділення PR конкретної транснаціональної корпорації, яке здійснюватиме зв’язки з громадськістю в цій державі самостійно, з урахуванням її особливостей, традицій, менталітету;

в) епізодичне відвідування країни перебування дочірньої фірми або філії ТНК із метою отримання необхідної інформації та виконання певних PR-завдань (основна ж частина PR-діяльності здійснюється службою зв’язків з громадськістю головної установи ТНК).

Особливо інтенсивно розвивається в системі міжнародних комунікацій з громадськістю перша форма. До PR-посередників сьогодні звертаються не лише ТНК, а й міжнародні організації і національні держави. Кожна з цих форм має свої переваги та недоліки, проте кожна з них, застосована окремо, все ж таки не забезпечує систематичної і широкомасштабної PR-діяльності ТНК у конкретних країнах. Що стосується фахівців PR-агентств країни перебування філій ТНК, то вони, як правило, добре інформовані про стан справ на місцях і можуть мати корисні контакти з місцевими ЗМІ. Проте вони можуть представляти інтереси виробників різних країн, через те деякі фахівці рекомендують використовувати цю форму PR-діяльності лише тоді, коли операції компанії в цьому регіоні не мають широкого розмаху.

Основні завдання pr-служб тнк

1. Представляти, позиціонувати ТНК та її продукцію в країнах перебування її дочірніх підприємств і філій на реальних та потенційних ринках збуту.

2. Вивчення громадської думки і політики відповідної держави.

3. Скорочування інформаційного розриву між вищим керівництвом ТНК і тими, хто здійснює операції в інших країнах.

4. Формувати позитивний імідж організації, її керівників та персоналу, продукції.

5. Лобіювати інтереси ТНК у владних структурах країн перебування.

6. Здійснювати інформування громадськості країни перебування.

7. Формувати корпоративну громадську думку, виходячи з філософії фірми та особливостей регіону, де розміщені філії ТНК.

8. Формувати громадську думку певної країни у зв’язку з розширенням масштабів фінансово-економічної інтеграції.

9. Спонсорська і благодійна діяльність ТНК.

58. Назвіть і охарактеризуйте основні стратегії поведінки держави на інформаційному ринку.

Виділяються оборонні та наступальні стратегії врегулювання криз. Вчені виділяють п'ять наступальних стратегій по вирішенню кризової ситуації: 1) шантаж; 2) обмежений зондаж; 3) стриманий натиск; 4) доконаний факт та 5) повільне виснаження (в інф.плані – методично займатися пропагандиською діяльністю, за допомогою якої виснажувати іншу сторону).

Розрізняють сім видів оборонних стратегій: 1) примусова дипломатія; 2) обмежена ескалація залученості для встановлення правил гри, більш сприятливих для сторони, що обороняється, плюс спроби утримати опонента від ескалації в порядку відповідної реакції; 3) відплату за принципом «око за око» без ескалації плюс стримування ескалації з боку опонента; 4) акцептування «перевірки потенціалів» в рамках обмежувальних правил гри, обраних опонентом, які спочатку представляються невигідними для обороняється,; 5) проведення або визначення межі; 6) демонстрація переконаності і рішучості; 7) дії та пропозиції, які допомагають виграти час і дають можливість вивчити умови врегулювання кризи шляхом переговорів.

Є ще стратегії миру, які запобігають виникненню кризових ситуацій.