Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

7. Проаналізуйте систему виконавчої влади України

Сукупність органів державної виконавчої влади здійснює виконавчо-розпорядчу діяльність, вирішуючи питання прак­­­тично у всіх сферах суспільного життя. Виконавчою ця діяльність є тому, що виконуються приписи законодавчої влади, а роз­­­порядчою тому, що для виконання цих приписів буває необхідно від свого імені видавати акти управління, тобто розпорядження.

Характер діяльності органів виконавчої влади визначається принципа­­­ми, за якими вона побудована: пріоритет прав людини, демократизм, закон­­­ність, рівноправність усіх суб’єктів суспільних відносин, широка участь громадян України в управлінні, гласність. Державне управління відбувається у певних формах: видання правових актів, які встановлюють певні правила поведінки або спрямовані на вирішення якоїсь конкретної справи та різного роду організаційні і ма­­­теріально-технічні дії (засідання, інспектування, діловодство, виконання приписів, актів управління тощо). Ці форми визначають загальні та спеціальні методи управління, тобто спо­­­соби і прийоми виконання рішень, досягнення мети. До загальних методів належать переконання і примус. Спеціальні методи застосовуються в окре­­­мих видах управлінської діяльності, наприклад, в зборі та обробці інформації.

Функцію виконання законів, які прийняла Верховна Рада України, по­­­кладено на гілку виконавчої влади, зокрема на органи державної виконавчої влади. Сукупність цих органів складає апарат державної виконавчої влади. До них відносять:

- вищий орган - Уряд (Кабінет Міністрів України на чолі з Прем’єр-­­­міністром);

- центральні органи - міністерства, державні комітети і відомства, що створюються для розгляду, розв’язання питань, оперативних завдань, пов’язаних з керівництвом галузями народного господарства або іншими сферами управ­­­ління;

- місцеві державні адміністрації в областях, районах, містах Києві та Севастополі.

- низова ланка - адміністрації державних підприємств, установ, організацій.

Вищим органом у системі органів виконавчої влади є Уряд України, який носить назву Кабінету Міністрів України (КМУ). У своїй діяльності він керується Конституцією і законами України, актами Прези­­­дента України і відповідальний перед Президентом України і Верховною Радою України та підконтроль­­­ний і підзвітний Верховній Раді України у межах передбачених Конституцією України. До складу КМУ на теперішній час вхо­­­дять Прем’єр-Міністр України, Перший віце-прем’єр-міністр, віце-прем’єр-міністри, міністри.

Прем'єр-міністр України призначається ВРУ за поданням Президента України. Кандидатуру Прем'єр-міністра України вносить Президент України за пропозицією коаліції депутатських фракцій у ВРУ або депутатської фракції, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу ВРУ. Міністр оборони України, Міністр закордонних справ України призначаються ВРУ за поданням Президента України, інші члени Кабінету Міністрів України призначаються ВРУ за поданням Прем'єр-міністра України.

Роботою КМУ керує Прем’єр-міністр України. Прем’єр-міністр спрямовує роботу КМУ на виконання програми діяльності КМУ, схваленою Верховною Ра­­­дою України. Він входить із поданням до КМУ про призначення посадових осіб центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу КМУ. Прем’єр-міністр підписує Акти КМУ, скріплює підписом окремі Акти Президента України.

Виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації. Склад місцевих державних ад­­­міністрацій формують голови місцевих державних адміністрацій. Голови місцевих державних адміністрацій призначаються на посаду і звільняються з посади Президентом України за поданням Кабінету Міністрів України. Голови місцевих державних адміністрацій формують склад місцевих державних адміністрацій.

Голови місцевих державних адміністрацій при здійсненні своїх повно­­­важень відповідальні перед Президентом України і Кабінетом Міністрів України, підзвітні та підконтрольні органам виконавчої влади вищого рівня, а також радам у частині повноважень, делегованих їм відповідними район­­­ними чи обласними радами. Рішення голів місцевих державних адміністрацій, що суперечать законодавству України, скасовуються Президентом України, або головою місцевої державної адміністрації вищого рівня.

Місцеві державні адміністрації на відповідній території забезпечу­­­ють: виконання Конституції та законів України, актів Президента Украї­­­ни, Кабінету Міністрів України, інших органів виконавчої влади; закон­­­ність і правопорядок; додержання прав і свобод громадян; виконання дер­­­жавних і регіональних програм соціально-економічного та культурного роз­­­витку програм охорони довкілля, а в місцях компактного проживання корін­­­них народів і національних меншин - також програм їх національно-куль­­­турного розвитку; підготовку та виконання відповідних обласних і район­­­них бюджетів; звіт про виконання відповідних бюджетів та програм; взаємодію з органами місцевого самоврядування; реалізацію інших наданих дер­­­жавою, а також делегованих відповідними радами повноважень.

Обласна чи районна рада може висловити недовіру голові відповідної місцевої державної адміністрації, на підставі чого Президент України приймає рішення і дає обґрунтовану відповідь. Якщо недовіру голові районної чи обласної державної адміністрації висловили дві третини депута­­­тів від складу відповідної ради, Президент України приймає рішення про відставку голови місцевої державної адміністрації.

Крім того, на місцях є виконавчі органи місцевого самоврядування ­­­виконкоми сільських, селищних, міських Рад народних депутатів. Вони не є державними, але за дорученням державних органів можуть виконувати дер­­­жавні функції.