Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

45.Охарактеризуйте класифікацію інформаційних агентств за масштабами їх діяльності та особливості функціонування світового інформаційного агентства «Reuters».

Міжнародні інформаційні агентства – великі корпоративні організації, які займаються пошуком, накопиченням та поширенням інформації у різних сферах міжнародного співробітництва.

Існує велика різниця між масштабом, радіусом дії та ефективністю операцій різних інформаційних агентств:

  • незначна кількість агентств являє собою великі багатонаціональні чи транснаціональні підприємства, що займаються збором і розповсюдженням новин у всьому світі;

  • більшість агентств є національними підприємствами, завдання яких полягає у розповсюдженні новин у своїй країні та передачі новин про цю країну за кордон;

  • деякі агентства обмежуються розповсюдженням національних новин;

  • певні агентства проголошують себе прихильниками широких соціальних чи політичних, національних і міжнародних цілей, здійсненню яких вони сприяють;

  • більшість агентств були створені для збору та передачі всіляких новин, з тим, щоб задовольнити всіх бажаючих отримати об’єктивну інформацію;

  • меншість агентств мають конкуренцію на національному і міжнародному ринках новин;

  • більшість агентств мають конкурентів при розповсюдженні новин для „закордону”, але є монополістами щодо розповсюдження національних новин;

  • невелика кількість агентств має виключні права всередині країни на внутрішні та закордонні новини.

Рейтер одне з найбільших інформаційних агентств, що спеціалізується на поширенні новин; міжнародної інформації; інформаційних послуг у сфері фінансів і бізнесу; інформаційних продуктів у системі on-line; систем управління інформацією; бізнес бюлетенів; фотоновин; на проведенні валютних операцій.

Агентство має приватний характер зі статусом офіційного агентства Великобританії. Загалом Рейтер надає у міжнародні інформаційні потоки суто інформаційні новини, ділову інформацію підприємствам, фірмам та іншим установам, з впровадженням нових технологій надає свої мережі для операцій з валютою у глобальних фінансових потоках, переважно спеціалізується на наданні оперативних інформаційних послуг за допомогою комп’ютерних терміналів.

Агентство спеціалізується на розповсюдженні програмних продуктів та технологій мультимедіа безпосередньо у торгових залах у системі електронних торгів, а також у системі інформаційних послуг при укладенні контрактів.

46. Назвіть та охарактеризуйте основні компоненти повноцінного інформаційно-аналітичного забезпечення зовнішньої політики держави.

Інформаційно-аналітичне (ІА)забезпечення зовнішньої політики- діяльність, яка передбачає підготовку інформаційно аналітичних матеріалів та інформаційних заходів, для прийняття та супроводу зовнішньо політичних рішень, а також здійснення зовн. пол. комунікації між суб’єктами міжнародних відносин.

Основні компоненти(аспекти) ІА забезпечення зовн.пол діяльності:

  1. пропагандиський (ідеологічний) полягає у пропагандистко ідеологічній діяльності. Інформація про ініціативи і позиції країни.

  2. аналітичний – аналітичне забезпечення прийняття зовн.пол. рішень. Для адекватного впливу на політику, держава повинна прймати виважені рішення.

  3. інформаційно технічний аспект має відношення до забезпечення традиційних видів зовн.пол.діяльності визначених дип. протоколами і міжнародно правовими документами.

  4. комунікаційний аспект передбачає здійснення міжнародної комунікації з громадськістю, як правило іміджових, передбачає заповнення міжнародного інформаційного простору, достовірною і точною інформацією (для ств. позитивного іміджу) про країну, про її зовн. і внутр. пол., розвиток науки і освіти, технологічні досягнення, про культуру для ств. позитивного іміджу держави.