Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

127. Охарактеризуйте проблеми взаємовідносин змі I влади

Сьогоднi ж преса не просто визнає ці "правила", а є активним учасником "гри", не завжди чистої i не завжди, як тут уже зазначалося, на користь держави та її народу. Звичайно, це сприяє її вразливостi з боку тих, хто задає тон у "грi". Полiтичнi журналісти завжди зазнавали i зазнають утискiв як з боку влади, так i з боку її опозиції.

Те, що полiтична журналiстика завжди знаходиться пiд прицiлом у можновладців, ще раз тiльки пiдтверджує її особливу роль, бо "через неї в найбiльш узагальненій i концентрованій формі вiдображається суть i перспективи розвитку даного суспiльного ладу".

Окрiм того, полiтичний журналiст причетний безпосередньо до процесу забезпечення полiтичних прав i свобод громадян. Право на iнформацiю (у тому числi полiтичну) є одним iз головних i невiд'ємних прав наших громадян. А полiтичний журналiст дає можливiсть отримати (або ж не отри-мати) всю iнформацiю про полiтичнi процеси в суспiльствi, що особливо актуальним є під час виборiв, коли вiд отримання полiтичної iнформацiї залежить i право вибору кожного громадянина.

128. Охарактеризуйте принципи, функції та завдання журналістики

Принципи

Принцип 1. Право людей на отримання правдивої інформації

Народи і люди мають право отримувати об'єктивне зображення дійсності, а точної та вичерпної інформації, а також право вільно висловлювати свою точку зору за допомогою різних форм культури та комунікації.

Принцип 2. Вірність журналіста об'єктивної реальності

Найперше завдання журналіста - гарантувати людям отримання правдивої і достовірної інформації за допомогою чесного відображення об'єктивної реальності. Журналіст викладає факти добросовісно, зберігаючи їх справжній зміст, розкриваючи найважливіші зв'язку і не допускаючи перекручувань.

Принцип 3. Соціальна відповідальність журналіста

У журналістиці інформація розуміється як суспільне благо, а не як предмет споживання. Це означає, що журналіст розділяє відповідальність за передану інформацію. Він відповідальний не тільки перед тими, хто контролює ЗМІ, але перш за все перед широкою громадськістю, беручи до уваги різні соціальні інтереси. Соціальна відповідальність журналіста вимагає, щоб у всіх обставинах він діяв відповідно до свого моральною свідомістю.

Принцип 4. Професійна чесність журналіста

Суспільна роль вимагає від журналіста високої професійної чесності, яка передбачає його право утримуватися від роботи, що суперечить його переконанням, відмова розкрити джерела інформації. Професійна чесність не дозволяє журналісту приймати приватні інтереси, які суперечать загального блага. У етичні принципи журналіста входить повага інтелектуальної власності, зокрема на неприпустимості плагіату.

Принцип 5. Загальнодоступність засобів масової інформації та участь громадськості в їх роботі

Характер професії вимагає, щоб журналіст сприяв загальнодоступності інформації та участі громадськості в роботу засобів масової інформації. Це передбачає обов'язок виправлення помилки і право на відповідь.

Принцип 6. Повагу до приватного життя і людської гідності

Норми професійної моралі вимагають від журналіста поважати гідність людини і його право на приватне життя, відповідно до вимог міжнародного права і національних законів захищати права людини та його репутацію від образ, наклепів, помилкових звинувачень.

Принцип 7. Повага громадських інтересів

Професійні норми наказують журналістові поважати інтереси суспільства, його демократичні інститути і громадську мораль.

Принцип 8. Повага загальних цінностей і різноманіття культур

Істинний журналіст виступає за загальні цінності гуманізму, перш за все за мир, демократію, соціальний прогрес, права людини і національне визволення. Він з повагою ставиться до розпізнавальних особливостей, цінностей і гідності кожної націоналной культури, а також до права народів вільно вибирати і розвивати свою політичну, соціальну, економічну та культурну системи.

Принцип 9. Усунення воєн і інших зол, що протистоять людству

утримуватися від будь форми підбурювання чи виправдання агресивних війн, гонки озброєнь, особливо ядерних, від апології інших форм насильства, ненависті та дискримінації, зокрема расизму і апартеїду. Вона наполягає на протидії тиранічні режими, колоніалізму та неоколоніалізму, а також іншим лихам, заподіює людству страждання, такі, як убогість, недоїдання, хвороби.

Принцип 10. Сприяння новому міжнародному порядку в області інформації

У сучасному світі журналіст діє в рамках руху за встановлення нових міжнародних відносин в цілому і нового міжнародного інформаційного порядку зокрема. Цей новий порядок, розуміється як невід'ємна частина нового міжнародного економічного порядку, спрямований на деколонізації і демократизацію у сфері інформації та комунікації (як в національному, так і міжнародному плані) на базі мирного співіснування народів і повної поваги їхньої культурної самобутності. Борг журналіста - сприяти процесу демократизації міжнародних відносин у сфері інформації та комунікації, особливо охороняти і зміцнювати мир і дружні відносини між народами і державами.

Є.П. Прохоров, вважаючи журналістику поліфункціональної системою, розрізняє наступні шість функцій журналістики:

- Комунікативну - функцію спілкування, налагодження контакту, яку автор називає "вихідної функцією журналістики";

- Безпосередньо-організаторську, в якій "найбільш наочно проявляється роль журналістики як" четвертої влади "в суспільстві";

- Ідеологічну (соціально-орієнтирів), пов'язану із прагненням "надати глибоке вплив на світоглядні основи та ціннісні орієнтації аудиторії, на самосвідомість людей, їхні ідеали і прагнення, включаючи мотивацію поведінкових актів";

- Культурно-освітню, яка полягає, на думку автора, в тому, "щоб, будучи одним з інститутів культури суспільства, брати участь у пропаганді та розповсюдженні в житті суспільства високих культурних цінностей, виховувати людей на зразках загальносвітової культури, тим самим, сприяючи всебічному розвитку людини ";

- Рекламно-довідкову, пов'язану з "задоволенням утилітарних запитів у зв'язку зі світом захоплень різних верств аудиторії (сад, город, туризм, колекціонування, шахи і т.д. і т.п.)";

- Рекреативної (розваги, зняття напруги, отримання задоволення).