Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

53. Назвіть і охарактеризуйте основні види аналітичних документів, які можуть застосовуватися при інформаційно-аналітичному забезпеченні зп діяльності.

До різновидів інформаційного забезпечення зовнішньополітичних відомств відносять:

    • спеціальні бюлетені, довідкові матеріали та інші види інформаційних матеріалів для внутрівідомчого користування (наприклад, "Блакитні книги" МЗС Японії, в яких подається аналітична інформація про стан і напрямки зовнішньої політики країни, про її здобутки і прорахунки, аналізуються помилки, а також визначається стратегія подальшої діяльності в міжнародному співтоваристві);

    • бюлетені, довідки, щоденники та оперативні повідомлення дипломатичних установ (наприклад, оперативна інформація "щоденник посла", що кожного тижня надходить до МЗС і включає детальний аналіз зустрічей, заходів, огляд ЗМІ країни перебування, а також проблем, які вирішує посольство для забезпечення національних інтересів;

    • дипломатичні досьє, прес-досьє, аналітичні та позиційні матеріали, спеціалізована інформація, довідкова інформація тощо;

    • моніторинг засобів масової комунікації зарубіжних країн щодо зовнішньої політики держави (для внутрівідомчого користування);

    • матеріали, прес-релізи та окремі повідомлення зовнішньополітичних відомств для засобів масової інформації і громадськості.

Довідка – це відповідь на разовий інформаційний запит споживача. Від довідки вимагається лише інформація, що релевантна запиту споживача.

Моніторинг ЗМК – важливий метод інформаційної діяльності, який дає змогу виявити існуючі тенденції в подіях, а також встановити зв’язок між окремими розрізненими фактами в тій чи іншій політичній ситуації чи сфері громадського життя.

Оглядове видання – це інформаційне видання публікацій одного чи декількох оглядів, які відображають підсумки аналізу та узагальнення відомостей з різних джерел.

Дайджест – видання публікацій у вигляді добірки витягів із конкретного тексту, відібраних і згрупованих таким чином, щоб дати про нього загальне уявлення, чи добірка найцікавіших матеріалів, передрукованих з інших видань.

Експрес–інформація – містить розширений реферат або огляд найбільш актуальних опублікованих зарубіжних матеріалів та неопублікованих вітчизняних документів, що вимагають оперативного оповіщення.

Інформаційне досьє є особливим типом оглядових документів. Фактично – це зібрання документів (свідчень, характеристик, довідок, фотографій тощо), які відносяться до якогось об’єкта дослідження (держави, особи, партії тощо).

54. Охарактеризуйте структурну побудову аналітичної довідки.

Аналітична довідка – це великий узагальнюючий документ з визначеної проблеми. Проблема розглядається з різних точок зору, у розвитку і на значному часовому відрізку (аналітична довідка для дипломатичного досьє).

Можуть складатися великі концептуальні документи, які потребують високого рівня опрацювання і узагальнення інформації та готуються колективами інформаційних працівників (концепції стратегії і тактики зовнішньої політики).

Що ж до аналітичної довідки, то її структурна побудова включає дві основні частини:

Перша частина:

Загальна ідея, огляд документу (вступ).

Друга частина:

    1. Фактичне обґрунтування.

    2. Широкий погляд на проблему.

    3. Прогноз розвитку (ймовірні шляхи, варіанти).

    4. Вплив проблеми на процеси у суспільстві, можливі рекомендації для політиків і т.д.

Розглянемо кожну структурну частину докладніше:

Частина I – Огляд документу (вступ):

1. Загальна ідея містить головні відправні пункти аналізу:

У процесі визначення (вироблення) головної ідеї документа (квінтесенції) першим кроком є процес реферування вихідної інформації.

Головна пропозиція містить основний, узагальнюючий висновок:

    • в ідеалі це одне речення, яке містить відповіді на питання „ЩО” і „ЩО З ЦЬОГО”, тобто основне відхилення від нормального ходу подій і значення цього;

    • може містити декілька відповідей (за декількома проблемами).

Інші пропозиції цієї частини документу – центральні ідеї всіх наступних частин документу, тобто свого роду огляд документу.

Однак слід врахувати, що основні ідеї всього документу, які викладаються в цій частині, не повинні бути занадто деталізовані (тому що вони будуть розкриватися нижче). Одним словом – мазком дається аналітичний зріз документа.

Частина II – Власне документ. Власне документ поділяється на розділи, які містять основні положення. Ці розділи будуються за принципом:

    • 1- й розділ – фактичне обґрунтування Вашого висновку;

    • 2- й розділ – широкий погляд на проблему;

    • 3- й розділ – прогноз і оцінка можливого впливу;

Основні загальні вимоги:

    • кожний розділ має підзаголовок;

    • перший абзац розділу може бути узагальненим висновком. Він починається з основного висновку (ядра) усього розділу;

    • наступні абзаци обґрунтовують основний висновок (ядро) першого абзацу. У кожному абзаці утримуються свої вторинні висновки (ядра) і їхнє обґрунтування;

    • кожний розділ є переверненою пірамідою, тобто розташовується за ступенем зменшення важливості і рівня узагальнення.

1-й розділ – фактичне обґрунтування (тобто наведення доказів):

2-й розділ – широкий погляд на проблему (тобто розгляд проблеми під більш широким кутом зору, або поглиблений аналіз окремих сторін):

3-й розділ – прогноз, вплив (рекомендації):

    • шляхи розвитку проблеми, можливі варіанти;

    • можливі наслідки для своєї країни, інших країн;

    • іноді можна поєднувати ці частини в один розділ або абзац;

    • абзаци будуються за принципом перевернених пірамід.