Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

6. Опублікування (оголошення) офіційних документів органів державної влади та органів місцевого самоврядування

Закони України, постанови Верховної Ради України, укази та розпорядження Президента України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, постанови Верховного Суду України та Конституційного Суду України, рішення органів місцевого самоврядування, інші нормативно-правові акти публікуються в офіційних виданнях (відомостях, бюлетенях, збірниках, інформаційних листках тощо) та друкованих засобах масової інформації відповідних органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Недержавні друковані засоби масової інформації мають право оприлюднювати офіційні документи органів влади відповідно до законодавства України і на засадах, передбачених укладеною угодою між цими органами та редакціями друкованих засобів масової інформації. Організації телерадіомовлення сповіщають про прийняття офіційних актів управління з посиланням на офіційні видання, де вони опубліковані.

7. Діяльність засобів масової інформації у сфері виробництва та розповсюдження реклами здійснюється відповідно до Закону України "Про рекламу".

8. Антимонопольне регулювання

Держава запобігає зловживанню монопольним становищем на ринку з боку засобів масової інформації, видавців і розповсюджувачів друкованої продукції, власників засобів комунікації.

9. Державна підтримка діяльності засобів масової інформації

Заходи, спрямовані на забезпечення економічної підтримки діяльності ЗМІ, та органи державної виконавчої влади, які здійснюють цю підтримку, визначаються Кабінетом Міністрів України.

10. Міжнародна діяльність засобів масової інформації та міжнародне співробітництво здійснюються на основі міжнародних договорів, укладених Україною, Закону України "Про інформацію" (2657-12) та інших актів чинного законодавства України. Якщо міжнародним договором, у якому бере участь Україна, встановлено інші норми, ніж ті, що містяться в законодавстві України, то застосовуються норми міжнародного договору (див. тему 7, питання “Міжнародна інформаційна діяльність та міжнародне співробітництво”).

11. Обмеження права діяльності засобів масової інформації

Здійснення права на інформаційну діяльність ЗМІ може бути обмежене законом в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров’я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошення інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету й неупередженості правосуддя (див. тему 7, питання «Випадки обмеження права на інформаційну діяльність»).

12. Припинення діяльності засобів масової інформації

Діяльність ЗМІ припиняється в разі їхньої реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) або ліквідації:

  1. з ініціативи засновника (співзасновників);

  2. на підставі рішення суду, господарского суду.

У разі реорганізації засобів масової інформації в інші їхні засновники (співзасновники) повинні зареєструвати новостворені засоби масової інформації в порядку, встановленому законодавчими актами України про них.

Засіб масової інформації вважається таким, що припинив свою діяльність, із моменту виключення його з державного реєстру.

Основні нормативно-правові акти, що реґулюють питання діяльності інформаційних засобів комунікації:

  • Статут Міжнародного союзу електрозв’язку. (Ратифіковано Законом від 15.07.94 № 116/94-вр);

  • Про зв’язок. Закон України від 16.05.95 № 160/95-вр;

  • Про заходи щодо запобігання кризі в державному секторі галузі зв’язку України. Постанова Верховної Ради України від 02.03.99 № 462-XIV;

  • Про заходи щодо створення Єдиної національної системи зв’язку. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.11.98 № 1805-98-п;

  • Про створення Національного вузла зв’язку. Наказ Держмиткому України від 30.05.94 № 147;

  • Про оперативно-технічне управління мережами зв’язку Єдиної національної системи зв’язку. Постанова Кабінету Міністрів України від 15.07.97 № 785-97-п;

  • Положення про Державний комітет зв’язку та інформатизації України. Введено Указом Президента України від 03.06.99 № 601/99;

+++++++++++++++++++++++++++++++