Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВП 06.10..doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

17. Здібності.

Вивчаючи тему здібності, необхідно зосередити увагу на наступних моментах.

З'ясувати сутність здібностей як продукту суспільно-історичної практики людини, взаємодії її природжених і набутих в ході освоєння різноманітних видів діяльності особливостей; подати класифікацію здібностей; розкрити основні типи загальних здібностей: пізнавальні, соціальні, творчі; диференціювати поняття знання, вміння, навички, здібності, розкрити співвідношення цих понять як психологічних категорій; чітко визначити критерії та показники сформованих здібностей; охарактеризувати структуру здібностей як сукупність властивостей, необхідних для успішного виконання діяльності; пояснити механізми компенсації здібностей в діяльності; визначити об'єктивні і суб'єктивні умови розвитку здібностей. При висвітленні останнього питання доцільно посилити виховні акценти теми.

Навчальна схема “Сутність та рівні здібностей” та коментар до неї

При рівних зовнішніх умовах різні люди будуть з неоднаковим ступенем ефективності здобувати знання, уміння і навички. -

"Там, де одна людина всі «схоплює на лету», іншої витрачає іншого часу і сил. Один досягає вищого рівня майстерності, а іншої, при усім своєму старанні, - лише визначеного середнього рівня. Є деякі види діяльності, наприклад мистецтво, наука, спорт, у яких успіху може досягти людині тільки з визначеними здібностями.

Здібності — це психічна властивість особистості, що відбиває прояви таких її особливостей, що дозволяють успішно займатися й опановувати одним чи декількома видами діяльності.

Здібності бувають спеціальні і загальні.

Спеціальні (професійні) здібності - це можливості до розвитку окремих психічних процесів і якостей особистості для якогось конкретного виду діяльності. Наприклад, можливість розвитку педагогічної спостережливості є необхідною спеціальною здібністю вчителя.

Загальні здібності - це сприятливі можливості розвитку особливостей психіки людини, що однаково важливі для багатьох видів діяльності. Такими загальними здібностями, наприклад, є можливості розвитку в людини спритності, кмітливості і т.п.

Сукупність загальних і спеціальних здібностей, властивих конкретній людині, складає її обдарованість.

Обдарованість обумовлює особливо успішну діяльність людини у визначеній області і виділяє її серед інших осіб, що їй навчаються цій же діяльності або виконують її на тих же умовах.

Сутність та рівні здібностей Геніальність

СОЦІАЛЬНІ УМОВИ

ТАЛАНТ

СОЦІАЛЬНІ УМОВИ

СОЦІАЛЬНІ УМОВИ

Обдарованість

Спеціальні загальні

З Д І Б Н О С Т І

рівні

розвитку

здібностей

Д І Я Л Ь Н І С Т Ь як пізнавальна,

трудова,

З А Д А Т К И

соціальна

активність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]