Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВП 06.10..doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Метод багатоаспектної експрес-діагностики самосвідомості

З метою більш детального вивчення знання і уявлень особистості про своє "Я", свою Я-концепцію на факультеті соціології та психології Київського національного університету Тараса Шевченка під керівництвом доктора психологічних наук, професора О.Б. Старовойтенко був створений "Метод багатоаспектної експрес-діагностики самосвідомості", що включає елементи моделювання і розвитку самосвідомості.

Цей методичний інструмент можна віднести до категорії особистісних опитувальників, тому що він характеризується не "правильністю" відповідей, а їхньою частотністю і спрямованістю. Запропонований метод опосередкований мовною активністю досліджуваних, його завдання апелюють до пам'яті, уяви, системи переконань , що дозволяє вважати його вербальним психодіагностичним методом.

Характеризуючи специфіку опитувальника в цілому відзначимо, що він являє собою стандартизований самозвіт з елементами відкритого опитувальника, що передбачає наступний контент-аналіз. Метод базується на рефлективній діяльності випробуваного, передбачає активну взаємодію з психологом.

Перед початком роботи над опитувальником психолог - педагог дає пояснення, як настроїтися на активну рефлексію, але досліджуваний повинний сам усвідомити і розкрити всі можливості цієї роботи. Якщо учасник дослідження приймає завдання, не ухиляється від рефлексії, схильний до діалогу "із собою", він починає бачити своє Я по-новому, повертає його новими гранями чи, немов уперше, "відкриває" своє "Я для себе". Можливий і інший стиль роботи з методикою: випробуваний "відходить" від самодослідження, формально бере участь у роботі: звідси й уривчастість самовизначень, нечіткість і їхня фрагментарність, демонстративність й ідеалізація свого Я.

Методика включає 8 питань-індикаторів, спрямованих на визначення рівня сформованості таких Я-утворень як: "образ Я", "Я-концепція", "Я ідеальне", "Я в поточному життя", "Я в недавньому минулому".

Шість перших питань спрямовані на дослідження сформованості образу Я, Я-концепції. До питань 2–5 додаються можливі варіанти відповідей, але випробуваний має можливість дати свій варіант відповіді. Питання №1 не передбачає твердо регламентованих відповідей-самовизначень, а розраховане на творчий підхід, тому дає порівняно великий простір для відповіді на нього. Два останніх питання через свою специфічність ("Як я проживаю сучасний момент життя, тут і зараз?" і "Що було зі мною недавно і залишило слід у моїй душі?") вимагає не пасивного вибору готових відповідей, а розгорнутих оригінальних самоописів.

Пропонований метод, по-перше, дозволяє діагностувати індивідуальний рівень самопізнання і багатство, змістовність багатопланових "знань Я". Крім когнітивного моменту самосвідомості, можлива діагностика самооцінки ("оцінок Я"), самопереживань ("почуттів Я"), самоставлення ("ставлення до Я").

По-друге, метод, що базується на моделюванні самосвідомості, будує ситуацію, у якій можливий розвиток самосвідомості, поява нових знань, оцінок, переживань Я й відносин Я, ставлення до Я.

По-третє, метод орієнтований на психологічну допомогу, підтримку людям, що шукають способів глибинних звертань до себе.

Метод передбачає одержання рефлексивних результатів у формі вільних творчих узагальнень, у формі стандартизованих самоузагальнень, а також у формі психологічно керованого самоаналізу.

За допомогою методу можна проводити індивідуальну психологічну роботу з особистістю, а також застосовувати його з метою групової діагностики, як це було зроблено в нашому дослідженні.

Процедура дослідження

Перед початком роботи досліджуваний одержує наступну інструкцію:

"Вам пропонуються питання, з якими Ви звернетеся до самого себе. Спробуйте залишити осторонь усі "зовнішні" проблеми, сконцентруйте увагу на собі, на своєму "Я". Відповідайте на них швидко, не роздумуючи. Постарайтеся глибоко відчути кожне питання, спробуйте прийняти його як найважливіше й актуальне для Вас.

Перед Вами 8 питань. На деякі з них ви можете відповідати, використовуючи можливі варіанти відповідей чи записуючи свій власний варіант відповіді.

До питань №№7, 8 не даються варіанти відповідей, вони розраховані на Вашу творчість. Якщо якесь з питань Вам важко співвіднести із собою, не відповідайте на нього. Відповідайте вільно, виважено. Розраховуйте на повну конфіденційність".

Текст опитувальника

  1. ХТО Я?

Дайте якомога більше своїх описів

  1. ЯКОЮ Я ЗНАЮ СВОЮ ЗОВНІШНІСТЬ?

Підкресліть одну з наведених або доповніть якості

а) Я високий – середнього зросту – невисокий – ............................

Я хочу бути .........................

б) Я худорлявий – середньої статури – гладкий – .................

Я хочу бути ..........................

в) Я добре збудований – нормальної статури – погано збудований – .........

Я хочу бути ..........................

г) Я витончений – атлетичний – незграбний – ..........................................

Я хочу бути ..........................

д) Я гарний – привабливий – некрасивий – ....................................

Я хочу бути ..........................

е) Я елегантний – виглядаю нормально – недбалий – .....................

Я хочу бути ..........................

  1. ЯКИЙ Я В СВОЇХ ЗОВНІШНІХ ПРОЯВАХ?

Зробіть лише один вибір варіанта відповіді на уточнюючі питання в кожному з запропонованих рядків або доповніть своїм варіантом

ЯК Я НАЙЧАСТІШЕ ГОВОРЮ?

а) занадто голосно, приємно, виразно, глухо, нерозбірливо, ..............

б) мало, невиразно, охоче, обдумано, виважено, занадто багато, .................

в) так, що мене не слухають – так, що з моїми словами рахуються – так, що мої слова сильно впливають на інших – .........................

ЯК Я НАЙЧАСТІШЕ ДІЮ?

а) вміло, знаючи і люблячи своє діло – вимушено, під тиском інших людей та обставин – підкоряючись своїм бажанням, уникаючи будь-яких справ – ..........

б) краще за багатьох людей – не краще за інших – рідко будь-чого досягаючи – .................

в) швидко, рішуче, упевнено, безладно, імпульсивно, розмірено, повільно, .................

г) часто виснажую себе – уникаю напруження – не витрачаю часу і себе – детально планую час і сили – ...........................

У ЧОМУ Я НАЙБІЛЬШ УСПІШНИЙ?

В пошуках розваг – в налагоджуванні та побудові відносин з іншими людьми – в любовних пригодах – в пізнанні – ......................

  1. ЯКИЙ Я У ВІДНОСИНАХ З ІНШИМИ ТА ДЛЯ ІНШИХ?

Виберіть один з варіантів відповідей або доповніть своїм

а) існують люди, яких я наслідую, відчуваю їх постійний вплив – немає таких людей, котрі мене глибоко цікавлять і приваблюють – поважаю і симпатизую багатьом, але віддаю перевагу тому, щоб бути еталоном для інших – ............

б) люди в основному приймають і люблять мене – мене приймають небагато людей, проте близькі до мне – ніхто не любить мене і не приймає мене – .................

в) люди, як правило, оцінюють мене невірно – люди сприймають мене таким, яким я є – я ніколи не знаю, що інші люди думають про мене – .........................

  1. ЯКИЙ Я УСЕРЕДИНІ СЕБЕ?

ЯКІ СТІЙКІ ЯКОСТІ Я ЗНАХОДЖУ В СОБІ?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]