Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВП 06.10..doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Вправа 2. "я-концепція" (другий варіант)

Напишіть у стовпчик цифри від 1 до 20. Потім 20 разів Вам слід відповісти на запитання "Хто я?". При цьому використовуйте характеристики, риси, почуття й інтереси для опису себе, починаючи кожну пропозицію з займенника "Я - ...". У завершення роботи кожний може голосно прочитати свій перелік групі й відрефлексувати ті відчуття, почуття, емоції, думки, що виникали в процесі виконання цього завдання.

Після цього учасники утворюють групи по 2-3 чоловік і зачитують один одному листки із самоописом, одночасно заповнюючи запропоновану нижче схему. Це завдання дозволяє виявити особливості індивідуального самосприйняття, осмислити, наскільки цілісний образ власного "Я".

"Я"

тілесне

"Я"

емоційне

"Я"

розумове

"Я"

соціальне

Завдання для самостійної роботи. Напишіть собі лист. Спробуйте в ньому дати ваше реальне бачення себе. Будьте максимально відверті. Опишіть усе, що вас хвилює, радує, що заважає у своєму самовираженні. Нехай це буде лист-звертання до самого себе. Можете ваше звертання записати на магнітофон. Вслухайтеся в себе! Що містить ваше послання – тривогу, надію, радість? Чи немає у ваших повідомленнях протиріч? Візьміть за правило робити це щораз, коли вам важко, коли відчуваєте необхідність вилити свої почуття, краще зрозуміти себе, свої спонукання.

Четвертий день

Ціль - осмислення саморозкриття як способу гармонізації зовнішнього і внутрішнього "Я" і побудови значимих відносин з навколишніми.

Вправа 1. "Конверт одкровень". Викладач пропонує кожному учню вийняти з конверта питання, написане на смужці паперу, і відповісти на нього. Починає він сам. На певному етапі можна запропонувати відповідати на кожне питання усім по колу (зазвичай таке бажання виникає в самих учасників). Питання складені так, що дозволяють відверто висловитися про те, що хвилює, цікавить членів групи, довідатися які їхні цінності, переконання тощо.

Зразкові питання

  1. Якби ти міг перевтілитися у тварину, то в яку саме? Чому саме в цю?

  2. Якби ти міг на тиждень помінятися місцями з ким-небудь, то кого б ти для цього вибрав? Чому?

  3. Якби добра фея обіцяла виконати три наших бажання, то що б ти побажав?

  4. Якби ти протягом одного дня був невидимий, то як би ти цим скористався?

  5. Твоя улюблена книга?

  6. Яку людину ти вважаєш великодушною?

  7. За якими критеріями ти вибираєш собі друзів?

  8. У якій країні ти хотів би жити?

  9. Якби тобі запропонували намітити план свого життя, якими б були три самі головні цілі?

  10. Чим ти любиш займатися у вільний час?

Вправа 2. "Інтерв'ю"

Один з учасників сідає в центр кола. Група задає йому 5 питань. Це можуть бути питання в рамках визначеної соціальної ролі чи будь-які інші. Наприклад, питання як учню, як однокласнику, як сину (дочці) та ін.

Потім наступний бажаючий сідає в центр кола. Йому також задаються 5 питань, але з обов'язковою зміною соціальної ролі.

П'ятий день

Ціль – активізація самопізнання, диференціація підлітком власного "Я", розвиток самоусвідомлюючого "Я" як основи самоконструювання.

Вправа 1. Самостійна робота за запропонованою схемою "Психологічний щоденник"

Завдання – вести психологічний щоденник протягом усього тренінгового курсу і принести його на залікове завдання.

При веденні психологічного щоденника існує ряд рекомендацій з його змісту. Так Роберто Ассаджолі і його послідовники [ ] рекомендують включати в нього наступні компоненти.

Я: замітки, що стосуються вашої особистісної ідентифікації, відповіді на питання "хто я?", спогади про те, як ви сприймали себе раніш, і інші медитативні техніки, пов'язані з питанням сутності буття.

Воля: замітки про ваші переживання, що пов'язані з різними проявами волі, оцінка своїх сильних і слабких сторін. Зверніть увагу на усі випадки, коли ви усвідомлювали, що використовуєте волю, і опишіть, при яких обставинах це відбувалося. Відзначте результати своїх вправ на розвиток волі.

Методи саморозвитку: ваш досвід роботи за допомогою різних методів, які не можна віднести до інших розділів. Постарайтеся, як можна повніше описати обставини, у яких ці різні методики працювали чи, навпаки, не працювали. Що, на ваш погляд, визначило успішний чи неуспішний результат роботи тієї чи іншої методики?

Особливо значні переживання: сюди відносяться особливо сильні чи глибокі переживання внутрішнього спокою, радості, любові, відчуття розширення вашого Я, пробудження та ін., опис обставин, у яких вони виникали, і їхніх наслідків.

Недоліки: сюди відносяться слабості, що ви в собі усвідомлюєте і над який хотіли б попрацювати. Особливу увагу тут можна приділити методам, що допомогли б їх перебороти. Зверніть увагу на свої сильні негативні реакції на інших людей – вони допоможуть вам розібратися в проблемах, що ви не усвідомлюєте і проектуєте на інших людей.

Цитати. Якщо, читаючи книгу, ви знайдете в ній якісь особливо значимі для вас думки, їх можна записати в цьому розділі.

Часова перспектива. Цей розділ служить для того, щоб ви змогли простежити за тими змінами, що відбуваються протягом вашої подорожі в часі, від минулого в сьогодення і далі, у майбутнє. Тут можна відзначати якісь перехідні моменти, мости, що зв'язують те, де ми колись знаходилися, з тим місцем, де ми знаходимося зараз, чи куди сподіваємося добратися в майбутньому; перетинання доріг, коли ми вибираємо, по якій з них піти, а також спогади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]