Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді МІ_гос_4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

62. Дайте визначення поняття «електронна дипломатія» і проаналізуйте її стратегічні цілі, визначені Державним Департаментом сша.

В документах державного департаменту немає чіткого визначення того, що повинна являти собою електронна дипломатія. Там наведений наступний опис: «для того, щоб бути ефективними у наступному столітті, наші дипломати потребують легкого доступу до різної інформації і інструментів для маніпулювання нею і передачі її іншим. Щоб не відставати від подій сьогоднішнього дня, їм потрібні подібні до Інтернету мережі і розумні автоматизовані агенти, які допомагають знаходити і організовувати важливу інформацію їм потрібна буде здатність співпрацювати з колегами в інших агенствах, зарубіжних урядах, неуряд.організаціях і з громадкістю.»

Основа для здійснення електронної дипломатії, як вказано в документі держдепартаменту, повинна бути закладена через досягнення держдепартаментом 5 стратегічних цілей:

        1. захищена, керуюча глобальна мережа і інфраструктура

        2. доступ до програмного забезпечення і інформації з МВ

        3. сучасна інтегрована система обміну повідомленнями і роботи з документами

        4. використання ІТ для спрощення і модернізації адмін.діяльності

        5. підготовлений і дієздатний персонал

Більш детальне вивчення з точки зору тенденцій розвитку світової політики як цих цілей, так і загальних принципів в концепції «ел.дипломатії» показує, що вони обумовлені не стільки розвитком самої технології, а скільки зміненим характером завдань, які повинні вирішувати співробітники департаменту, і також змінами характеру світової політики, які відбулися в останні десятиліття. Саме з ціллю взаємодії з колегами в інших країнах, іншими америк.відомствами, неуряд.організаціями, американською і зарубіжною громадкістю автори концепції ел.дипломатії вважають необхідним створення єдиного інформаційного поля і забезпечення доступу до Інтернету для всіх працівників держдерартаменту.

Вимоги. Висунені авторами концепції ел.дипломатії до баз даних і аналітичних програм, до яких повинні мати доступ працівники ЗП відомств, також відображають зміни, які відбуваються в св.політиці. Особливо важливі для співробітників бази даних з глобальних проблем (населення, торгівля наркотиками, проблеми навк.середовища); інструменти та інформація для підтримки прийняття рішень, кризового управління і економічного аналізу, дослідницька інф.з різних джерел. Прагнення використання ІТ для забезпечення можливостей ефективного співробітництва між різними учасниками ЗП діяльності, між співробітниками самого держдепартаменту по всьому світі відображає підвищену роль відомств, традиційно не пов’язаних із зовн.політикою, регіонів.

63. Проаналізуйте класифікацію та основні завдання міжнародних публічних комунікацій.

Міжнародна комунікація – це процес безпосереднього обміну інформацією від джерела інформації до реципієнта, а також і зворотний процес – тобто реакція на наслідки цього процесу.

Публічна комунікація поділяється на два підвиди: масова (радіо, телебачення тощо) і колективна (лекція, доповідь).

За сферою функціонування міжнародні публічні комунікації включають використання звернення до нації чи світової спільноти.